Predstavljanje predložaka obrazaca kompatibilnih sa pregledačem

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada dizajnirate Microsoft Office InfoPath predložak obrasca, možete odabrati da kreirate predložak obrasca koji se mogu otvoriti ili popuniti u programu InfoPath ili Veb pregledača. Ovaj tip predloška obrasca naziva se predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem. Kada završite sa dizajniranja predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem, možete da koristite čarobnjak za objavljivanje za objavljivanje na serveru na InfoPath Forms Services. Morate da omogućite i predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem za korišćenje u Veb pregledaču. U nekim slučajevima, možete da omogućite predložak obrasca sami tokom procesa objavljivanja. U suprotnom, kao što su kada predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem sadrži kontrolisani kôd, administrator farme servera mora izvršiti ovaj korak za vas.

U ovom članku

Šta je to InfoPath Forms Services?

InfoPath Forms Services je server tehnologija koja vam omogućava da dizajnirate zasnovanim na pregledaču obrazaca u programu InfoPath i zatim distribuirate te obrasce na unutrašnje i spoljne lokacije. Korisnici koji ne moraju da imaju instaliran na svom računaru za popunjavanje obrasca InfoPath, niti je potrebno da preuzmu neki dodatni sa Veba. Im je potreban pregledač, kao što je Windows Internet Explorer, Apple Safari ili Mozilla Firefox. Ako korisnici imaju InfoPath instaliran na svom računaru, možete prikazati i popunjavanje obrasca u programu InfoPath umesto u pregledaču.

InfoPath Forms Services tehnologija je dostupan u Microsoft Office SharePoint Server 2007 Enterprise CAL i takođe, posebno u Microsoft Office Forms Server 2007.

Vrh stranice

Pregled kompatibilnosti sa pregledačem

Svi predlošci obrazaca su kompatibilni sa programom InfoPath – to jest, korisnici mogu da otvorite i uredite obrazaca u programu InfoPath, pod uslovom da korisnici imaju instaliran na računarima InfoPath.

Ako imate pristup serveru na kojem je InfoPath Forms Services, možete dizajnirati jedan predložak obrasca koji odgovara potrebama dve vrste korisnika – one koji nemaju instaliran na računarima i oni koji nemaju InfoPath. U tom slučaju, korisnici popunjavaju obrasce u Veb pregledaču, a ne u programu InfoPath.

Ako korisnici imaju instaliran InfoPath, mogu da biste otvorili obrazac u programu InfoPath i pristup pun opseg funkcija za popunjavanje obrazaca.

Proces za dizajniranje predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem obuhvata određivanje postavki kompatibilnosti, unapred, kada prvi put kreirate predložak obrasca, odnosno kasnije, prilikom dizajniranja predloška obrasca. Nakon što ste dizajnirali predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem, možete da ih testirate, objavite je i bi omogućenih za pregledač tako da korisnici mogu popuniti u pregledaču.

Vrh stranice

Opcije kompatibilnosti

Možete da dizajnirate jedan kompatibilne sa pregledačem predložak obrasca koji se pokreće u Veb pregledaču, u programu InfoPath ili čak i na mobilnom uređaju. Ovaj pristup smanjuje troškove i razvoj vreme i povećava efikasnost tako što vam omogućava da prilagodili različitim korisnicima sa predloškom jedan obrazac.

Za dizajniranje predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem, izaberete u polju za potvrdu Omogući samo kompatibilne sa pregledačem opcije u dijalogu " Dizajniranje predloška obrasca " koja se pojavljuje svaki put kada kreirate novi predložak obrasca. Ovo ukazuje InfoPath željeni predložak obrasca kompatibilan sa Veb pregledača, a koje nameravate da objavite predložak obrasca na serveru na InfoPath Forms Services.

Postavka kompatibilnosti u dijalogu „Dizajniranje predloška obrasca“

Kada potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu, kontrola ili funkcije koje ne rade u predloške obrazaca kompatibilne sa pregledačem skrivene ili onemogućene tako da možete da ih koristite tokom procesa dizajniranja obrasca. Na sledećoj slici, tekst unutar žutog okvira ukazuje na nepodržane kontrole ne pojavljuju se u oknu zadatka kontrole .

