Poslovno obaveštavanje u programu Excel i sistemu Excel Services (SharePoint Server 2013)

Poslovno obaveštavanje (BI) je u osnovi kolekcija alatki i procesa koji se koriste za prikupljanje podataka i njihovo pretvaranje u smislene informacije koje ljudi mogu da koriste za donošenje boljih odluka. Excel 2013 nudi mnogo novih funkcija i funkcionalnosti poslovnog obaveštavanja, pa je prikupljanje podataka i njihovo korišćenje za kreiranje moćnih izveštaja, rezultata i kontrolnih tabli sada lakše nego ikada. Excel Services u sistemu SharePoint Server 2013 (lokalno) omogućava vam da delite, prikazujete, istražujete i osvežavate radne sveske u prozoru pregledača, slično kao u programu Excel.

Pročitajte ovaj članak da biste saznali više o funkcijama poslovnog obaveštavanja u programu Excel i o tome koje su podržane u sistemu Excel Services i programu Excel Web App.

Napomena: Informacije iz ovog članka važe samo za Excel 2013 i SharePoint Server 2013 (lokalno). Ako tražite informacije o BI u oblaku, pogledajte odeljak bi mogućnosti u usluzi Power bi za Microsoft 365, Excel i SharePoint online.

U ovom članku

Koje su mogućnosti poslovnog obaveštavanja dostupne u programu Excel?

U programu Excel 2013 možete da izvršavate veliki broj zadataka – od pribavljanja podataka do kreiranja izveštaja – pomoću rešenja za poslovno obaveštavanje koje vaša organizacija koristi. Sledeća tabela rezimira moćne mogućnosti poslovnog obaveštavanja dostupne u programu Excel.

Zadatak

Opis

Preuzimanje podataka u Excel

Možete da uvezete podatke iz spoljnih izvora podataka, kao što su SQL Server tabele, usluge SQL Server Analysis Services, Microsoft Azure podaci, odata podaci i još mnogo toga.

Power Query možete da koristite za pronalaženje, Kombinovanje i pročišćavanje podataka u različitim izvorima, uključujući unutrašnje i spoljne izvore podataka.

Možete da uvezete podatke u Excel, a možete i da koristite vezu za prenos podataka da biste pomoću spoljnih podataka kreirali grafikone, tabele i izveštaje.

Sortiranje, organizovanje i korišćenje podataka u programu Excel

Da biste oblikovali kolone podataka tako da budu prikazane na određeni način, možete da koristite brzu popunu.

Takođe, možete da kreirate model podataka da biste kombinovali tabele sa podacima u jedan izvor podataka koji možete koristiti za kreiranje izveštaja, uključujući prikaze koje kreirate pomoću programskog dodatka Power View.

Možete koristiti brzu analizu da biste izabrali podatke i videli preporučene načine vizuelizacije tih podataka.

Vizuelizacija podataka u programu Excel

Možete kreirati širok spektar izveštaja koji uključuju tabele, linijske grafikone, trakaste grafikone, radare i tako dalje.

Za kreiranje trodimenzionalnih vizuelizacija podataka na globusu možete da koristite Power Map.

Za kreiranje hibridnih veb aplikacija (mešapa) koje uključuju interaktivne grafikone i tabele možete da koristite Power View.

Takođe, možete kreirati izveštaje koji koriste uslovno oblikovanje i indikatore ključnih performansi (KPI-ove) da biste odmah videli da li su performanse u predviđenom okviru za jedan ili više metričkih kriterijuma.

Primena filtera na grafikone i tabele u programu Excel

U radne listove možete dodati module za sečenje, kontrole vremenske ose i filtere da bi vam bilo lakše da se fokusirate na konkretne informacije.

Istraživanje i analiza podataka u programu Excel

Možete da koristite funkciju Brzo istraživanje da biste istraživali informacije u izveštaju izvedenog grafikona ili izveštaje izvedene tabele i prikazivali dodatne informacije o toj vrednosti u novom grafikonu ili tabeli na ekranu. Možete da koristite i mnoge druge funkcije poslovnog obaveštavanja za analizu podataka u programu Excel.

Korišćenje naprednijih analitičkih mogućnosti

Ako ste napredni korisnik, možete da kreirate izračunate mere i članove za izveštaje izvedenog grafikona ili izveštaje izvedene tabele koji koriste Analysis Services podatke. Osim toga, možete da kreirate izračunata polja u programskom dodatku Power Pivot.

Više informacija o novim funkcijama u programu Excel potražite u članku Šta je novo u programu Excel 2013.

Koje su funkcije poslovnog obaveštavanja iz programa Excel podržane u sistemu SharePoint Server 2013?

Mnoge mogućnosti poslovnog obaveštavanja dostupne u programu Excel podržane su u sistemu Excel Services u sistemu SharePoint Server 2013 (lokalno). To znači da možete prikazivati radne sveske i stupati u interakciju sa njima u prozoru pregledača isto kao što biste to uradili korišćenjem Excel klijenta. Uopšte uzev, podržane su sledeće funkcije:

Kad koristite radnu svesku u prozoru pregledača, ne možete da kreirate određene vrste stavki, kao što su kontrole vremenske ose, izveštaji izvedenog grafikona, izveštaji izvedene tabele, izračunati članovi i izračunate mere. Međutim, te stavke možete da kreirate u programu Excel, otpremite radnu svesku u biblioteku u sistemu SharePoint Server 2013 i pregledate je u pregledaču.

