Preuzimanje podataka geografske lokacije

Da biste umetnuli geografske podatke u Excel, možete da konvertujete tekst u tip podataka „Geografija“. Zatim možete da koristite druge kolone da biste izdvojili određene detalje u odnosu na taj tip podataka, kao što je Ukupni broj stanovnika ili Vremenska zona.

Napomena: Geografski tip podataka je dostupan samo svetskim Višezakupnim klijentima (standardne Microsoft 365 nalozima).

Korišćenje geografije tipa podataka

  1. Otkucajte neki tekst u ćelijama. Na primer, otkucajte zemlju, državu, pokrajinu, teritoriju ili ime grada u svaku ćeliju.

  2. Zatim izaberite ćelije.

  3. Iako to nije obavezno, preporučujemo vam da napravite Excel tabelu. Ovo će kasnije olakšati izdvajanje informacija na mreži. Da biste kreirali tabelu, idite na stavke umetanje > tabele.

  4. Sa izabranim ćelijama, idite na karticu Podaci , a zatim izaberite stavku geografski.

  5. Ako Excel pronađe podudaranje između teksta u ćelijama i izvora na mreži, on će konvertovati tekst u geografski tip podataka. Znaćete da su konvertovani ako imaju ikonu: Ikona „Povezani zapis“ za stavku „Geografska lokacija“

  6. Izaberite neke ćelije sa tipom podataka, a dugme " Umetni podatke " Dugme „Dodaj kolonu“ će se pojaviti. Kliknite na to dugme, a zatim kliknite na ime polja da biste izdvojili više informacija. Na primer, izaberite stavku populacija.

  7. Ponovo kliknite na dugme Umetni podatke da biste dodali još polja. Ako koristite tabelu, otkucajte ime polja u odnosu na zaglavlje. Na primer, oblast otkucajte u red zaglavlja, a kolona oblast će se pojaviti sa podacima.

Saveti: 

  • Da biste videli sva polja dostupna, kliknite na ikonu Geografija ( Ikona „Povezani zapis“ za stavku „Geografska lokacija“ ) ili izaberite ćeliju i pritisnite kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + F5.

  • Ako vidite Ikona sa znakom pitanja umesto ikone, to znači da je programu Excel teško da uklopi tekst sa podacima u našim izvorima na mreži. Ispravite sve pravopisne greške i kada pritisnete taster Enter, Excel će se potruditi da nađe podudarne informacije. Ili kliknite na Ikona sa znakom pitanja i pojaviće se okno birača. Pronađite podatke pomoću jedne ili dve ključne reči, odaberite željene podatke, a zatim izaberite stavku Izaberite.

  • Možete i da pišete formule koje se odnose na tipove podataka.

Takođe pogledajte

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×