Preuzimanje i instaliranje ili ponovno instaliranje programa Office 2016 ili Office 2013

Ako prvi put instalirate Office, možda ćete prvo morati da uradite neke korake za podešavanje. Razvijte odeljak "Saznajte više" u nastavku.

Međutim, ako ponovo instalirate Office, a već ste ste koristili šifru proizvoda i imate nalog povezan sa programom Office, onda idite u odeljak i instalirajte Office na PC ili Mac računaru.

Instaliranje sistema Office po prvi put   

Neki proizvodi sistema Office 2016 i 2013 isporučuju se sa šifrom proizvoda. Ako je to slučaj sa vašim proizvodom, pre prvog instaliranja sistema Office prijavite se pomoću postojećeg ili novog Microsoft naloga i unesite šifru proizvoda na sajtu office.com/setup. Korišćenje šifre povezuje vaš nalog sa sistemom Office i to treba da uradite samo jednom. Već ste to uradili? U nastavku izaberite karticu za verziju koju pokušavate da instalirate.

Ponovno instaliranje sistema Office   

Ako ste prvobitno dobili Office unapred instaliran i treba da ga ponovo instalirate na istom ili novom uređaju, trebalo bi da vam je Microsoft nalog već povezan sa kopijom sistema Office. To je nalog pomoću kog ćete instalirati Office prateći korake u nastavku. Ako morate prvo da deinstalirate Office, pogledajte članak Deinstaliranje sistema Office sa računara ili Deinstaliranje sistema Office za Mac.

: Koraci za instaliranje verzija 2016 ili 2013 sistema Office Professional Plus, Office Standard ili samostalne aplikacije kao što je Word ili Project mogu da se razlikuju ukoliko ste Office nabavili putem nekog od sledećih kanala:

Microsoft HUP: Ako ste kupili Office za ličnu upotrebu putem preduzeća, pogledajte članak Instaliranje sistema Office putem HUP-a.
Verzije za količinskulicencu: Ako radite u organizaciji koja upravlja vašim instalacijama, možda ćete morati da razgovarate sa IT sektorom. Neke organizacije imaju različite metode za instaliranje sistema Office na više uređaja.
Nezavisni prodavac: Kupili ste Office od nezavisnog prodavca i imate problema sa šifrom proizvoda.

: U Japanu koraci za instalaciju računara uključeni u ovaj članak odnose se na sledeće verzije sistema Office:

Office Premium | Office 2019 | Office 2016 | Office 2013

Instaliranje sistema Office po prvi put   

Neki proizvodi kao što su Office Premium, Office 2019, ili Office 2016 ili Office 2013 unapred su instalirani i sadrže šifru proizvoda. Ako imate takvu instalaciju, pogledajte podešavanje unapred instaliranog sistema Office i izaberite svoju verziju.

: Pomoć oko instaliranja Office365Solo pogledajte članak Preuzimanje i instaliranje ili poništite instaliranje usluge Microsoft 365 na PC ili Mac računaru.

Ako ste kupili kopiju sistema Office u prodavnici ili prodavnici na mreži, prijavite se pomoću postojećeg ili novog Microsoft naloga i unesite šifru proizvoda * na office.com/setup. Korišćenje šifre povezuje vaš nalog sa sistemom Office i to treba da uradite samo jednom.

Ponovno instaliranje sistema Office   

Ako ste prvobitno dobili Office unapred instaliran i treba da ga ponovo instalirate na istom ili novom uređaju, trebalo bi da vam je Microsoft nalog već povezan sa kopijom sistema Office. Uradite sledeće kako biste pomoću ovog naloga ponovo instalirali Office. Ako morate prvo da deinstalirate Office, pogledajte članak Deinstaliranje sistema Office sa računara ili Deinstaliranje sistema Office za Mac.

Za Office Home & Business koji se koristi u komercijalnim organizacijama, pogledajte naplaćivanje u nastavku o ponovanju ovih verzija sistema Office.

