Postavljanje opštih korisničkih opcija u programu Access

Možete da postavljate Opšte opcije tako što ćeteu dijaloguAccess opcije izabrati stavku > > Opcije . Opšte opcije mogu da se koriste za navođenje načina na koji se neki korisnički interfejsi prikazuju korisnicima, koji se podrazumevano koristi podrazumevani format ili redosled sortiranja ili gde se nalaze fascikle baze podataka na računaru korisnika baze podataka.

Šta želite da uradite?

Podešavanje opcija korisničkog interfejsa

Sledeće opcije korisničkog interfejsa primenjuju se na sve Office proizvode.

Pregled uživo

 • Kada je izabrana opcija Omogući pregled uživo, možete pregledati način na koji neka funkcija utiče na dokument dok prelazite pokazivačem preko različitih izbora.

ekranske napomene

Na traci možete postaviti pokazivač na komandu ili opciju da biste videli ekransku napomenu o nameni dugmeta i dostupne tasterske prečice za tu opciju. Da biste sakrili ekranske napomene, u okviru opcija Stil ekranskih napomena izaberite šemu ekranskih napomena koja odgovara vašim potrebama:

 • Prikaži opise funkcija u ekranskim napomenama prikazuje opis dugmeta ili opcije na traci ako zadržite pokazivač na opciji.

 • Ne prikazuj opise funkcija u ekranskirn napomenarna omogućava vam da vidite ime opcije ili funkcije, ali ne i njen opis.

 • Nemoj da prikazuješ ekranske napomene ne prikazuje ime i opis dugmadi ili opcija na traci ako zadržite pokazivač na dugmetu ili opciji.

Grafičko ubrzanje

Kada je izabrana opcija Onemogući hardversko ubrzanje hardvera , Access neće moći da koristi grafičke mogućnosti za ubrzanje računara da bi poboljšala performanse. (Access 2013 i više.)

Šta je to akcelerator grafike? Akcelerator grafike je tip video-adaptera koji sadrži sopstveni procesor radi poboljšavanja nivoa performansi. Ti procesori su specijalizovani za računanje grafičkih transformacija, tako da postižu bolje rezultate nego CPU opšte namene koji koristi računar. Ti adapteri omogućavaju da CPU računara izvršava druge komande dok akcelerator grafike rukuje grafičkim izračunavanjima.

Vrh stranice

Postavljanje opcija za kreiranje baza podataka

Možete da izaberete verziju Pristup za nove baze podataka za računare, određenu lokaciju na računaru za nove fascikle baze podataka i prilagođeni redosled sortiranja.

Podrazumevani format datoteke za praznu bazu podataka

Koristite ovu opciju da biste promenili format datoteke koji Pristup koristi svaki put kada kreirate novu bazu podataka. Ako bazu podataka deli više korisnika, razmislite o verziji programa Pristup koja je dostupna na njihovim računarima, da bi oni mogli pristupiti svim funkcijama u vašoj bazi podataka.

 1. Pored podrazumevanog formata datoteke za praznu bazu podataka, izaberite format datoteke.

 2. Zatvorite i ponovo otvorite bazu podataka da bi opcija stupila na snagu.

Podrazumevana fascikla baze podataka

Da biste promenili podrazumevanu fasciklu za skladištenje novih baza podataka i datoteka:

 1. U podrazumevanom polju za tekst fascikle baze podataka otkucajte ime fascikle ili kliknite na dugme Potraži da biste pronašli fasciklu.

 2. Zatvorite i ponovo otvorite bazu podataka da bi opcija stupila na snagu.

Redosled sortiranja nove baze podataka

Koristite ovu opciju da biste promenili podrazumevani redosled sortiranja (koji se takođe zove i sekvenca).

Da biste promenili redosled sortiranja za buduće baze podataka:

 1. Pored redosleda sortiranja nove baze podatakaizaberite jezik koji želite da koristite.

  Ova opcija stupa na snagu sledeći put kada kreirate bazu podataka.

Da biste promenili redosled sortiranja za trenutnu bazu podataka:

 1. Pored redosleda sortiranja nove baze podatakaizaberite jezik koji želite da koristite.

 2. Sažimanje i popravljanje baze podataka. Access Sažima i popravlja bazu podataka i čuva je na istoj lokaciji. Više informacija potražite u članku Sažimanje i popravljanje baze podataka.

Napomena   Kada otvorite Access 2010 bazu podataka ili noviju verziju u programu Access 2007 i pogledajte članak "neprepoznat format baze podataka" ili "uparivanje sekvence koji nisu podržani sa navedenom datotekom", ovaj problem može biti izazvan nepodržanim redosledom sortiranja. Pokušajte da promeni Access 2010 Database Order Sort za Opšte nasleđe koji je podržan u programu Access 2007 ili novijim bazama podataka. Više informacija potražite u članku kompatibilnost sa verzijama programa Access 2010 i 2007.

Vrh stranice

Personalizovanje kopije sistema Office

Sledeće opcije personalizacije primenjuju se na sve Office proizvode.

 • Otkucajte svoje ime ili ime drugog korisnika u okvir za tekst Korisničko ime.

 • Otkucajte svoje inicijale ili inicijale drugog korisnika u okviru za tekst inicijali .

 • Možete da izaberete i Office pozadinu ili Office temu za korišćenje sa Access bazama podataka. (Access 2013 i novije verzije)

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×