Obaveštenje o sakrivenim kontrolama u oknu zadataka „Kontrole“

Da biste brzo proverili aktuelna Postavka kompatibilnosti za predložak obrasca, pogledajte tekst koji se pojavljuje u donjem desnom uglu prozora programa InfoPath.

Aktuelna postavka kompatibilnosti predloška obrasca pojavljuje se na statusnoj traci

Ako kliknete na ovaj tekst, pojavljuje se okno zadataka Kontrolor dizajna u kojem možete da menjate aktuelna Postavka kompatibilnosti za predložak obrasca. Na primer, ako počnete dizajniranja predloška obrasca, a zatim odlučite da želite da bude omogućen za pregledač, možete da promenite postavku kompatibilnosti za predložak obrasca tako što ćete kliknuti na vezu Promeni postavke kompatibilnosti u Kontrolor dizajna Okno zadatka. Slično tome, možete da kliknete ovu vezu da pretvorite u predložak obrasca samo za Infopath predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem.

Vrh stranice

Prikazi samo za InfoPath

Ako mnoge od korisnika će imati InfoPath instaliran na računaru, možda ćete želeti da koristite pun opseg funkcije koje su dostupne u programu InfoPath, uključujući neke koje nisu dostupne u Veb pregledaču. U ovom slučaju, možete da kreirate dva prikaza predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem. Jedan prikaz će biti za korisnike koji su otvorili predložak obrasca u Veb pregledaču. Drugi prikaz će se koristiti isključivo korisnici koji imaju InfoPath instaliran na računaru.

Ovaj prikaz samo za InfoPath neće nikada biti omogućen u Veb pregledaču. Stoga, možete da koristite funkcije programa InfoPath u ovom prikazu koji inače ne biste mogli da koristite, kao što su uloge korisnika ili kontrole mastera/detalja.

Savet: Takođe možete dizajniranje prikaza samo za prikaz na malom ekranu i koristite kôd da biste automatski se taj prikaz kada korisnik otvori obrazac na mobilnom uređaju.

Vrh stranice

Okno zadataka Kontrolor dizajna

Ako dizajnirate predložak obrasca i odlučite da promenite njegovu postavku da biste je kompatibilan sa pregledačem kompatibilnosti, je moguće da dođe do problema kompatibilnosti može da dovede. Probleme sa kompatibilnošću se javljaju kada predložak obrasca sadrži funkcije koje nisu podržane u predloške obrazaca kompatibilne sa pregledačem. Najbrži način za identifikovanje ovih problema je tako što ćete koristiti okno zadataka Kontrolor dizajna .

Deo okna zadatka „Kontrolor dizajna“

1. na tekst na vrhu okna zadataka označava da je predložak obrasca trenutno kompatibilan sa programom InfoPath i na serveru na InfoPath Forms Services. Ako želite da promenite ovu postavku, kliknite na dugme Promeni postavke kompatibilnosti vezu.

2. se pojaviti u oknu zadatka jer predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem sadrži nepodržane kontrole. Da biste objavili predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem, uklonite ove kontrole ili da ih konvertujete u kontrola koje su kompatibilne sa pregledačem.

Ako potvrdite izbor u polju za potvrdu Proveri na serveru u oknu zadataka Kontrolora dizajna , takođe možete da prikažete greške i poruke koje generiše na serveru na InfoPath Forms Services, pored sve greške i poruke koje otkrije InfoPath. Na primer, možete da primate obaveštenja o funkcijama u predlošku obrasca koji mogu negativno da utiču performanse obrasca u pregledaču. Verifikacija funkcija je korisna zato što omogućava da potencijalne probleme tokom dizajniranja predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem umesto nakon objavljivanja na serveru.

Napomena: Nije moguće objaviti predložak obrasca koji sadrži greške kompatibilnosti. Međutim, ako to uradite, predloška obrasca nije moguće omogućenih za pregledač, ili tako što ćete vi ili administrator farme.

Vrh stranice

Opcije primene

Svi predlošci obrazaca omogućeni za pregledač moraju da se nalaze na serveru na kojem InfoPath Forms Services. Da biste primenili predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem, morate da objavljivanje predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem pomoću čarobnjaka za objavljivanje u programu InfoPath i omogućite je za upotrebu na Vebu.

