Povezivanje povezanih beležaka u programu OneNote

Sa povezanim beleškama možete da Pristanite na jednu stranu ekrana računara kako biste mogli da pogledate Veb lokacije i aplikacije sa druge strane. Tako je lakše hvatati beleške, a imate i dodatnu pogodnost jer će se beleške automatski povezivati sa sadržajem koji proučavate.

Povezane beleške možete da uzmete sa programima Internet Explorer, Word, PowerPoint i još drugih OneNote stranica.

 1. Otvorite program iz kojeg želite da hvatate beleške:

  U programu Internet Explorer:

  • Uverite se da je komandna traka vidljiva. Ako nije, kliknite desnim tasterom miša na naslovnu traku, a zatim odaberite stavku Komandna traka.

  • Na traci sa menijima koja se pojavljuje, odaberite ikonu OneNote povezane beleške. Ako ne vidite ovu komandu, kliknite na mali simbol » na krajnjoj desnoj strani komandne trake da biste prikazali skrivene komande.

  U programu Word, PowerPoint ili OneNote:

  • Odaberite stavke Redigovanje > Povezane beleške.

 2. U dijalogu Izbor lokacije izaberite lokaciju za novu stranicu sa beleškama i kliknite na dugme U redu.

  Ako odaberete odeljak, nova stranica će biti napravljena u njemu. Ako odaberete postojeću stranicu, povezane beleške će biti dodate na tu stranicu.

 3. Sa desne strane prozora programa OneNote pomerite kursor na mesto gde želite da počnete da pravite povezane beleške.

Hvatajte beleške onako kako to inače radite. Tokom sesije pravljenja povezanih beleški, OneNote skladišti sličicu stranice, izvod teksta i vezu ka dokumentima i veb stranici koju ste koristili za pretragu, tako da se vraćate na izvorni sadržaj.

Napomena:  U bilo kom trenutku možete prestati da hvatate povezane beleške. U gornjem desnom uglu usidrenog prozora programa OneNote kliknite na ikonu sa alkom, a zatim odaberite stavku Zaustavi pravljenje povezanih beležaka.

Kada pomerate pokazivač miša preko pojedinačnih beležaka, videćete detalje povezane datoteke. Kliknite na sličicu da biste otvorili povezanu datotetku.

Da biste videli listu svih dokumenata koji su povezani sa trenutne stranice ili da biste uklonili veze koje ne želite ili vam nisu potrebne, kliknite na ikonu sa alkom u gornjem uglu stranice.

U ovom članku

O povezanim beleškama

Hvatanje povezanih beležaka u programu Microsoft OneNote 2010 olakšava istraživanje na računaru tako što vam dozvoljava da hvatate beleške u usidrenom OneNote prozoru na radnoj površini dok radite paralelno u drugim programima ili u Veb pregledaču.

Beleške snimljene u ovom režimu automatski se povezuju sa programom OneNote na ono što tražite u programu Internet Explorer, u programima Word Documents, u PowerPoint prezentacijama ili na drugoj OneNote stranici u bilo kojoj od vaših Beležnica.

Tokom sesije povezane beleške, OneNote skladišti sa svakim pasusom beležaka veza ka dokumentima ili Veb stranicama koje ste koristili, tako da možete da kliknete na tu vezu i da se brzo ponovo vratite na ovaj sadržaj. OneNote takođe skladišti sličicu stranice i izvod teksta iz bilo koje Word 2010 ili PowerPoint 2010 datoteke koje ste pogledali, kako biste mogli ponovo da pronađete i prepoznate odgovarajuću stranicu ili slajd.

Korišćenje ove funkcije zahteva da se Beležnica čuva u OneNote 2010 beležnici. Da biste provjerili u kom formatu je sačuvana Beležnica, uradite nešto od sledećeg:

 • Otvorite beležnicu koju želite da koristite za povezane beleške, a zatim Pogledajte naslovnu traku u programu OneNote 2010 aplikacije. Ako je [režim kompatibilnosti] prikazan pored imena beležnice, trenutna Beležnica se čuva u starijem programu OneNote 2007 i funkcija sa povezanim beleškama neće biti dostupna.

