Podrška za Fuzzy match za & transformacija (Power Query)

Funkcija za Objedinjavanje Power upita Power Query podržava logiku upoređivanja niske (fasadno podudaranje) kada pokušate da pronađete podudaranje na kolonama tabele. Podudarno podudaranje vam omogućava da uporedite stavke na zasebnim listama i da im se pridružite ako su bliske međusobno. Možete da postavite podudarnu toleranciju, koja se zove prag sliиnosti ili da neka Power Query to radi umesto vas.

Prvi koraci uz podudaranje podudarnosti

Napomena: Sledeća uputstva pretpostavljaju da već imate učitane tabele u Power Query. Ako niste, pogledajte: Prvi koraci uz Power Query.

  1. Da biste kreirali podudarni podudaranje, izaberite primarnu tabelu, a zatim idite na stavku Query > Edit.

  2. U programskom dodatku Power Query idite na matičnu> Kombinovanje upita za objedinjavanje>. Combine Odaberite stavku Objedinjavanje upitiili objedinite upite kao nove.

  3. Primarna tabela će se pojaviti na vrhu dijaloga "objedinjavanje", tako da Izaberite kolonu koju želite da koristite za svoju fazi podudaranja. U sledećem primeru izabrali smo polje "ime".

  4. Zatim izaberite sekundarnu tabelu koja će se pridružiti sa padajućeg menija, a zatim izaberite odgovarajuću kolonu. Ponovo smo izabrali polje "ime".

  5. Potvrdite izbor u polju za potvrdu koristi Fuzzy podudaranje da biste obavili opciju objedinjavanja . Power Query će analizirati tabele i prikazaće obaveštenje o tome koliko može da se izvrši. Ako ste zadovoljni, onda možete da pritisnete dugme u redu da biste nastavili. U suprotnom, kliknite na strelicu sa opcijama za objedinjavanje za prilagođavanje iskustva.

Opcije programskog dodatka Power Query

Opcije objedinjavanja

  1. Prag sliиnosti – ova opcija označava koliko slične dve vrednosti treba da budu da bi se podudarale. Minimalna vrednost od 0,00 će dovesti do toga da se sve vrednosti podudaraju, a Maksimalna vrednost od 1,00 omogućava samo tačna podudaranja. Podrazumevana vrednost je 0,80.

  2. Zanemari slučaj – ova opcija ukazuje na to da li tekstualne vrednosti treba da se upoređuju u postavkama osetljivom na problem ili neosetljivim postavkama. Podrazumevano ponašanje razlikuje mala i velika slova, što ignoriše.

  3. Maksimalan broj podudaranja – ova opcija kontroliše maksimalni broj podudaranja koji će biti vraćen za svaki red unosa. Na primer, ako želite da pronađete samo jedan odgovarajući kraj za svaki znak unosa, navedite vrednost 1. Podrazumevano ponašanje će vratiti sva podudaranja.

  4. Tabela "transformacija" – ova opcija omogućava korisnicima da navode drugi upit koji sadrži tabelu mapiranja, tako da neke vrednosti mogu da budu automatski mapirane kao deo odgovarajuće logike. Na primer, definisanje tabele sa dve kolone sa vrednostima "od" i "do" u tekstualnim kolonama sa vrednostima "Microsoft" i "MSFT" će se ove dve vrednosti smatrati istim (rezultatom sliиnosti od 1,00) ispravnom logikom.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Uvek možete da pitate eksperta u programu Excel Tech, da dobijete podršku u zajednici odgovoriili da predložite novu funkciju ili poboljšanje u Excel korisničkom glasu.

Takođe pogledajte

Prvi koraci uz Power Query

Objedinjavanje upita (Power Query)

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×