Objavljivanje predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem, morate da izaberete opciju na SharePoint server sa ili bez usluge InfoPath Forms Services na prvom ekranu čarobnjaka za objavljivanje.

Deo čarobnjaka za objavljivanje

Postoje dva režima primene za predloške obrazaca koji se nalaze na serveru na kojem InfoPath Forms Services: jedan za predloške korisničkih obrazaca i jedan za predloške obrasca odobren od strane administratora. Sledeći odeljci opisuje opcije dva primene detaljnije.

Predlošci korisničkih obrazaca

Ovaj tip predloška obrasca možete omogućiti za korišćenje na Vebu dizajner predloška obrasca.

Predlošci korisničkih obrazaca možda ne sadrže skripte i kontrolisani kôd, zahtevaju potpunu pouzdanost, ili koristite vezu za prenos podataka kojima se upravlja administrator. Pored toga, predlošci korisničkih obrazaca možda nisu dizajnirani da budu dostupni u mobilnom Veb pregledača.

Predlošci korisničkih obrazaca pokreću nivo bezbednosti domen, što znači da je predložak obrasca pouzdan za računare na istom domena kao server i da su sve podatke za povezivanje u predlošku obrasca možete da pristupite podacima iz domena samo.

Predlošci korisničkih obrazaca možete da objavite u biblioteci ili kao na tip sadržaja na serveru na kojem InfoPath Forms Services. Objavljivanje predloška obrasca u biblioteci, morate dozvolu za kreiranje biblioteka i lista na lokaciji. Objavljivanje predloška obrasca kao tipa sadržaja lokacije, morate dozvolu za upravljanje lokacijom.

Primena predložaka korisničkih obrazaca je najbolji za predloške obrazaca koji ne sadrže kontrolisani kôd i koje imaju ograničeni opseg primene, kao što su oni koji treba da ih koriste zaposleni u jednom odeljenju.

Napomena: Ako želite da primenite predložak obrasca, ali nećete imati dozvolu da biste to uradili, videćete tekst u čarobnjak za objavljivanje da obratite se administratoru farme za pomoć. Pre nego što zamolite administratora farme da primenite predložak obrasca, morate da je objavite na lokaciji gde administrator može da mu pristupi. Na primer, pretpostavimo da ste upravo dovršili Dizajniranje predloška obrasca koji klijentima omogućava da upravljate njihove osiguranje na mreži. Zato što vaš predložak obrasca sadrži podatke za povezivanje koji se upravlja administrator farme, ne možete da objavite obrazac direktno na serveru na kojem je InfoPath Forms Services. Umesto toga, objavite predložak obrasca u mrežnu lokaciju koju odredi administrator, gde može da se proveri za usaglašenost sa standardima dizajna vaša organizacija koristi za predloške obrazaca. Poslednji korak, možete da obavestite administratora predloška obrasca i spreman je za redigovanje.

Predlošci obrasca odobren od strane administratora

Ovaj tip predloška obrasca može da bude omogućen za korišćenje na Webu samo administrator farme.

Predložaka obrasca odobren od strane administratora možda sadrži skriptu ili kontrolisani kôd, zahtevaju potpunu pouzdanost ili koristite vezu za prenos podataka kojima se upravlja administrator. Pored toga, možda su dizajnirani da budu dostupni u mobilnom Veb pregledača.

Predložaka obrasca odobren od strane administratora može pokrenuti u okviru nivo bezbednosti potpuna pouzdanost ili domen.

Predložak obrasca obično verifikuje i otprema administrator farme, a zatim ga aktivira na biblioteci predložaka obrasca za kolekciju lokacija ili više njih. Aktivacija je proces koji se koristi za uključivanje ili isključivanje funkcije u kolekcija lokacija ili da biste učinili dostupnim za korišćenje predložaka obrasca odobren od strane administratora. Administrator farme mora da proveri i otpremi predložak obrasca odobren od strane administratora, ali administrator kolekcije lokacija može da aktivira predložak obrasca nakon što je otpremljen.

Primena predložaka obrasca odobren od strane administratora je najbolji za predloške obrazaca koji treba da budu široko primenjuju zaposleni u više odeljenja u organizaciji.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×