 • Kliknite desnim tasterom miša na ikonu beležnice na traci za navigaciju, a zatim izaberite stavku Svojstva. U dijalogu Svojstva beležnice pogledajte podrazumevani format da biste videli u kom formatu je sačuvana Beležnica. Ako je aktuelni format OneNote 2010 notebook, možete da koristite funkciju povezanim beleškama u ovoj beležnici.

Pokretanje povezanih sesija sa beleškama

Možete da počnete da uzimate povezane beleške o Veb stranici, Word dokumentu, PowerPoint prezentaciji ili OneNote stranici na koju gledate tako što ćete uraditi sledeće:

 1. Na traci u programu Word, PowerPoint ili OneNote izaberite karticu Redigovanje .

 2. U grupi beleške kliknite na dugme povezane beleške .

 3. U dijalogu Izbor lokacije u programu OneNote idite na beležnicu, sekciju i stranicu na koju želite da uzmete beleške o dokumentu ili stranici koji gledate, a zatim kliknite na dugme u redu.

 4. Uzmite beleške kao što to obično radite. Možete da podesite druge OneNote stranice u glavnom prozoru programa, dovedete Internet Explorer ili otvorite druge reči ili PowerPoint dokumente. OneNote automatski povezuje nazad na ono što ste gledali kako biste kasnije mogli ponovo da se obratite na izvorni materijal.

Napomena: Drugi način za povezivanje povezanih beležaka jeste da kliknete na dugme za sletanje na radnu površinu na kartici Prikaz u programu OneNote 2010. Trenutna OneNote stranica će biti usidren na strani Windows radne površine, gde će ostati vidljiva dok koristite druge programe. Sve beleške koje uzmete u prozoru "usidren OneNote" biće povezani sa njihovim kontekstom.

Dovršavanje sesije sa povezanim beleškama

Povezanu sesiju beležaka možete da završite tako što ćete uraditi sledeće:

 • Kliknite na dugme ka radnoj površini na traci sa alatkama za brzi pristup da biste isključili prozor i uključili taster sa povezanim beleškama (ili jednostavno pritisnite kombinaciju tastera CTRL + ALT + D).

 • Na kartici Prikaz kliknite na dugme normalan prikaz .

Prikaz ili uklanjanje veza beležaka

Dok ste u dijalogu povezani režim beležaka, dugme sa ikonom lanete veze se prikazuje u gornjem levom uglu stranice "usidren". Dok ste u povezanoj sesiji beležaka, pokazivač miša možete da zadržite iznad pojedinačnih beležaka na stranici da biste videli koje beleške su povezane sa nečim drugim.

Ako zadržite pokazivač miša iznad bilo koje ikone aplikacije koje mogu da se pojave na stranici, prikazaće se sličice svih Word dokumenata, PowerPoint prezentacija, OneNote stranica sa beleškama ili Veb stranica sa programom Internet Explorer sa kojima su beleške povezane. Možete da kliknete na bilo koju od ovih sličica da biste otvorili njihove povezane datoteke.

Da biste videli listu svih dokumenata koji su povezani sa trenutne stranice ili da biste uklonili veze koje ne želite ili vam nisu potrebne, kliknite na ikonu sa alkom u gornjem uglu stranice.

Onemogućavanje povezanih beležaka

Povezani režim beležaka se automatski omogućava kad god uzmete beleške u usidrenom OneNote prozoru. Ako želite da isključite ovu funkciju, slijedite ove korake:

 1. U meniju Datoteka izaberite stavku Opcije.

 2. Na levoj strani dijaloga Opcije programa OneNote kliknite na stavku Napredna kategorija.

 3. Sa desne strane, u okviru povezane beleške, opozovite izbor u polju za potvrdu Omogući kreiranje novih povezanih beležaka .

Savet: Ako želite da obrišete neke od povezanih beležaka koje su već povezane sa Veb stranicama i dokumentima, kliknite na dugme Ukloni veze iz povezanih beležaka u dijalogu Opcije programa OneNote .

Ponovno omogućavanje povezanih beležaka

Ako ste prethodno isključili automatski povezani režim za beleške u usidrenom prozoru, možete ga ponovo omogućiti tako što ćete pratiti ove korake:

 1. U meniju Datoteka izaberite stavku Opcije.

 2. Na levoj strani dijaloga Opcije programa OneNote kliknite na stavku Napredna kategorija.

 3. Sa desne strane, u okviru povezane beleškeizaberite stavku Omogući kreiranje novih povezanih beležaka .

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×