Prikaz Veb stranice, fascikle ili datoteke na klasični SharePoint stranici

Prikaz Veb stranice, fascikle ili datoteke na klasični SharePoint stranici

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Web segment za prikaz stranica možete da koristite da biste prikazali Veb stranice, datoteke ili fascikle na klasični SharePoint stranici. Unesite hipervezu, putanju datoteke ili putanja fascikle da biste se povezali sa sadržajem.

Napomene: 

 • Veb segment za prikaz stranica možete da koristite samo u pregledaču koji podržava HTML IFRAME element.

 • Prikazivanje datoteke ili fascikle zahteva Microsoft Internet Explorer.

Veb segment za prikaz stranica možete da koristite da biste prikazali:

 • Omiljeni izvor internet vesti u namenskom odeljku rezimea vesti na SharePoint stranici.

 • Listu aktivnih datoteka radne grupe na serveru koju želite redovno da prikazujete.

 • Dokument ili unakrsnu tabelu koji se često koriste.

Da biste uredili stranicu, morate imati bar dozvolu člana grupe dizajnera za lokaciju.

 1. Na stranici koju želite da dodate Veb segment, u gornjem desnom uglu stranice izaberite stavku Uredi .

  Napomena: Ako je komanda Uredi onemogućena, možda nemate dozvole za uređivanje stranice. Obratite se administratoru.

  Veza „Uredi“

 2. Izaberite karticu Umetanje, a zatim izaberite stavku Veb segment.

  Veb segment

 3. U okviru kategorije izaberite kategoriju, kao što su mediji i sadržaj, izaberite Veb segment kao što je Veb segment za Prikaz stranica , a zatim izaberite stavku Dodaj.

  Dodavanje veb segmenta

 4. Kada završite sa uređivanjem stranice, kliknite na dugme Sačuvaj.

Da biste uredili svojstva veb segmenta za prikaz stranica,

 • Ako vam još niste podesili Web segment za prikaz stranica, pre nego što sačuvate promene, izaberite stavku otvorite okno sa alatkama.

  Otvaranje okna sa alatkama

Svojstva Veb segmenta se pojavljuju u oknu sa alatkama. Možete da koristite sledeće opise za konfigurisanje prilagođenih svojstava Veb segmenta PartWeb:

Svojstvo

Opis

Grupa Veb stranica, Fascikla ili Datoteka

Navodi vrstu sadržaja koji želite da prikažete u veb segmentu za prikaz stranica.

Izaberite nešto od sledećeg:

 • Veb stranica     Izaberite ovu opciju ako veb stranicu želite da prikažete kao sadržaj veb segmenta za prikaz stranica. Ova opcija automatski unosi Hypertext Transfer Protocol (http://) u okvir za tekst Veza. Ovo je podrazumevana vrednost.

 • Fascikla     Izaberite ovu opciju ako želite da prikažete listu datoteka u fascikli.

 • Datoteka     Izaberite ovu opciju da biste prikazali sadržaj datoteke. Datoteka se otvara u zasebnom prozoru pregledača ili unutar veb segmenta ako aplikacija koja otvara datoteku podržava ugrađenu aktivaciju za tu datoteku u prozoru pregledača.

Veza

Navodi hipervezu, fasciklu ili datoteku za povezivanje sa sadržajem koji želite da se prikaže u veb segmentu za prikaz stranica:

 • Ako izaberete stavku Veb stranica navedenu ranije u ovom odeljku, morate da unesete važeću hipervezu. Dva važeća protokola za hiperveze koje možete da koristite su sledeća:

  • Hypertext Transfer Protocol (http://)

  • Hypertext Transfer Protocol uz privatnost, koji koristi Secure Sockets Layer (SSL) šifrovanje (https://)

   Možete da koristite punu URL adresu ili relativnu URL adresu. Međutim, ne možete da koristite putanju datoteke.

 • Ako izaberete stavku Fascikla navedenu ranije u ovom odeljku, morate da unesete važeću lokalnu ili mrežnu fasciklu. Prikazivanje fascikle zahteva Microsoft Internet Explorer.

 • Ako izaberete stavku Datoteka navedenu ranije u ovom odeljku, morate da unesete važeću putanju datoteke. Prikazivanje datoteke zahteva Microsoft Internet Explorer. Možete i da izaberete stavku Pregledaj da biste pronašli datoteku.

Veb segmenti dele zajednički skup svojstava koja kontrolišu njihov izgled, raspored i napredne karakteristike. Svojstva veb segmenta možete da promenite u oknu sa alatkama.

Napomena: Zajednička svojstva veb segmenata koja vidite u oknu sa alatkama mogu se razlikovati od onih dokumentovanih u ovom odeljku iz nekoliko razloga:

 • Razvojni programer Veb segment možete da odaberete da ne prikaže neke od ovih uobičajenih svojstava. Pored toga, Razvojni programer Veb segment možete da kreirate i prikazali dodatna svojstva. Ovih prilagođenih svojstava ne može da bude navedena u odeljcima izgled, rasporedili Više opcija u oknu sa alatkama.

 • Neke postavke dozvola i svojstava mogu da onemoguće ili sakriju svojstva veb segmenta.

Vrh stranice

Svojstvo

Opis

Naslov

Navodi naslov veb segmenta koji se prikazuje na naslovnoj traci veb segmenta.

Visina

Navodi visinu veb segmenta.

Širina

Navodi širinu veb segmenta.

