Predlozi od trenera izlagača

Trener izlagača prikazuje vam izveštaj rezimea prilikom završetka probe. 

Drћi

Predstavljanje prezentacije je način da delite važnu poruku. Trener izlagača Meri vaš tempo govora zato što:

 • Istraživanje pokazuje da kada razgovarate prebrzo, možete da shvatanje članova publike i opoziv poruke bude smanjen. 

 • Kada govorite previše sporo, publika može da izgubi interesovanje za materijal, što može da smanji razumevanje i da se opozove. 

 • Tempo se prikazuje u izveštaju rezimea, sa grafikom koji prikazuje grubo odstupanje stope kursa tokom vremena.

Odstupanja za tempo da biste bili svesni:

 • Na osnovu studija na terenu i prethodnih akademskih istraživanja, trener izlagača preporučuje da izlagači govore po kursu od 100 na 165 reči u minuti. Ovo je stopa koje je većini gledalaca koje smo testirali lakše da obrađuje informacije koje čuju. Međutim, različiti ljudi mogu da govore komforno i jasno na razlicite stope, tako da vas gledaoci mogu jasno da razumeju. Tokom vremena selektor izlagača će naučiti sa vašim iskustvom pomoću njega.

 • Tokom probe, trener izlagača prikazuje tempo na osnovu najnovijih nekoliko sekundi razgovora. Ovi kratki intervali merenja će se verovatno razlikovati tokom probe.

 • Ako računar nema jaku mrežnu vezu, možda će biti kašnjenje u trenutku kada trener izlagača čuje vaš govor, što može da utiče na njenu sposobnost da precizno Meri stopu govora.

Era

 • Duboko udahnite pre nego što započnete novi slajd ili odeljak prezentacije.

 • Pokušajte da isplanirate odgovarajuću prelaznu frazu koju možete da koristite dok se pomerate na sledeći slajd, čak i nešto kao, "Hajde da nastavimo dalje" ili "Hajde da pričamo o (temi sledećeg slajda)". Ovo vam može pomoći da se smirite dok nastavljate. 

 • Priznajte da strast koju osećate u vezi sa temom može da vam dovede do brzog ili uzbuđenog govora, ali gledaocima možda neće moći da se obrati sa onim što govorite u tom slučaju.

Reči za popunjavanje

Kada svoju priču govorite publici, zvuči uverljivo pomaže da vaša poruka bude ubedljiva. Trener izlagača sluša reči za sortiranje zato što:

 • Istraživanje ukazuje na to da gledaoci koji često koriste filer reči vide u njegovim ili njenim informacijama. To, zauzvrat, može da učini publiku manje pouzdanom na pričanju priče. 

 • Dok koristite filerove reči koji su normalni, može da postane ometan ili detrajnije u poruci ako koristite previše. Tokom vremena selektor izlagača će naučiti sa iskustvom pomoću ove funkcije.

Era

 • Pauzirajte ako vam je potreban trenutak da biste prikupili vaše misli. 

 • Ako osećate nervozu, duboko udahnite i usporite.

 • Da biste se lakše napravili uz materijal, napravite vreme da biste vežbali pre prezentacije.

 • Ako se nađete u trenucima za prelazni prostor, napišite neke tranzicione fraze koje možete da koristite umesto toga.

Osetljive fraze

Selektor izlagača sluša kulturno osetljive fraze u ovim oblastima: invalidnost, starost, Pol, rasa, seksualna orijentacija, mentalno zdravlje, osetljive geopolitičke temei psovka

 • Istraživanje ukazuje na to da u postavkama prezentacije, pomoću kulturno osetljivih fraza, pomaže svima u publici da budu uključena. Vaša poruka se jasno pojavljuje bez udaljivanja članova publike.

 • Evo primera u kategoriji "Rod": rečenica, "treba nam još policajaca da bi se održala javna bezbednost" publika će biti razmotrena kao muški pristrasan. Trener preporučuje da koristite termin "policajci" umesto toga, dok i muškarci i žene obavljaju te dužnosti.