: Koraci za instaliranje sistema Office Premium ili bilo koje verzije sistema Office Professional Plusiz 2016 ili 2013, Office Standard, OfficeHome & Business (za komercijalnu upotrebu)ili standarne aplikacije kao što su Word ili Project mogu da se razlikuju ukoliko ste Proizvod dobili putem: Microsoft HUP: Ako ste kupili Office za ličnu upotrebu putem preduzeća, pogledajte članak Instaliranje sistema Office putem

HUP-a.
Office Home & Business (zakomercijalnu upotrebu) : Imate komercijalnu verziju sistema Office Home & Business ili ste ga unapred instalirali i morate da ga ponovo instalirate, pogledajte instaliranje sistema Office 2019 ili Office 2016ili instaliranje verzija van mreže (za komercijalnu upotrebu) verzije za količinsku licencu: Ako radite u organizaciji koja upravlja instalacijama, možda ćete morati da razgovarate sa IT sektorom.
Neke organizacije imaju različite metode za instaliranje sistema Office na više uređaja.
Nezavisni prodavac: Kupili ste Office od nezavisnog prodavca i imate problema sa šifrom proizvoda.

Prijavljivanje radi preuzimanja sistema Office

 1. Idite na microsoft nalog na sistemsku tablu i ako već niste prijavljeni, izaberite stavku Prijavi se.

 2. Prijavite se pomoću Microsoft naloga koji ste povezali sa ovom verzijom sistema Office.

  Zaboravili ste detalje naloga? Pogledajte Zaboravio/la sam nalog koji koristim uz Office.

 3. Na vrhu stranice izaberite stavku Usluge i pretplate i na stranici pronađite Office proizvod koji želite da instalirate i izaberite stavku Instaliraj.

  Da biste instalirali Office na drugom jeziku, odnosno instalirali 64-bitnu verziju, izaberite vezu Druge opcije. Odaberite željeni jezik i bitnu verziju, a zatim izaberite stavku Instaliraj.

Sada ste spremni da instalirate Office. U nastavku izaberite karticu za verziju koju pokušavate da instalirate.

Instalirajte Office 2016 na PC računaru

Ne zaboravite da je verzija sistema Office za jednokratnu kupovinu licencirana samo za jednu instalaciju.

 1. U zavisnosti od pregledača kliknite na Pokreni (u Edge ili Internet Explorer), Instalacija (u Chrome) ili Sačuvaj datoteku (u Firefox).

  Ako vidite uputstvo u Kontroli korisničkog naloga koja kaže Želite li da dozvolite ovoj aplikaciji da vrši promene na vašem uređaju? kliknite na Da.

  Instalacija započinje.

  Prozor koji prikazuje tok instalacije sistema Office

 2. Instalacija je završena kad vidite rečenicu „Sve je spremno! Office je sada instaliran“ i reprodukuje se animacija koja pokazuje gde se na računaru nalaze Office aplikacije. Izaberite opciju Zatvori.

  Sledite uputstva u prozoru da pronađete Office aplikacije. Na primer, u zavisnosti od operativnog sistema Windows, izaberite stavku Početak i skrolujte aplikacije koju želite da otvorite kao što je Excel ili Word, ili u polje za pretragu otkucajte ime aplikacije.

  Office je sada instaliran. Izaberite opciju „Zatvori“

Problemi sa instalacijom ili prijavljivanjem?

Ako ne možete da instalirate Office pogledajte Rešavanje problema sa instaliranjem programa Office za dodatnu pomoć.

Aktiviranje programa Office

 1. Odmah počnite da koristite neku Office aplikaciju tako što ćete otvoriti bilo koju aplikaciju, na primer Word ili Excel. Ne možete da nađete Office posle instaliranja?

  U većini slučajeva, Office se aktivira kada pokrenete aplikaciju i pristanete na uslove licence klikom na dugme Prihvati.