Koje su funkcije poslovnog obaveštavanja iz programa Excel podržane u sistemu Excel Services (SharePoint Server) sa programom Excel Web App (Office Web Apps Server)?

Ako organizacija koristi SharePoint Server 2013 sa sistemom Office Web Apps Server (lokalno), od načina konfigurisanja zavisi koje su mogućnosti poslovnog obaveštavanja podržane. Za prikaz radnih svezaka u prozoru pregledača koristi se Excel Services (SharePoint Server 2013) ili Excel Web App (Office Web Apps Server).

Excel Services i Excel Web App nisu potpuno ista stvar, pa ova odluka utiče na to koje će mogućnosti poslovnog obaveštavanja biti dostupne kad koristite radnu svesku u prozoru pregledača. Sledeća tabela rezimira neke od ključnih razlika:

Funkcija

Šta je podržano kada se za prikaz radnih svezaka koristi Excel Web App

Šta je podržano kada se za prikaz radnih svezaka koristi Excel Services

Osvežavanje podataka iz radne sveske u prozoru pregledača

Nije podržana većina vrsta bezbednih spoljnih podataka za povezivanje. Više informacija potražite u članku Rad sa spoljnim podacima u sistemu Excel Services.

Podržana je većina vrsta spoljnih podataka za povezivanje, kao i mogućnost osvežavanja podataka u prozoru pregledača. Više informacija pronaći ćete u članku Rad sa spoljnim podacima u sistemu Excel Services.

Modeliranje podataka u programu Excel

Možete da prikažete radne sveske koje sadrže model podataka, ali u suštini ne možete da istražujete podatke u određenim stavkama kao što su izveštaji izvedenih grafikona, izveštaji izvedenih tabela i kontrole vremenske ose koje koriste model podataka kao izvor podataka.

Osvežavanje podataka nije podržano u prozoru pregledača, ali radnu svesku možete da otvorite u programu Excel da biste osvežili podatke koje sadrži.

Možete da prikazujete stavke u radnim sveskama koje sadrže modele podataka i da s njima stupate u interakciju.

Brza popuna

Kada se radna sveska prikazuje ili uređuje u prozoru pregledača, korišćenje brze popune nije podržano. Da biste koristili ovu funkciju, radnu svesku morate otvoriti u programu Excel.

Korišćenje brze popune prilikom prikaza radne sveske u prozoru pregledača nije podržano. Da biste koristili ovu funkciju, radnu svesku morate otvoriti u programu Excel.

Brza analiza

Kada se radna sveska prikazuje ili uređuje u prozoru pregledača, korišćenje brze analize nije podržano. Da biste koristili ovu funkciju, radnu svesku morate otvoriti u programu Excel.

Korišćenje brze analize prilikom prikaza radne sveske u prozoru pregledača nije podržano. Da biste koristili ovu funkciju, radnu svesku morate otvoriti u programu Excel.

Grafikoni i tabele, izvedene tabele, izvedeni grafikoni, izveštaji i rezultati

Prikazivanje, sortiranje, filtriranje i stupanje u interakciju sa izveštajima i rezultatima kreiranim pomoću programa Excel podržani su u prozoru pregledača.

Prikazivanje, sortiranje, filtriranje i stupanje u interakciju sa izveštajima i rezultatima podržani su u prozoru pregledača.

Power Map

Prikazi kreirani pomoću programskog dodatka Power View trenutno nisu podržani. Da biste koristili ovu funkciju, radnu svesku morate otvoriti u programu Excel.

Prikazi kreirani pomoću programskog dodatka Power Map trenutno nisu podržani u prozoru pregledača. Da biste koristili ovu funkciju, radnu svesku morate otvoriti u programu Excel.

Power View

Prikazi kreirani pomoću programskog dodatka Power View nisu podržani u programu Excel Web App.

Prikazi kreirani pomoću programskog dodatka Power View podržani su u sistemu Excel Services.

Moduli „Slicer“ i kontrole vremenske ose

Podržano je korišćenje postojećih modula za sečenje.

Podržano je korišćenje postojećih modula za sečenje.

Brzo istraživanje

Korišćenje brzog istraživanja je podržano u prozoru pregledača.

Korišćenje brzog istraživanja je podržano u prozoru pregledača.

Izračunate mere i izračunati članovi

Podržane su radne sveske koje sadrže izračunate mere i izračunate članove.

Podržane su radne sveske koje sadrže izračunate mere i izračunate članove.

Izračunata polja u programskom dodatku Power Pivot

Izračunata polja nisu podržana u programu Excel Web App.

Korišćenje postojećih izračunatih polja je podržano u sistemu Excel Services.

Saznajte više o Microsoft BI alatkama

Ovaj članak pokriva poslovno obaveštavanje u programu Excel i sistemu Excel Services, ali postoje druge dostupne Microsoft alatke za poslovno obaveštavanje. Preuzmi poster   

Bi u sistemu Office i SharePoint da biste saznali više o bi alatkama u sistemu Office i sistemu SharePoint.

Poster rezimira sve BI alatke koje su dostupne – lokalno i u oblaku – sa vezama do dodatnih informacija o svakoj alatki.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×