Prelamanje teksta i premeštanje slika u programu Word

Pomeranje ili ponovno pozicioniranje slike na stranici u programu Word jednostavno je kao prevlačenje pomoću miša. Međutim, to ponekad ne funkcioniše. Ključ za dobijanje rezultata koji želite jeste da izaberete opcije rasporeda.

Dugme "Slika rasporeda" na izabranoj slici

 1. Izaberite sliku.

 2. Izaberite ikonu opcije rasporeda .

 3. Odaberite željene opcije rasporeda:

  Dijalog „Opcije rasporeda“

  • Da biste sliku doneli ispred teksta i postavili je tako da ostane na određenom mestu na stranici, izaberite ispred teksta (u okviru za prelamanje teksta), a zatim izaberite stavku Popravi položaj na stranici.

  • Da biste prelomili tekst oko slike, ali da se slika Premesti nagore ili nadole dok se tekst dodaje ili briše, izaberite stavku kvadrat (u okviru sa prelamanjem teksta), a zatim izaberite stavku Premesti sa tekstom.

Informacije i primeri prelamanja teksta potražite u članku prelamanje teksta oko slika u programu Word

Slika se verovatno nalazi iza drugog objekta, kao što je blok teksta:

Primer slike iza odlomka teksta

Da biste izabrali sliku, koristite okno za izbor:

 1. Izaberite stavke Početak > Izbor > Okno za izbor.

 2. U oknu za Izbor izaberite sliku.

Da biste sliku pomerili samo malo, izaberite sliku, zatim držite pritisnut taster CTRL i pritisnite taster sa strelicom.

Da biste pomerili više objekata istovremeno, grupišite ih:

 1. Izbor prvog objekta

 2. Držite pritisnut taster CTRL i izaberite druge objekte.

 3. Kliknite desnim tasterom miša na jedan od objekata, usmerite ka grupi, a zatim izaberite stavku grupa.

  Savet: Ako ne možete da grupišete ili izaberete slike sa više njih, moguće je da je raspored slike u skladu sa tekstom. Ako je tako, pogledajte članak Otvaranje opcija rasporeda da biste promenili raspored slika na bilo koju opciju u okviru za prelamanje teksta.

Da biste potpuno kontrolisali poravnavanje i pozicioniranje slike, koristite okvir za raspored da biste postavili poravnavanje u odnosu na margine ili kolone, apsolutnu poziciju u inčima ili relativnu poziciju po procentima. Ovo je korisno kada želite da postavite sliku na određenoj razdaljini od nečega drugog, kao što je margina stranice.

 1. Izaberite sliku.

 2. Izaberite ikonu opcije rasporeda .

 3. Izaberite stavku Pogledajte više, a zatim postavite poravnavanje i pozicioniranje na kartici Pozicija .

  Ako ne možete da izaberete nijednu od opcija položaja na kartici Pozicija , izaberite karticu prelamanje teksta , a zatim izaberite bilo koju opciju osimlinije u redu sa tekstom .

Ako imate više slika koje želite da preklapate na stranici, to možete da omogućite u polju raspored .

 1. Izaberite sliku.

 2. Izaberite ikonu opcije rasporeda .

 3. Izaberite stavku Pogledajte više.

 4. Na kartici Pozicija , u grupi Opcije na dnu potvrdite izbor u polju za potvrdu Omogući preklapanje .

 5. Ponovite za svaku sliku za koju želite da omogućite preklopljene.

Pored poravnavanja i pozicioniranja slika na stranici, možete da poravnate slike i na druge objekte na stranici. Iako poravnavanje slike sa slikom nije dostupno u okviru ikone " opcije rasporeda " ili " raspored ", to je uobičajeni zadatak koji možete da uradite dok radite sa pozicionom i poravnavanjem slika.

 1. Držite pritisnut taster CTRL i izaberite svaki objekat koji želite da poravnate.

 2. Idite na stavku Oblikovanje slika ili alatki za slike > Poravnaj, a zatim odaberite opciju, na primer centar, vrh ili dno.

Ikona sidra objekta pokazivača objekta označava gde se nalazi slika ili objekat u odnosu na tekst u dokumentu. Sidra se ne pojavljuju za umetnutim slikama; umetnuti objekti su povezani sa mestima u tekstu gde su umetnuti i tretiraju se kao bilo koji tekstualni znak – "u redu sa tekstom".

Sve druge opcije preloma (kvadratna, uska, kroz, vrh i dno, iza teksta, u pozadini teksta) su usidren za određeno mesto u dokumentu; sidro ukazuje na pasus sa kojim je objekat povezan. Izaberite sliku, a zatim izaberite ikonu opcije rasporeda da biste saznali kako se umeće slika.

Dugme "Slika rasporeda" na izabranoj slici

Napomene: Ako izaberete sliku i ona se ne nalazi u liniji sa tekstom, ali ne vidite sidro objekta, možete da osigurate da se sidra prikazuju na dva načina:

 • Prikaži oznake oblikovanja    Na kartici Početak , u grupi pasus izaberite stavku Prikaži/sakrij ¶.

 • Uvek prikaži sidra    Izaberite stavku > Opcije > Prikaz, a zatim izaberite stavku sidra objekta.

Zato što su incci jednostavno vizuelni pokazatelj relativnog položaja slike na stranici, ne mogu se ukloniti. Međutim, ako pokušate da koristite razne opcije za prelamanje teksta, trebalo bi da pronađete svu fleksibilnost koja vam je potrebna da biste pozicionirani na slici, bez obzira na njegovo sidro.

Informacije i primeri prelamanja teksta potražite u članku prelamanje teksta oko slika u programu Word.

Ako želite da se uverite da slika ostaje postavljena čak i ako je tekst oko njega izbrisan, možete da ga zaključate:

 1. Izaberite sliku.

 2. Izaberite ikonu opcije rasporeda .

 3. Izaberite stavku Pogledajte više, a zatim izaberite stavku Zaključaj sidro.

  Napomena: Pošto se incori ne koriste za slike postavljene u redu sa tekstom, Zaključavanje sidra i ostale opcije pozicioniranja nisu dostupne za umetnutim slikama.

Takođe pogledajte

Prelamanje teksta oko slika u programu Word

Rotiranje okvira za tekst, oblika, WordArt ili slike u programu Word

Grupisanje ili razgrupisavanje oblika, slika ili drugih objekata

Ako ste umetnuli sliku u dokument dok koristite Word za veb, možete da je izređete i nalepite da biste je premestili unutar dokumenta, a možete i da primenjujete oblikovanje pasusa, kao što je vertikalni razmak i Centriranje. Međutim, ne možete da premestite sliku koja je umetnuta dok koristite verziju programa Word za računare ako je na stranici prelamanje teksta ili na fiksnu poziciju.

Ako saznate da ne možete da izmenite sliku i imate verziju programa Word za računare, izaberite stavku Otvori u programu Word da biste otvorili dokument u programu Word i izmenili njegov raspored.

Kada završite, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + S da biste sačuvali dokument na prvobitnoj lokaciji. Zatim ponovo možete da otvorite dokument u Word za veb i nastavite sa uređivanjem. Word za veb će zadržati postavke rasporeda koje ste izvršili u verziji programa Word za računare.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×