  Prikazuje stranicu „Office je skoro spreman”, gde prihvatate ugovor o licenciranju i pokrećete aplikaciju

 2. Office se može aktivirati automatski. Međutim, u zavisnosti od proizvoda možete da vidite čarobnjak za aktivaciju sistema Microsoft Office. Ako je tako, pratite uputstva da biste aktivirali Office.

  Prikazuje čarobnjak za aktivaciju sistema Microsoft Office.

  Ako vam je potrebna pomoć prilikom aktiviranja, pogledajte Aktivirajte Office.

Instalirajte Office 2016 na Mac računaru

 1. Kada se preuzimanje dovrši, otvorite tražilac, idite na stavku Preuzimanja i kliknite dvaput na datoteku Microsoft_Office_2016_Installer.pkg (ime može biti malo drugačije).

  Ikona „Preuzimanja“ na baznoj stanici prikazuje instalacioni paket za Office 365

  : Ako vidite grešku sa obaveštenjem da datoteku Microsoft_Office_2016_Installer.pkg nije moguće otvoriti zato što potiče od neidentifikovanog projektanta, sačekajte 10 sekundi, a zatim ponovo pokušajte da na paket instalacionog programa kliknete dva puta. Ako se proces blokira kod trake toka Verifikacija…. , zatvorite ili otkažite traku toka i pokušajte ponovo.

 2. Na prvom ekranu instalacije izaberite stavku Nastavi da biste započeli proces instalacije.

  Ekran prve instalacije za Mac 2016 sa markiranim dugmetom „Nastavi“
 3. Pregledajte ugovor o licenciranju softvera, a zatim kliknite na dugme Nastavi.

 4. Izaberite stavku Slažem se da biste prihvatili uslove ugovora o licenciranju softvera.

 5. Odaberite način na koji želite da instalirate Office i kliknite na Nastavi.

 6. Pregledajte zahteve za prostor na disku ili promenite lokaciju instalacije, a zatim kliknite na dugme Instaliraj.

  : Ako želite da instalirate samo određene Office aplikacije, a ne ceo paket, kliknite na dugme Prilagodi i opozovite izbor programa koje ne želite.

 7. Unesite lozinku za prijavljivanje na Mac računar ako vam bude zatražena i kliknite na dugme Instaliraj softver. (Ovo je lozinka koju koristite za prijavljivanje na Mac računar.)

  Unesite lozinku administratora da biste započeli instalaciju
 8. Počinje instaliranje softvera. Kliknite na dugme Zatvori kada se instalacija završi. Ako instalacija sistema Office ne uspe, pročitajte članak Šta da probate ako ne možete da instalirate ili aktivirate Office 2016 za Mac.

  Prikazuje poslednju stranicu procesa instalacije koja označava da je instalacija uspešno završena.

Pokretanje Office for Mac aplikacije i procesa aktivacije

 1. Kliknite na ikonu Traka za pokretanje na baznoj stanici da biste prikazali sve aplikacije.

  Prikazuje dugme „Traka za pokretanje“ na baznoj stanici
 2. Kliknite na ikonu Microsoft Word na traci za pokretanje.

  Prikazuje ikonu Microsoft Word u delimičnom prikazu trake za pokretanje
 3. Kada pokrenete Word, automatski će se otvoriti prozor Šta je novo. Kliknite Prvi koraci da biste pokrenuli aktivaciju. Ako vam je potrebna pomoć pri aktivaciji programa Office, pogledajte Aktiviranje sistema Office za Mac. Ako aktivacija sistema Office ne uspe, pogledajte Šta da probate ako ne možete da instalirate ili aktivirate Office za Mac.

  Početak aktivacije programa Word 2016 za Mac

Napomene o instalaciji

Napomene o instalaciji

Mogu li da instaliram Office_2016_for_Mac i OfficeForMac2011 na istom računaru?

Mac16_DualInstall

Kako da zakačim ikone Office aplikacija na traku zadataka?

Mac16_PinToDock

Da li Office mogu da instaliram na iPhone ili iPad uređaju?

