Pregled Excel tabela

Da biste olakšali upravljanje i analiziranje grupe povezanih podataka, opseg ćelija možete pretvoriti u Excel tabelu (prethodno poznatu kao Excel lista).

Primer podataka koji su oblikovani kao Excel tabela

Napomene: 

 • Excel tabele ne treba mešati sa tabelama podataka koje su deo paketa komandi analize šta-ako. Dodatne informacije o tabelama podataka potražite u članku Izračunavanje više rezultata pomoću tabele podataka.

 • Ne možete da kreirate ili umetnete tabele u deljenoj radnoj svesci.

Saznajte više o elementima Excel tabele

Tabela može da sadrži sledeće elemente:

 • Red zaglavlja    Tabela podrazumevano sadrži red zaglavlja. Svaka kolona tabele ima omogućeno filtriranje u redu zaglavlja kako biste brzo mogli da filtrirate ili sortirate podatke tabele. Više informacija potražite u članku filtriranje podataka ili Sortiranje podataka.

  Sortiranje ili primena filtera na tabelu

  Možete da isključite red zaglavlja u tabeli. Više informacija potražite u članku Uključivanje ili isključivanje zaglavlja Excel tabela.

 • Naglašeni redovi    Alternativno senčenje ili ugrađivanje u redove vam pomaže da bolje razlikujete podatke.

  Excel tabela sa podacima zaglavlja, ali nije izabrana pomoću opcije „Moja tabela ima zaglavlja“, tako da je Excel dodao podrazumevana imena zaglavlja kao što su Kolona1, Kolona2.

 • Izračunate kolone    Unošenjem formule u jednu ćeliju u koloni tabele, možete da napravite izračunatu kolonu u kojoj se ta formula odmah primenjuje na sve druge ćelije u toj koloni tabele. Više informacija potražite u članku korišćenje izračunatih kolona u Excel tabeli.

  Dodavanje jedne formule u ćeliju tabele koja automatski automatski automatski kreira izračunatu kolonu

 • Broj zbira    Kada dodate redove sa ukupnom vrednošću u tabelu, Excel vam pruža padajuću listu sa automatskim zbirom za biranje iz funkcija kao što su SUM, AVERAGE itd. Kada izaberete jednu od ovih opcija, tabela će ih automatski konvertovati u funkciju MEĐUVREDNOSTI, što će zanemariti redove koji su podrazumevano sakriveni pomoću filtera. Ako želite da dodate skrivene redove u izračunavanjima, možete da promenite argumente funkcije međuvrednosti .

  Više informacija potražite u članku ukupna vrednost podataka u Excel tabeli.

  Primer izbora formule za ukupan broj iz padajuće liste formula za ukupne vrednosti

 • Regulator veličine    Regulator veličine u donjem desnom uglu tabele vam omogućava da prevlačite tabelu na željenu veličinu.

  Prevucite regulator za promenu veličine da biste promenili veličinu tabele

  Za druge načine za promenu veličine tabele pogledajte odeljak Promena veličine tabele dodavanjem redova i kolona.

Kreiranje tabele

U unakrsnoj tabeli možete da kreirate koliko god želite tabela.

Da biste brzo kreirali tabelu u programu Excel, uradite sledeće:

 1. Izaberite ćeliju ili opseg u podacima.

 2. Izaberite stavke Početak > Oblikuj kao tabelu.

 3. Odaberite stil tabele.

 4. U dijalogu Oblikovanje kao tabela potvrdite izbor u polju za potvrdu pored tabele kao zaglavlja ako želite da prvi broj opsega bude u redu zaglavlja, a zatim kliknite na dugme u redu.

Takođe pogledajte video na kreiranju tabele u programu Excel.

Efikasno rad sa podacima iz tabele

Excel ima neke funkcije koje vam omogućavaju da efikasno radite sa podacima iz tabele:

 • Korišćenje strukturiranih referenci    Umesto referenci ćelija, kao što su A1 i R1C1, možete da koristite strukturirane reference koje upućuju na imena tabela u formuli. Više informacija potražite u članku Korišćenje strukturiranih referenci sa Excel tabelama.

 • Obezbeđivanje integriteta podataka     Možete da koristite funkcionalnu funkciju validacije podataka u programu Excel. Na primer, možete odabrati da dozvolite samo brojeve ili datume u koloni tabele. Više informacija o tome kako da obezbedite integritet podataka potražite u članku Primenjivanje validacije podataka na ćelije.

Izvoz Excel tabele na SharePoint sajt

Ako imate pristup SharePoint lokaciji, možete da ga koristite za izvoz Excel tabele u SharePoint listu. Na ovaj način druge osobe mogu da prikažu, uređuju i ažuriraju podatke tabele na SharePoint listi. Možete da napravite jednosmernu vezu sa SharePoint listom kako biste mogli da osvežite podatke iz tabele na radnom listu da biste uključili promene koje su napravljene na podacima sa SharePoint liste. Više informacija potražite u članku izvoz Excel tabele u SharePoint.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Takođe pogledajte

Oblikovanje

problema sa kompatibilnošću

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×