 • Na modernom radnom mestu, korišćenje psovki u formalnoj prezentaciji može da otudi vašu publiku.

Era

Trener izlagača vas neћno gurka tako što predlaže specifične uslove zamene određenih reči. Vi, naravno, Donećete konačnu odluku o tome koje reči treba da koristite u prezentaciji. 

Napomena: Selektor izlagača prepisaće govor na tekst, a zatim procenjuje tekst. Greške transkriptovanja se ponekad dešavaju. Možda je promašio neki jezik koji nije inkluzivni ili neki jezik može pogrešno da se smatra neuključenim. 

Tipovi pristrasnosti koje je Redigovao trener izlagača:

Bi

Opis

Umanjena sposobnost

Prvo Istakni osobu, umesto invalida.

Starost

Misleći na starost osobe može se videti kao da je iskljuиuje ili umanjuje osobu.

Nu

Jezik koji je određeni za rod može da se smatra da se iskljuиuje, odbacuje ili stereotipa.

Seksualna orijentacija

Seksualna orijentacija osobe treba da bude pomenuta kada je to neophodno.

Naoruћ

Pokušajte da izbegnete zastarele i potencijalno uvredljive uslove za rasnu ili etničku pozadinu.

Mentalno zdravlje

Pokušajte da izbegnete termine koji bi mogli da budu uvredljivi za osobe sa mentalnim problemima koji se odnose na mentalno stanje.

Etnički omalovažavanja

Psovke su insinuacije ili tvrdnje o nekome ko će ih verovatno uvrediti ili naneti štetu reputaciji osobe.

Originalnost

Istraživanje pokazuje da kada izlagač ponavlja proširene izjave sa slajda, članovi publike gube interesovanje. Postanu pasivniji – manje uključeni sa prezentacijom. Kada se to desi, njima je teže da pamte poruku.

Era

 • Nemojte čitati naglas duge grupe teksta. Dozvoli publici da je proиita. Rezimiranje ili objašnjenje znaиenja teksta.

 • U redu je da ponovite kraće parиiжe teksta sa slajda, kao što je naslov ili mesto za nabrajanje.

Brojevi na slajdovima:

Ako imate slajd sa mnogo brojeva koje čitate naglas, selektor izlagača neće identifikovati tu radnju kao čitanje slajda. Češće od toga, čitanje numeričkih podataka naglas pomaže publici da bude jasna. 

Visinu

Govoreći monotone može da otežanjem publici da ostane angažovano ili da zna na šta da se usredsredi.

Preporuke

Da biste zadržali pažnju i poboljšali komunikaciju, obavezno Istakni ključne reči i fraze tako što ćete prilagoditi volumen i taster. Ako radite sa beleškama ili skriptom, pripazite da ne pročitate iz scenarija kao da biste bili monotoni i manje prirodni.

Poboljšavanje govora

Napomena: Trener izlagača prikazuje samo funkcije za obnavljanje govora ako ima predloge za poboljšanje.

Postoji nekoliko oblasti za preradu govora koje voditelj izlagača može da vam savetuje. Ovo uključujete: neuređenost, eufefemnosti, posesivne/pluralne forme, ugovor u imenamai neformalni jezik.

Preporuke

 • Pokušajte da precizno istakate svoju taиku i da biste se uverili. Ako ste preterano pristupaиan, koristite eufefemima ili neke vrste neformalnog govora i kolokvijalizme mogu otežavati svoju publiku.

 • Imajte na umu da su posesivni/pluralnoj obrasci dosledni. Govoreći stvari kao što su "On je stručnjak" ili "Imam slonove" koji mogu da vas potkopavaju publikom.

Jezik koji se ponavlja

Kada pričate, možete da koristite reči i fraze koje se ponavljaju bez ikakvog svesna; Međutim, publika će biti svesna. Trener izlagača vam može pomoći da identifikujete ove reči i fraze kako biste mogli da izbegnete da ih prekoračite i zadržite više gledalaca.