Da, pogledajte članak Instaliranje i podešavanje sistema Office na iPhone ili iPad uređaju. Možete takođe da uradite podešavanje e-pošte na iOS uređaju (iPhone ili iPad).

Instalirajte Office 2013 na PC računaru

 1. Da započnete instalaciju, u zavisnosti od pretraživača, kliknite Pokreni (u programu Edge ili Internet Explorer), Podešavanje (u pretraživaču Chrome) ili Sačuvaj datoteku (u programu Firefox).

 2. Kada budete videli poruku „Možete dalje“, odaberite stavku Sve je završeno.

  Snimak ekrana „Spremni ste“ i dugmeta „Sve je završeno“ dugme označava da je gotova instalacije sistema Office
 3. Počnite odmah da koristite neku Office aplikaciju tako što ćete otvoriti bilo koju aplikaciju, na primer Word ili Excel. U većini slučajeva, Office se aktivira kada pokrenete aplikaciju i kliknete na dugme Prihvatam da biste pristali na Microsoft Office ugovor o licenciranju.

  : Ako ste završili instaliranje i ne možete da pronađete Office aplikacije na računaru, pročitajte članak Kako da pronađem Office aplikacije.

 4. Office može da se aktivira automatski kada prvi put otvorite aplikaciju, kao što je Word. Ako se to ne desi i vidite Microsoft Office čarobnjak za aktiviranje, pratite podsticaje da biste aktivirali Office. Ako vam je potrebna pomoć sa aktiviranjem, pročitajte članak Aktiviranje sistema Office 365 pomoću Čarobnjaka za aktiviranje.

Instaliranje sistema Office Premium za računar

: Ako vam je računar unapred instaliran uz Office Premium i poesavate ga po prvi put, pogledajte video Podešavanje sistema Office Premium na novom uređaju.

Ne zaboravite da je verzija sistema Office za jednokratnu kupovinu licencirana samo za jednu instalaciju.

 1. U zavisnosti od pregledača kliknite na Pokreni (u Edge ili Internet Explorer), Instalacija (u Chrome) ili Sačuvaj datoteku (u Firefox).

  Ako vidite uputstvo u Kontroli korisničkog naloga koja kaže Želite li da dozvolite ovoj aplikaciji da vrši promene na vašem uređaju? kliknite na Da.

  Instalacija započinje.

  Prozor koji prikazuje tok instalacije sistema Office

 2. Instalacija je završena kad vidite rečenicu „Sve je spremno! Office je sada instaliran“ i reprodukuje se animacija koja pokazuje gde se na računaru nalaze Office aplikacije. Izaberite opciju Zatvori.

  Sledite uputstva u prozoru da pronađete Office aplikacije. Na primer, u zavisnosti od operativnog sistema Windows, izaberite stavku Početak i skrolujte aplikacije koju želite da otvorite kao što je Excel ili Word, ili u polje za pretragu otkucajte ime aplikacije.

  Office je sada instaliran. Izaberite opciju „Zatvori“

Problemi sa instalacijom ili prijavljivanjem?

Ako ne možete da instalirate Office pogledajte Rešavanje problema sa instaliranjem programa Office za dodatnu pomoć.

Aktiviranje programa Office

 1. Odmah počnite da koristite neku Office aplikaciju tako što ćete otvoriti bilo koju aplikaciju, na primer Word ili Excel. Ne možete da nađete Office posle instaliranja?

  U većini slučajeva, Office se aktivira kada pokrenete aplikaciju i pristanete na uslove licence klikom na dugme Prihvati.

  Prikazuje stranicu „Office je skoro spreman”, gde prihvatate ugovor o licenciranju i pokrećete aplikaciju

 2. Office se može aktivirati automatski. Međutim, u zavisnosti od proizvoda možete da vidite čarobnjak za aktivaciju sistema Microsoft Office. Ako je tako, pratite uputstva da biste aktivirali Office.

  Prikazuje čarobnjak za aktivaciju sistema Microsoft Office.

