Pratite tokove novca: izračunavanje funkcija NPV i IRR u programu Excel

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Niste baš uspešni u traženju najboljeg načina da uvećate rentabilnost i umanjite rizik svojih poslovnih investicija? Brigama je došao kraj. Opustite se i prepustite toku.

Novac, u tome je stvar. Pratite tok novca, odnosno poslovne uplate i isplate. Pozitivni tok novca je mera novčanih prihoda (prodaje, pozitivne kamate, poslova na berzi i tako dalje), dok je negativni tok novca mera novčanih rashoda (kupovine, plate, porezi i tako dalje). Neto vrednost toka novca predstavlja razliku između pozitivnog i negativnog toka novca i daje odgovor na osnovno poslovno pitanje: koliko je novca ostalo u blagajni?

Da biste razvijali svoj posao, potrebno je da donesete ključne odluke o tome gde da dugoročno uložite novac. Microsoft Excel vam može pomoći da uporedite mogućnosti i napravite pravi izbor kako biste rasterećeno uživali u svakodnevici.

Pitanja o projektima kapitalnih investicija

Ako želite da izvadite novac iz blagajne, pretvorite ga u obrtni kapital i uložite ga u projekte koji čine vaš posao, potrebno je da postavite neka pitanja o tim projektima:

  • Da li će dugoročni projekat biti rentabilan? Kada?

  • Da li bi bilo bolje da uložim novac u drugi projekat?

  • Da li bi trebalo da uložim više u postojeći projekat ili je vreme da umanjim gubitke?

Sada pažljivije pogledajte svaki od ovih projekata i upitajte:

  • Koji su pozitivni i negativni tokovi novca za ovaj projekat?

  • Kakav će uticaj imati velika početna investicija i kada treba stati?

Na kraju, ono što vam je zaista potrebno su zajednička svojstva prema kojima možete upoređivati izbore projekata. Ali pre svega u svoju analizu morate uključiti i vremensku vrednost novca.

Tata mi je jednom rekao: „Sine, bolje je dokopati se novca što brže i čuvati ga što duže“. Kasnije u životu shvatio sam zašto. Novac možete uložiti po složenoj kamatnoj stopi, što znači da vam vaš novac može doneti još novca ,  i to više nego što ste očekivali. Drugim rečima, podjednako je važno kada će se izvršiti ulaz ili izlaz novca, kao i koliko novca će činiti ulaz, odnosno izlaz.

Odgovori na pitanja pomoću funkcija NPV i IRR

Postoje dva finansijska metoda koje možete koristiti da biste dobili odgovore na sva ova pitanja: sadašnja neto vrednost (NPV) i interna stopa prinosa (IRR). Funkcije NPV i IRR se nazivaju diskontovanim metodima toka novca zato što uzimaju u obzir vremensku vrednost novca prilikom procene projekta kapitalne investicije. Funkcije NPV i IRR su zasnovane na nizu budućih plaćanja (negativni tok novca), prihodu (pozitivni tok novca), gubicima (negativni tok novca) ili „pozitivnoj nuli“ (nulti tok novca).

NPV

Funkcija NPV vraća neto vrednost tokova novca , predstavljenu u dolarima po današnjem kursu. Zbog vremenske vrednosti novca, dolar koji dobijete danas vredi više od dolara koji ćete dobiti sutra. Funkcija NPV izračunava tu sadašnju vrednost za svaki u nizu tokova novca i sabira ih kako bi se dobila sadašnja neto vrednost.

Formula za funkciju NPV glasi:

Jednačina

Pri čemu n predstavlja broj tokova novca, a i je kamatna stopa ili stopa popusta.

IRR

Funkcija IRR je zasnovana na funkciji NPV. Možete je smatrati posebnim slučajem funkcije NPV, pri čemu stopa povraćaja koja se izračunava predstavlja kamatnu stopu koja odgovara 0 (nuli) sadašnje neto vrednosti.

NPV(IRR(values),values) = 0

Kada se svi negativni tokovi pojave u nizu ranije nego svi pozitivni tokovi novca ili kada niz tokova novca datog projekta sadrži samo jedan negativni tok novca, funkcija IRR vraća jedinstvenu vrednost. Većina projekata kapitalnih investicija počinje velikim negativnim tokom novca (početna investicija) za kojim sledi niz pozitivnih tokova novca i zbog toga imaju jedinstvenu IRR vrednost. Međutim, ponekad se javlja više prihvatljivih IRR vrednosti, a ponekad nijedna.

Upoređivanje projekata

Funkcija NPV utvrđuje da li projekat postiže više ili manje od željene stope prinosa (koja se naziva i stopom rentabilnosti) i dobra je za prepoznavanje rentabilnog projekta. Funkcija IRR ide i korak dalje u odnosu na funkciju NPV u utvrđivanju određene stope prinosa projekta. Funkcije NPV i IRR daju brojeve koje možete koristiti za upoređivanje konkurentnih projekata i doneti pravu odluku za svoje poslovanje.

