Potvrdite izbor u dokumentu po sličnosti sa izvorima na mreži

Microsoft 365 za školske klijente koji imaju stavku a3 ili a5 pretplatu mogu da koriste kontrolor sliиnosti Microsoft uređivača u programu Word za Veb da bi pomogli u kreiranju originalnog rada i citiraju posla drugih. Kontrolor sličnosti pokazuje koliko je sadržaja originalnog sadržaja u dokumentu i olakšava Umetanje citata kada je to potrebno. Sa mehanikom citata koje se brinu, osloboрeni ste da se fokusirate na pisanje. Vaš čitalac može da kaže koji materijal potiče od vas, a osobe koje citirate imaju zasluge za krajnji rok.
 

Napomena: Kontrolor sličnosti je najavljen u martu, 2020 i trenutno se objavljuje u programu Word za Windows za Microsoft 365 pretplatnicima. Može potrajati nekoliko nedelja da biste došli do naloga. Ova funkcija je dostupna samo za tekst na engleskom jeziku.

 1. Na kartici Početak odaberite stavku Uređivač.

  Na kartici početak izaberite stavku uređivač

 2. U oknu uređivača Pronađite sličnost, a zatim izaberite ili dodirnite stavku Proveravaj sliиnost sa izvorima na mreži.

  Proveravanje sliиnosti sa izvorima na mreži

  Kada se provera dovrši, uređivač vam prikazuje koliko se sadržaja podudara sa tekstom koji je pronašao na mreži (naznačeno kao procenat) i brojem različitih prolaza u dokumentu koji želite da pregledate.

  Kontrolor sličnosti prikazuje procenat potencijalno neoriginalnog teksta i broj prolaza do pregleda.

 3. Da biste pregledali prolaze, kliknite ili dodirnite stavku redigovano. Uređivač vas vodi do prvog prolaza gde možete da odaberete da li želite da umetnete citat ili ne. Povezivanje sa sadržajem na mreži omogućava da sami sudite o pripisivanju. Ako odlučite da ne dodate citat, odaberite stavku Zanemari.
  Kontrolor sličnosti vam omogućava da umetnete citat ili zanemarite pasus.

Kada se pregled pregleda, uređivač se podvlači u zelenom. Klik na stavku "pasus" ponovo otvara predlog citata, što je korisno ako želite da ponovo pročitate izvor na mreži ili da dodate citat u pasus koji ste prethodno zanemarili.

Umetanje citata

Umetanje citata po tekstu koristi stil citata koji vam preferira (da, APA ili Čačak). Uređivač postavlja citat koji odmah prati pasus. U zavisnosti od situacije, uređivač takođe može da okružuje znakove navoda. Ako ne želite navodnike, samo ih izbrišite.

Ako odaberete da umetnete citat za pasus koji je duži od 40 reči i da se tačno podudara sa sadržajem na mreži, uređivač oblikuje pasus kao blok citat. Obavezno predstavite ponudu blokova sopstvenim rečima i idite na nju sa sopstvenim komentarima.

Ako dokument sadrži bibliografiju ili listu navedenih radova, koristite Kopiraj potpun citati nalepite citat u bibliografiju ili na navedeni radovi.

Savet: Ako se prebacite na drugačiji stil citata, novi citati će biti u tom stilu, ali uređivač neće ažurirati citat koji se već nalazi u dokumentu. Da biste ažurirali postojeći citat, prvo ga izbrišite. Zatim kliknite da biste otvorili predlog i ponovo umetnuli citat.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×