  Ako vam je potrebna pomoć prilikom aktiviranja, pogledajte Aktivirajte Office.

: Ako vam je Office 2019 ili 2016 unapred instaliran na računaru i podešavate ga po prvi put, pogledajte članak Podešavanje unapred instaliranog sistema Office na novom uređaju.

Ako imate komercijalnu verziju sistema Office 2019 ili 2016 i treba da je ponovo instalirate, pogledajte video Ponovo instalirajte Office 2019 ili Office 2016ili instalirajte van mreže (za komercijalnu upotrebu).

Instaliranje sistema Office 2019 ili 2016

Ne zaboravite da je verzija sistema Office za jednokratnu kupovinu licencirana samo za jednu instalaciju.

 1. U zavisnosti od pregledača kliknite na Pokreni (u Edge ili Internet Explorer), Instalacija (u Chrome) ili Sačuvaj datoteku (u Firefox).

  Ako vidite uputstvo u Kontroli korisničkog naloga koja kaže Želite li da dozvolite ovoj aplikaciji da vrši promene na vašem uređaju? kliknite na Da.

  Instalacija započinje.

  Prozor koji prikazuje tok instalacije sistema Office

 2. Instalacija je završena kad vidite rečenicu „Sve je spremno! Office je sada instaliran“ i reprodukuje se animacija koja pokazuje gde se na računaru nalaze Office aplikacije. Izaberite opciju Zatvori.

  Sledite uputstva u prozoru da pronađete Office aplikacije. Na primer, u zavisnosti od operativnog sistema Windows, izaberite stavku Početak i skrolujte aplikacije koju želite da otvorite kao što je Excel ili Word, ili u polje za pretragu otkucajte ime aplikacije.

  Office je sada instaliran. Izaberite opciju „Zatvori“

Problemi sa instalacijom ili prijavljivanjem?

Ako ne možete da instalirate Office pogledajte Rešavanje problema sa instaliranjem programa Office za dodatnu pomoć.

Aktiviranje programa Office

 1. Odmah počnite da koristite neku Office aplikaciju tako što ćete otvoriti bilo koju aplikaciju, na primer Word ili Excel. Ne možete da nađete Office posle instaliranja?

  U većini slučajeva, Office se aktivira kada pokrenete aplikaciju i pristanete na uslove licence klikom na dugme Prihvati.

  Prikazuje stranicu „Office je skoro spreman”, gde prihvatate ugovor o licenciranju i pokrećete aplikaciju

 2. Office se može aktivirati automatski. Međutim, u zavisnosti od proizvoda možete da vidite čarobnjak za aktivaciju sistema Microsoft Office. Ako je tako, pratite uputstva da biste aktivirali Office.

  Prikazuje čarobnjak za aktivaciju sistema Microsoft Office.

  Ako vam je potrebna pomoć prilikom aktiviranja, pogledajte Aktivirajte Office.

Instalirajte Office 2016 na Mac računaru

 1. Kada se preuzimanje dovrši, otvorite tražilac, idite na stavku Preuzimanja i kliknite dvaput na datoteku Microsoft_Office_2016_Installer.pkg (ime može biti malo drugačije).

  Ikona „Preuzimanja“ na baznoj stanici prikazuje instalacioni paket za Office 365

  : Ako vidite grešku sa obaveštenjem da datoteku Microsoft_Office_2016_Installer.pkg nije moguće otvoriti zato što potiče od neidentifikovanog projektanta, sačekajte 10 sekundi, a zatim ponovo pokušajte da na paket instalacionog programa kliknete dva puta. Ako se proces blokira kod trake toka Verifikacija…. , zatvorite ili otkažite traku toka i pokušajte ponovo.

 2. Na prvom ekranu instalacije izaberite stavku Nastavi da biste započeli proces instalacije.

  Ekran prve instalacije za Mac 2016 sa markiranim dugmetom „Nastavi“
 3. Pregledajte ugovor o licenciranju softvera, a zatim kliknite na dugme Nastavi.