Izbor odgovarajuće Excel funkcije

Allie više Office Excel funkcije koje možete koristiti za izračunavanje funkcija NPV i IRR? Postoji pet: funkcija NPV, funkcija XNPV, funkcija IRR, funkcija XIRRi funkcija MIRR. Koju odaberete zavisi od finansijskih metod koji vam više odgovara da li novčanih tokova se javljaju u redovnim intervalima i da li su periodičnih novčanih tokova.

Napomena: Tokovi novca mogu imati pozitivnu, negativnu ili nultu vrednost. Prilikom korišćenja ovih funkcija, posebnu pažnju obratite na način rukovanja neposrednim tokovima novca koji se javljaju početkom prvog perioda, kao i drugim tokovima novca koji se javljaju na kraju perioda.

Sintaksa funkcije

Koristite ako želite da

Komentari

Funkcija NPV (stopa, vrednost1, [vrednost2],...)

Utvrdite sadašnju neto vrednost pomoću tokova novca koji se javljaju u redovnim intervalima, na primer mesečno ili godišnje.

Pojedinačni tok novca, naveden kao vrednost, javlja se na kraju perioda.

Ako postoji dodatni Novčani tok na početak prvog obračunskog perioda, treba dodati vrednost koju daje funkcija NPV. Pogledajte primer 2 u temi pomoći funkcija NPV .

Funkcija XNPV (stopa, vrednosti, datumi)

Utvrdite sadašnju neto vrednost pomoću tokova novca koji se javljaju u nepravilnim intervalima.

Pojedinačni tok novca, naveden kao vrednost, javlja se predviđenog datuma plaćanja.

Funkcija IRR (vrednosti, [procena])

Utvrdite internu stopu prinosa pomoću tokova novca koji se javljaju u redovnim intervalima, na primer mesečno ili godišnje.

Pojedinačni tok novca, naveden kao vrednost, javlja se na kraju perioda.

Vrednost IRR se izračunava putem učestale procedure pretraživanja koja počinje procenom IRR vrednosti, koja je navedena kao vrednost guess, a zatim se ta vrednost iznova menja dok se ne dobije ispravna IRR vrednost. Navođenje argumenta guess je opcionalno; Excel koristi 10% kao podrazumevanu vrednost.

Ako postoji više prihvatljivih odgovora, funkcija IRR vraća samo prvi koji pronađe. Ako funkcija IRR ne pronađe odgovor, vraća vrednost greške #NUM!. Ako dobijete grešku ili ako rezultat nije onaj koji ste očekivali, koristite drugu vrednost za guess.

Napomena    Drugačija vrednost „guess“ može dati drugačiji rezultat ako postoji više mogućih internih stopa prinosa.

Funkcija XIRR (vrednosti, datumi, [procena])

Utvrdite internu stopu prinosa pomoću tokova novca koji se javljaju u nepravilnim intervalima.

Pojedinačni tok novca, naveden kao vrednost, javlja se predviđenog datuma plaćanja.

Vrednost XIRR se izračunava putem učestale procedure pretraživanja koja počinje procenom IRR vrednosti, koja je navedena kao vrednost guess, a zatim se ta vrednost iznova menja dok se ne dobije ispravna XIRR vrednost. Navođenje vrednosti guess je opcionalno; Excel koristi 10% kao podrazumevanu vrednost.

Ako postoji više prihvatljivih odgovora, funkcija XIRR vraća samo prvi koji pronađe. Ako funkcija XIRR ne pronađe odgovor, vraća vrednost greške #NUM!. Ako dobijete grešku ili ako rezultat nije onaj koji ste očekivali, koristite drugu vrednost guess.

Napomena     Drugačija vrednost „guess“ može dati drugačiji rezultat ako postoji više mogućih internih stopa prinosa.

Funkcija MIRR (vrednosti, finansijska_stopa, stopa_ponovnog_ulaganja)

Utvrdite izmenjenu internu stopu prinosa pomoću tokova novca koji se javljaju u redovnim intervalima, na primer mesečno ili godišnje, i uzmete u obzir cenu investicije i kamate koje se dobijaju ponovnim ulaganjem novca.

Pojedinačni tok novca, naveden kao vrednost, javlja se na kraju perioda, osim prvog toka novca koji navodi vrednost na početku perioda.

Kamatna stopa koja se plaća na novac koji se koristi u tokovima novca navedena je kao finance_rate. Kamatna stopa koju dobijate za tokove novca kada ih ponovo uložite navedena je kao reinvest_rate.

Više informacija

Da biste saznali više o korišćenju funkcija NPV i IRR, pogledajte poglavlje 8, „Procene investicije sa Neto sadašnja vrednost kriterijuma” i poglavlje 9, „Internu stopu od vratili”, u programu Microsoft Excel analiza podataka i modelovanje Business tako što ćete Wayne L. Winston. da biste saznali više o ovoj knjizi.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×