Jezik koji se ponavlja razlikuje se od reči za popunu u tome da su reči ili fraze koje se ponavljaju deo rečenice, umesto stvari koje kažete kako biste popunili razmak između rečenica.

Trener izlagača koristi bazu podataka o 200 uobičajenim rečima i fraze. Broji instance korišćenja reči ili fraza u toj bazi podataka. Ako ih previše koristite, videćete ih u odeljku "prikaz jezika " u prozoru " izveštaj o probi ".

Neke reči u bazi podataka se provere da li se to dešavaju na početku rečenice. To su reči kao što su "u osnovi", "bez obzira" ili "Tehnički". Druge reči se provere da li se javljaju na kraju rečenice, na primer "desno". Međutim, većina se proverava za njihovo pojavljivanje u rečenici.

Preporuke

 • Promenite svoj izbor reči. Sprijateljite se sa rečnik sinonima. Umesto da koristite jednu reč iznova i iznova, koristite sinonima. Na primer, pre toga izgovaranje "strava" više puta, prebacite reči kao što su "fantastične" ili "odlično". Ne samo da ćete davati bolje prezentacije, nego ćete razvijati rečnik.

 • Često Vežbajte da biste videli kako se poboljšavate. Ako postanete svjesniji vaše prekomerne upotrebe nekoliko reči, možete da budete na oprezu kada svoju prezentaciju zaista dajete na stvarnu.

 • Fokusirajte se na to da budete više sažeti u frazima. Mnoge reči koje previše koristite će verovatno biti pridev bez koje ste mogli. Početne fraze, kao što je navedeno iznad, veoma su bliske za popunjavanje. Biti više sažeta je takođe privlačnije za publiku. Neka se svaka reč broji.

 • Selektor izlagača proverava samo reči i fraze u bazi podataka. Tako da možda i dalje koristite jezike koji se ponavljaju sa drugim rečima i rečicama. Snimite vežbanje i reprodukujte ih. Možda ćete primetiti jezik koji se ponavlja koji trener nije uhvatio.

Jezik tela

Kada razgovarate sa publikom, neverbalna komunikacija može da ima uticaj na reči koje izgovorite. Mannerizmi, stav, kontakt očima, udaljenost od kamere, svetla i haljine mogu uticati na isporuku poruke. Kritike na jeziku izlagača pružaju povratne informacije koje možete da koristite za bolje angažovanje sa publikom i umanjite smetnje.

Ove kritike dostupne su samo za PowerPoint za Veb.

Kritike na osnovu tela jezika su izmenjene za stacionarni, na mestu koje će vam pomoći da se pripremite za vizuelne prezentacije.

Imajte na umu da Microsoft neće sačuvati video zapis iz vaše probe. Vaša privatnost nam je važna.

Preporuke

 • Održavanje nepokretne pozicije ispred ekrana računara.

 • Izbegavajte premeštanja ili objekte koji mogu da pokrivaju vaše lice, što obuhvata usta i celo.

 • Zadržite kontakt očima i izbegavajte da se osvrćete od kompjuterske kamere.

 • Samo jedna kritika se pojavljuje u jednom programu uživo. Ako postoji više kritika, oni će se pojaviti uzastopno.

 • Obucite se da biste izbegli razonodu; ono što nosite ne bi trebalo da privuče fokus gledalaca.

 • Uverite se da su vam pozadine nesmetano da biste izbegli ometate publiku.

 • Zadržite konzistentnu distancu od kamere i izbegavajte da budete preblizu ili tako daleko.

Važno: Kritika jezika tela podrazumevano nije uključena. Ako želite da ih koristite, obavezno izaberite stavku Prikaži povratne informacije jezika tela u meniju kada izaberete stavku Veћbaj sa trenerom.

Takođe pogledajte

Vežbate projekciju slajdova sa trenerom izlagača

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×