 4. Izaberite stavku Slažem se da biste prihvatili uslove ugovora o licenciranju softvera.

 5. Odaberite način na koji želite da instalirate Office i kliknite na Nastavi.

 6. Pregledajte zahteve za prostor na disku ili promenite lokaciju instalacije, a zatim kliknite na dugme Instaliraj.

  : Ako želite da instalirate samo određene Office aplikacije, a ne ceo paket, kliknite na dugme Prilagodi i opozovite izbor programa koje ne želite.

 7. Unesite lozinku za prijavljivanje na Mac računar ako vam bude zatražena i kliknite na dugme Instaliraj softver. (Ovo je lozinka koju koristite za prijavljivanje na Mac računar.)

  Unesite lozinku administratora da biste započeli instalaciju
 8. Počinje instaliranje softvera. Kliknite na dugme Zatvori kada se instalacija završi. Ako instalacija sistema Office ne uspe, pročitajte članak Šta da probate ako ne možete da instalirate ili aktivirate Office 2016 za Mac.

  Prikazuje poslednju stranicu procesa instalacije koja označava da je instalacija uspešno završena.

Pokretanje Office for Mac aplikacije i procesa aktivacije

 1. Kliknite na ikonu Traka za pokretanje na baznoj stanici da biste prikazali sve aplikacije.

  Prikazuje dugme „Traka za pokretanje“ na baznoj stanici
 2. Kliknite na ikonu Microsoft Word na traci za pokretanje.

  Prikazuje ikonu Microsoft Word u delimičnom prikazu trake za pokretanje
 3. Kada pokrenete Word, automatski će se otvoriti prozor Šta je novo. Kliknite Prvi koraci da biste pokrenuli aktivaciju. Ako vam je potrebna pomoć pri aktivaciji programa Office, pogledajte Aktiviranje sistema Office za Mac. Ako aktivacija sistema Office ne uspe, pogledajte Šta da probate ako ne možete da instalirate ili aktivirate Office za Mac.

  Početak aktivacije programa Word 2016 za Mac

Napomene o instalaciji

Napomene o instalaciji

Mogu li da instaliram Office_2016_for_Mac i OfficeForMac2011 na istom računaru?

Mac16_DualInstall

Kako da zakačim ikone Office aplikacija na traku zadataka?

Mac16_PinToDock

Da li Office mogu da instaliram na iPhone ili iPad uređaju?

Da, pogledajte članak Instaliranje i podešavanje sistema Office na iPhone ili iPad uređaju. Možete takođe da uradite podešavanje e-pošte na iOS uređaju (iPhone ili iPad).

Instalirajte Office 2013 na PC računaru

 1. Da započnete instalaciju, u zavisnosti od pretraživača, kliknite Pokreni (u programu Edge ili Internet Explorer), Podešavanje (u pretraživaču Chrome) ili Sačuvaj datoteku (u programu Firefox).

 2. Kada budete videli poruku „Možete dalje“, odaberite stavku Sve je završeno.

  Snimak ekrana „Spremni ste“ i dugmeta „Sve je završeno“ dugme označava da je gotova instalacije sistema Office
 3. Počnite odmah da koristite neku Office aplikaciju tako što ćete otvoriti bilo koju aplikaciju, na primer Word ili Excel. U većini slučajeva, Office se aktivira kada pokrenete aplikaciju i kliknete na dugme Prihvatam da biste pristali na Microsoft Office ugovor o licenciranju.

  : Ako ste završili instaliranje i ne možete da pronađete Office aplikacije na računaru, pročitajte članak Kako da pronađem Office aplikacije.

 4. Office može da se aktivira automatski kada prvi put otvorite aplikaciju, kao što je Word. Ako se to ne desi i vidite Microsoft Office čarobnjak za aktiviranje, pratite podsticaje da biste aktivirali Office. Ako vam je potrebna pomoć sa aktiviranjem, pročitajte članak Aktiviranje sistema Office 365 pomoću Čarobnjaka za aktiviranje.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×