Prikaži pouzdanost tako što ćete dodati digitalni potpis

Možete da pokaћete da je baza podataka bezbedna i da joj se može vjerovati ako dodate digitalni potpis u bazu podataka. Digitalni potpis potvrđuje da svi makroi, moduli koda i druge izvršne komponente u bazi podataka potiču od potpisnika i da ih niko nije menjao otkako je baza podataka potpisana. Ovo pomaže osobama koje koriste bazu podataka da odluče da li da joj veruju i njenom sadržaju. Mislite o bezbednosnoj certifikatu kao o perom koji koristite za digitalno potpisivanje stvari ili za vosak koji samo vi možete da primenite. Da biste dodali digitalni potpis, možete da koristite komercijalni bezbednosni certifikat ili možete da kreirate sopstveni. Proces koji koristite za digitalno potpisivanje baze podataka zavisi od verzije baze podataka koju koristite.

U ovom članku

Nabavite bezbednosni certifikat

Digitalno potpisivanje Access 2007 ili Access 2010 baze podataka

Digitalno potpisivanje Access 2013 ili novije verzije baze podataka

Nabavite bezbednosni certifikat

Postoje dva tipa bezbednosnih certifikata: komercijalni i samostalni.

Dobavljanje komercijalnog bezbednosnog certifikata

Ako želite da digitalno potpisujete bazu podataka, a zatim distribuirate tu bazu podataka, trebalo bi da nabavite komercijalni bezbednosni certifikat od komercijalnog autoriteta za izdavanje certifikata (CA). Autoriteti za izdavanje certifikata obavljaju pozadinsku proveru kako bi potvrdili da su osobe koje kreiraju sadržaj (kao što su baze podataka) pouzdane. Više informacija potražite u članku Pronalaženje digitalnog ID ili usluga digitalnih potpisa.

Kreiranje samopotpisanog certifikata

Ako želite da koristite bazu podataka za lične ili ograničene scenarije radne grupe za upotrebu u sopstvenoj organizaciji, možete da kreirate digitalni certifikat koristeći SelfCert alatku koja je uključena u sistemu Microsoft Office.

 1. Potražite fasciklu koja sadrži Microsoft Office programske datoteke.

  Moraćete da pronađete izvršnu datoteku, Selfcert. exei lokacija može da varira na osnovu raznih uslova, kao što je ako koristite 32 bitni ili 64 broj operativnog sistema Windows ili ako koristite Microsoft 365.

  Verzija sistema Office

  Lokacija

  Microsoft 365

  C:\Program Files\Microsoft Office\root\Office16

  C:\Programske datoteke (x86) \Microsoft Office\root\Office16

  Office 2019

  Office 2016

  C:\Program Files\Microsoft Office\Office16

  C:\Programske datoteke (x86) \Microsoft Office\Office16

  Office 2013

  C:\Program Files\Microsoft Office\root\Office15

  C:\Programske datoteke (x86) \Microsoft Office\root\Office15

  Office 2010

  C:\Program Files\Microsoft Office\root\Office14

  C:\Programske datoteke (x86) \Microsoft Office\root\Office14

 2. Pronađite odgovarajuću fasciklu i kliknite dvaput na stavku Selfcert. exe.

  Pojavljuje se dijalog Kreiranje digitalnog certifikata.

 3. U polju Ime certifikata otkucajte ime za novi test certifikat.

 4. Kliknite dvaput na dugme U redu.

Vrh stranice

Digitalno potpisivanje Access 2007 ili Access 2010 baze podataka

Za Pristup 2007 ili Access 2010, lako i brzo možete da potpisujete i distribuirate bazu podataka. Možete da upakujete datoteku, da primenjujete digitalni potpis na paket, a zatim potpisanog paketa distribuirate drugim korisnicima. Funkcija "paket i potpisivanje" postavlja bazu podataka u Access datoteku za primenu (. accdc), potpisuje datoteku, a zatim se potpis stavlja na lokaciju koju odredite. Korisnici tada mogu da izdvoje bazu podataka iz paketa i rade direktno u bazi podataka (ne u datoteci paketa). Više informacija potražite u članku pakovanje i potpisivanje Access 2007 i 2010 baze podataka.

Vrh stranice

Digitalno potpisivanje Access 2013 ili novije verzije baze podataka

Za Access 2013 ili noviju bazu podataka, digitalni potpis možete primeniti na komponente u bazi podataka. Da biste potpisali bazu podataka, uradite sledeće:

 1. Otvorite bazu podataka koju želite da potpišete.

 2. Na kartici Alatke baze podataka , u grupi makro izaberite stavku Visual Basic da biste pokrenuli Visual Basic Editor ili pritisnite kombinaciju tastera ALT + F11.

 3. U prozoru „Istraživač projekta“ izaberite bazu podataka ili Visual Basic for Applications (VBA) projekat koji želite da potpišete.

 4. U meniju Alatke izaberite stavku Digitalni potpis.

  Pojavljuje se dijalog Digitalni potpis.

 5. Kliknite na dugme Odaberi da biste izabrali test certifikat.

  Pojavljuje se dijalog Izbor certifikata.

 6. Izaberite certifikat koji želite da primenite. Više informacija potražite u članku dobili bezbednosni certifikat.

  Ako ste sledili korake u prethodnom odeljku, izaberite certifikat koji ste kreirali koristeći alatku SelfCert.

 7. Kliknite na dugme u redu da biste zatvorili dijalog Select certifikat i ponovo kliknite na dugme u redu da biste zatvorili dijalog digitalni potpis .

Napomene Ako želite sprečiti korisnike rešenja da slučajno menjaju VBA projekat i ponište vaš potpis, zaključajte VBA projekat pre nego što ga potpišete. Međutim, zaključavanje VBA projekta ne sprečava drugog korisnika da zameni digitalni potpis drugim potpisom. Administratori u preduzeću mogli bi ponovo da potpišu predloške i programske dodatke kako bi tačno kontrolisali šta korisnici mogu da pokreću na računarima.

Vrh stranice

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×