Pravljenje modela podataka u programu Excel

Pravljenje modela podataka u programu Excel

Model podataka omogućava da integrišete podatke iz više tabela i da efikasno gradite Relacioni izvor podataka u Excel radnoj svesci. Modeli podataka se u programu Excel koriste transparentno, pružajući tabelarne podatke korišćene u izvedenim tabelama i izvedene grafikonima. Model podataka je vizualizovan kao zbirka tabela na listi polja, a većinu vremena nikada nećete ni znati da je tu.

Pre nego što počnete da radite sa modelom podataka, morate da nabavite neke podatke. Za to ćemo koristiti doživljaj za transformaciju & transformacija (Power Query), tako da ćete možda želeti da se pomerite na korak nazad i pogledate video ili da pratite naš Vodič za učenje na & transformisao i Power Pivot.

Gde je Power Pivot?

Gde se & transformiše (Power Query)?

 • Excel 2016 & & transformacija Excel za Microsoft 365 (Power Query) integrisana je sa programom Excel na kartici " Podaci ".

 • Excel 2013 -Power Query je programski dodatak koji je uključen u programu Excel, ali mora da se aktivira. Idite na stavke > Opcijedatoteke > programskidodaci, a zatim u padajućem meniju na dnu okna izaberite stavku COM programskidodaci >. Potvrdite Microsoft Power Query za Excel, a zatim u redu da biste ga aktivirali. Kartica Power Query će biti dodata na traku.

 • Excel 2010Preuzimanje i instaliranje programskog dodatka Power Query.. Kada se aktivira, otvoriće se kartica Power Query na traci.

Prvi koraci

Prvo morate da nabavite neke podatke.

 1. U programu Excel 2016 i Excel za Microsoft 365, koristite podatke > & pretvorite podatke > dobijate podatke za uvoz podataka iz bilo kog broja spoljnih izvora podataka, kao što su tekstualna datoteka, Excel radna sveska, Veb lokacija, Microsoft Access, SQL Server ili druga relaciona baza podataka koja sadrži više srodnih tabela.

  U programu Excel 2013 i 2010 idite na Power Query > Nabavite spoljne podatkei izaberite izvor podataka.

 2. Excel od vas traži da izaberete tabelu. Ako želite da dobijete više tabela iz istog izvora podataka, potvrdite izbor u polju za potvrdu Omogućavanje izbora više tabela . Kada izaberete više tabela, Excel automatski kreira model podataka.

  Napomena: Za ove primere koristimo Excel radnu svesku sa izmišljenim detaljima učenika na predavanjima i ocenama. Možete da preuzmete probnu radnu svesku studentskog modela podatakai da biste sledili dalje. Možete i da preuzmete verziju sa dovršenim modelom podataka..

  Idi na navigator & transformisanje (Power Query)
 3. Izaberite jednu ili više tabela, a zatim kliknite na dugme učita.

  Ako treba da uredite izvorne podatke, možete da odaberete opciju za Uređivanje . Više detalja potražite u članku: Uvod u uređivač upita (Power Query).

Sada imate model podataka koji sadrži sve tabele koje ste uvezli i one će biti prikazane na listi poljaizvedene tabele.

Napomene: 

 • Modeli se prave implicitno kada uvezete dave ili više tabela istovremeno u program Excel.

 • Modeli se kreiraju eksplicitno kada koristite programski dodatak Power Pivot za uvoz podataka. U programskom dodatku model je predstavljen u rasporedu sa karticama sličnim programu Excel, gde svaka kartica sadrži tabelarne podatke. Pogledajte članak uvoz podataka pomoću programskog dodatka Power Pivotda biste saznali osnove uvoza podataka pomoću SQL Server baze podataka.

 • Model može sadržati jednu tabelu. Da biste kreirali model na osnovu samo jedne tabele, izaberite tabelu i kliknite na dugme Dodaj u model podataka u programskom dodatku Power Pivot. Ovo možete uraditi ako želite da koristite Power Pivot funkcije kao što su filtrirani skupovi podataka, izračunate kolone, izračunata polja, KPI-ovi i hijerarhije.

 • Relacije tabela se mogu kreirati automatski ako uvezete povezane tabele koje imaju primarne i strane ključne relacije. Excel obično može da koristi uvezene informacije o relacijama kao osnovu za relacije tabela u modelu podataka.

 • Savete o tome kako da smanjite veličinu modela podataka potražite u članku Kreiranje memorijskog efikasnog modela podataka pomoću programa Excel i Power Pivot.

 • Za dalja istraživanja pogledajte članak uputstvo: uvoz podataka u Excel i kreiranje modela podataka.

Savet: Kako da znate da li radna sveska ima model podataka? Idite na Power Pivot > Upravljajte njima. Ako vidite podatke kao što je radni list, onda postoji model. Pogledajte: Saznajte koji izvori podataka se koriste u modelu podataka radne sveske da biste saznali više.

