Pređi na glavni sadržaj

Premeštanje ili pomeranje kroz radni list

Postoje različiti načini za pomeranje kroz radni list. Možete da koristite tastere sa strelicama, trake za pomeranje ili miš da biste se kretali između ćelija i da biste se brzo kretali u druge oblasti radnog lista.

U programu Excel možete da iskoristite prednosti povećanja brzine pomeranja, jednostavnog pomeranja na kraj opsega i ekranskih napomena koje vam prikazuju gde se nalazite na radnom listu. Možete i da koristite miš da biste se kretali u dijalozima koji imaju padajuće liste sa trakama za pomeranje.

Korišćenje tastera sa strelicama za kretanje kroz radni list

Da biste se kretali između ćelija na radnom listu, kliknite na bilo koju ćeliju ili koristite tastere sa strelicama. Kada se premestite u ćeliju, ona postaje aktivna ćelija.

Da biste se pomerali

Uradite sledeće

Na početak i kraj opsega

Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + taster sa strelicom da biste se pomerili na početni i kraj svakog opsega u koloni ili red pre zaustavljanja na kraju radnog lista.

Da biste se pomerili na početni i kraj svakog opsega dok izaberete opsege pre zaustavljanja na kraju radnog lista, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + taster sa strelicom.

Korak nagore ili nadole

Pritisnite taster SCROLL LOCK, a zatim koristite taster sa strelicom nagore ili nadole da biste se kretali u jednom nizu.

Jedna kolona nalevo ili nadesno

Pritisnite taster SCROLL LOCK, a zatim koristite taster sa strelicom nalevo ili strelicom nadesno da biste se kretali po jednoj koloni nalevo ili nadesno.

Jedan prozor nagore ili nadole

Pritisnite taster PAGE UP ili PAGE DOWN.

Jedan prozor levo ili desno

Pritisnite taster SCROLL LOCK, a zatim držite pritisnut taster CTRL dok pritiskate taster sa strelicom nalevo ili nadesno.

Velika udaljenost

Pritisnite taster SCROLL LOCK, a zatim istovremeno držite pritisnut taster CTRL i taster sa strelicom da biste se brzo kretali kroz velike oblasti radnog lista.

Napomena: Kada se KLIZAČ Uključi, taster SCROLL LOCK se prikazuje na statusnoj traci u programu Excel. Pritiskanje tastera sa strelicom dok je SCROLL LOCK uključeno će se pomeriti za jedan red nagore ili nadole ili u jednu kolonu nalevo ili nadesno. Da biste koristili tastere sa strelicama za premeštanje između ćelija, morate da isključite taster SCROLL LOCK. Da biste to uradili, pritisnite taster SCROLL LOCK (označen kao "Scrik") na tastaturi. Ako tastatura ne uključuje ovaj ključ, možete da isključite taster SCROLL LOCK pomoću tastature na ekranu. Da biste otvorili tastaturu na ekranu, kliknite na dugme Start na Windows radnoj površini i otkucajte tastaturu na ekranu. Da biste isključili taster SCROLL LOCK, kliknite na taster Scrik , a zatim zatvorite tastaturu na ekranu.

Korišćenje traka za pomeranje za premeštanje kroz radni list

Ako ne vidite trake za pomeranje, uradite sledeće da biste ih prikazale:

  1. Izaberite stavke Datoteka > Opcije.

    U Excel 2007 kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta „Office“ , a zatim izaberite stavku Excel opcije.

  2. Kliknite na dugme Više opcija, a zatim u okviru Opcije prikaza za ovu radnu sveskuuverite se da su izabrana polja Prikaži horizontalna traka za pomeranje i Prikaži vertikalne trake za pomeranje , a zatim kliknite na dugme u redu.

Sledeća tabela opisuje različiti načini za korišćenje traka za pomeranje za premeštanje kroz radni list.

Da biste se pomerali

Uradite sledeće

Korak nagore ili nadole

Kliknite na strelice za pomeranje slika dugemta ili slika dugemta na vertikalnoj traci za pomeranje da biste premestili radni korak nagore ili nadole.

Jedna kolona nalevo ili nadesno

Kliknite na strelice za pomeranje slika dugemta ili slika dugemta na horizontalnoj traci za pomeranje da biste premestili listu jedan na levu ili desnu.

Pomeranje kroz radni list sa povećanom brzinom za pomeranje

Dok pomerate pokazivač, držite pritisnut taster miš na najdaljem kraju ekrana duže od 10 sekundi da biste povećali brzinu pomeranja.

Pomeranje miša u suprotnom smeru usporava brzinu pomeranja.

Jedan prozor nagore ili nadole

Kliknite iznad ili ispod polja za pomeranje slika dugemta na vertikalnoj traci za pomeranje.

Jedan prozor levo ili desno

Kliknite sa leve ili desne strane klizač slika dugemta na horizontalnoj traci za pomeranje.

Velika udaljenost

Držite pritisnut taster SHIFT dok prevlačite klizača slika dugemta .

Napomene: 

  • Kada koristite klizače da biste se kretali kroz radni list, Excel prikazuje ekransku napomenu za označavanje brojeva reda ili slova kolona (ili brojeva, ako je stil reference za R1C1 naveden za radnu svesku) tako da znate gde se nalazite na radnom listu.

  • Veličina klizača ukazuje na proporcijalnu količinu korišćenu oblast koja je vidljiva u prozoru. Pozicija klizača ukazuje na relativnu lokaciju vidljive oblasti u radnom listu.

  • Možete brzo da razdvojite prozor tako da možete da se pomerate u dva ili četiri okna istovremeno. Usmerite split box razdeljenog okvira na vertikalnu ili horizontalnu traku za pomeranje. Kada pokazivač postane dvosmerna strelica Horizontalna strelica sa dve glave , prevucite razdelnu traku na radni list gde želite da razdelite prozor. Kliknite dvaput na razdelnu traku da biste je uklonili.

Pomeranje i zumiranje pomoću miša

Neki miš uređaji i drugi pokazivački uređaji, na primer uređaj za Microsoft Intellimiš, imaju ugrađene mogućnosti pomeranja i zumiranja koje možete da koristite za kretanje i zumiranje na radnom listu ili list sa grafikonom. Možete i da koristite miš da biste se kretali u dijalozima koji imaju padajuće liste sa trakama za pomeranje. Više informacija potražite u uputstvu za pokazivač pokazivača.

Za izvršavanje sledeće radnje

Uradite sledeće

Pomeranje nagore ili nadole po nekoliko redova

Rotirajte točkić unapred ili unazad.

Pomeranje kroz radni list sa povećanom brzinom za pomeranje

Dok pomerate pokazivač, držite pritisnut taster miš na najdaljem kraju ekrana duže od 10 sekundi da biste povećali brzinu pomeranja.

Pomeranje miša u suprotnom smeru usporava brzinu pomeranja.

Pomeranje kroz radni list

Držite pritisnut točkić i prevucite pokazivač od izvorne oznake origin mark u bilo kom smeru koji želite da pomerate. Da biste ubrzali pomeranje, premestite pokazivač dalje od izvorne oznake. Da biste usporili pomeranje, premestite pokazivač bliže izvornosti.

Automatsko pomeranje kroz radni list

Kliknite na dugme točkić, a zatim premestite miš u smeru koji želite da pomerate. Da biste ubrzali pomeranje, premestite pokazivač dalje od izvorne oznake. Da biste usporili pomeranje, premestite pokazivač bliže izvornosti. Da biste zaustavili automatsko pomeranje, kliknite na bilo koje dugme miša.

Uvećanje ili umanjenje

Držite pritisnut taster CTRL dok rotirate IntelliMouse točkić unapred ili unazad. Procenat zooovog radnog lista se prikazuje na statusnoj traci.

Prikaži detalje u prikazima strukture

Usmerite na ćeliju koja rezimira podatke u prikazu strukture, a zatim držite pritisnut taster SHIFT dok rotirate točkić unapred.

Skrivanje detalja u prikazima strukture

Usmerite na bilo koju ćeliju koja sadrži detaljne podatke, a zatim držite pritisnut taster SHIFT dok okrećete točkić.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Vrh stranice

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×