Kreiranje relacija između tabela

Sledeći izbor je da kreirate relacije između tabela, tako da možete da izvučete podatke sa bilo kog od njih. Svaka tabela mora da ima primarni ključ ili jedinstveni identifikator polja, kao što je ID studenta ili broj klase. Najlakši način je da prevučete i otpustite ta polja da biste ih povezali u prikazu dijagramaPower Pivot.

 1. Idite na Power Pivot > Upravljajte.

 2. Na kartici Početak izaberite stavku Prikaz dijagrama.

 3. Prikazaće se sve uvezene tabele i možda ćete želeti da im promenite veličinu u zavisnosti od toga koliko polja postoji.

 4. Zatim prevucite polje primarnog ključa iz jedne tabele u drugu. Sledeći primer je prikaz dijagrama naših studentskih tabela:

  Prikaz dijagrama "Power Query"

  Napravili smo sledeće veze:

  • tbl_Students | ID studentskog > tbl_Grades | ID studenata

   Drugim rečima, prevucite polje ID studenata iz tabele studenti u polje ID studenata u tabeli ocene.

  • tbl_Semesters | Polusemestar ID > tbl_Grades | Semestra

  • tbl_Classes | Broj klase > tbl_Grades | Broj razreda

  Napomene: 

  • Imena polja ne moraju da budu ista da bi se kreirala relacija, ali treba da bude isti tip podataka.

  • Konektori u prikazu dijagrama imaju "1" na jednoj strani i "*" sa druge strane. To znači da postoji relacija "jedan-prema-više" između tabela i da određuje kako se podaci koriste u izvedenim tabelama. Pogledajte: relacije između tabela u modelu podataka da biste saznali više.

  • Konektori ukazuju da postoji relacija između tabela. Neće vam zapravo pokazati koja su polja povezana jedna sa drugom. Da biste videli veze, idite na stavku Power Pivot > Upravljajte > dizajnom > relacija > Upravljanje relacijama. U programu Excel možete da odete na relacije> podataka .

Korišćenje modela podataka za kreiranje izvedene tabele ili izvedenog grafikona

Excel radna sveska može da sadrži samo jedan model podataka, ali taj model sadrži više tabela koje se mogu više puta koristiti u celoj radnoj svesci. U postojeći model podataka možete da dodate još tabela u bilo kom trenutku.

 1. U Power Pivotidite na Upravljanje.

 2. Na kartici Početak izaberite stavku Izvedena tabela.

 3. Izaberite gde želite da izvedena tabela bude postavljena: novi radni list ili trenutna lokacija.

 4. Kliknite na dugme u redu, a Excel će dodati praznu izvedenu tabelu pomoću okna lista polja na desnoj strani.

  Lista Power Pivot izvedene tabele

Zatim Kreirajte izvedenu tabeluili Kreirajteizvedene tabele. Ako ste već kreirali relacije između tabela, možete da koristite bilo koje polje u izvedenoj tabeli. Već smo kreirali relacije u uzorku radne sveske za studentski model podataka.

Dodavanje postojećih, nepovezanih podataka u model podataka

Pretpostavimo da ste uvezli ili kopirali mnogo podataka koje želite da koristite u modelu, ali ga niste dodali u model podataka. Oblikovanje novih podataka u model je lakše nego što izgleda.

 1. Počnite tako što ćete izabrati bilo koju ćeliju u okviru podataka koje želite da dodate u model. Može da bude bilo koji opseg podataka, ali su podaci oblikovani kao Excel tabela najbolji.

 2. Koristite jedan od ovih pristupa da biste dodali svoje podatke:

 3. Izaberite stavke Power Pivot > Dodaj u model podataka.

 4. Izaberite stavke Umetanje > Izvedena tabela, a zatim potvrdite izbor u polju Dodaj ove podatke u model podataka u dijalogu „Kreiranje izvedene tabele“.

Sada su opseg ili tabela dodati u model kao povezana tabela. Više informacija o radu sa povezanim tabelama u modelu potražite u članku Dodavanje podataka korišćenjem Excel povezanih tabela u dodatku Power Pivot.

Dodavanje podataka u Power Pivot tabelu

U programskom dodatku Power Pivot nije moguće dodati red u tabelu tako što ćete direktno nešto otkucati u novi red, kao što to možete u Excel radnom listu. Ali možete da dodate redove tako što ćete kopirati i nalepitiili ažurirati izvorne podatke i osvežiti Power Pivot model.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Sticanje & transformacije i Power Pivot vodiča za učenje

Uvod u Uređivač upita (Power Query)

Kreiranje memorijskog efikasnog modela podataka pomoću programa Excel i Power Pivot

Uputstvo: Uvoz podataka u Excel i pravljenje modela podataka

Saznajte koji izvori podataka se koriste u modelu podataka u radnoj svesci

Relacije između tabela u modelu podataka

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×