Stanje ležišta

Navodi da li se ceo veb segment prikazuje na stranici kada korisnik otvori stranicu. Postavka stanja ležišta podrazumevano ima vrednost Normalno i prikazuje se ceo veb segment. Kada stanje ima vrednost Umanjeno, prikazuje se samo naslovna traka.

Tip ležišta

Navodi da li se prikazuju naslovna traka i ivica okvira veb segmenta.

Svojstvo

Opis

Skriveno

Navodi da li je veb segment vidljiv kada korisnik otvori stranicu. Ako se potvrdi izbor u polju za potvrdu, veb segment je vidljiv samo kada dizajnirate stranicu i ima sufiks (Skriveno) pored naslova.

Veb segment možete da sakrijete. Na primer, ako želite da ga koristite da biste obezbedili podatke za drugi veb segment putem veze veb segmenta, ali ne želite da prikažete veb segment.

Zona

Navodi zonu na stranici na kojoj se nalazi veb segment.

Napomena: Zone na stranici ne navode se na listi kada nemate dozvolu za menjanje zone.

Indeks zone

Navodi poziciju veb segmenta u zoni kada zona sadrži više veb segmenata.

Da biste naveli redosled, u okviru za tekst otkucajte pozitivan ceo broj.

Ako su veb segmenti u zoni raspoređeni od vrha ka dnu, vrednost 1 znači da se veb segment prikazuje na vrhu zone. Ako su veb segmenti u zoni raspoređeni sleva nadesno, vrednost 1 znači da se veb segment prikazuje sa leve strane zone.

Na primer, kada dodate veb segment u praznu zonu sa rasporedom od vrha ka dnu, indeks zone je 0. Kada dodate drugi veb segment na dno zone, njegov indeks zone je 1. Da biste premestili drugi veb segment na vrh zone, otkucajte 0, a zatim otkucajte 1 za prvi veb segment.

Napomena: Svaki veb segment u zoni mora imati jedinstvenu vrednost indeksa zone. Zbog toga promena vrednosti indeksa zone za trenutni veb segment može da promeni vrednost indeksa zone za druge veb segmente u toj zoni.

Važno: Da biste u oknu sa alatkama videli odeljak Više opcija, morate imati odgovarajuću dozvolu.

Svojstvo

Opis

Dozvoli umanjivanje

Navodi da li je veb segment moguće umanjiti.

Dozvoli zatvaranje

Navodi da li je moguće ukloniti veb segment sa stranice.

Dozvoli skrivanje

Navodi da li je veb segment moguće sakriti.

Dozvoli promenu zone

Navodi da li je veb segment moguće premestiti u drugu zonu.

Dozvoli veze

Navodi da li veb segment može da učestvuje u vezama sa drugim veb segmentima.

Dozvoli uređivanje u ličnom prikazu

Navodi da li je svojstva veb segmenta moguće izmeniti u ličnom prikazu.

Režim izvoza

Navodi nivo podataka koji može da se izveze za ovaj veb segment. U zavisnosti od konfiguracije, ova postavka možda neće biti dostupna.

URL naslova

Navodi URL datoteke koja sadrži dodatne informacije o veb segmentu. Datoteka se prikazuje u posebnom prozoru pregledača kada izaberete naslov veb segmenta.

Opis

Navodi ekransku napomenu koja se pojavljuje kada postavite pokazivač miša na naslov veb segmenta ili ikonu veb segmenta. Vrednost ovog svojstva se koristi kada tražite veb segmente pomoću komande Pretraži u meniju Pronalaženje veb segmenata u oknu sa alatkama.

URL pomoći

Navodi lokaciju datoteke koja sadrži informacije pomoći za veb segment. Informacije pomoći prikazuju se u posebnom prozoru pregledača kada u meniju veb segmenta izaberete komandu Pomoć.

Režim pomoći

Navodi način na koji pregledač prikazuje sadržaj pomoći za veb segment.

Izaberite nešto od sledećeg:

Modalno Otvara poseban prozor pregledača ako pregledač ima tu mogućnost. Korisnik mora da zatvori prozor pre vraćanja na veb stranicu.

Bez određenog režima Otvara poseban prozor pregledača ako pregledač ima tu mogućnost. Korisnik ne mora da zatvori prozor pre vraćanja na veb stranicu. Ovo je podrazumevana vrednost.

Navigacija Otvara veb stranicu u trenutnom prozoru pregledača.

Napomena: Iako prilagođeni Microsoft ASP.NET veb segmenti podržavaju ovo svojstvo, podrazumevane SharePoint teme pomoći otvaraju se samo u posebnom prozoru pregledača.

URL slike ikone kataloga

Navodi lokaciju datoteke koja sadrži sliku koja će se koristiti kao ikona veb segmenta na listi veb segmenata. Veličina slike mora da bude 16 puta 16 piksela.

URL slike ikone naslova

Navodi lokaciju datoteke koja sadrži sliku koja će se koristiti na naslovnoj traci veb segmenta. Veličina slike mora da bude 16 puta 16 piksela.

Poruka o grešci pri uvozu

Navodi poruku koja se pojavljuje ako postoji problem pri uvozu veb segmenta.

Ciljane grupe korisnika lokacije

Grupa korisnika lokacije može da se identifikuje pomoću SharePoint grupe, liste distribucije, bezbednosne grupe ili globalnih korisnika lokacije. Veb segment se prikazuje samo osobama koje su članovi grupa korisnika koje ovde navedete.

Povezani sadržaj Web segment za prikaz stranica izolovan od drugog sadržaja na stranici tako što ćete HTML IFRAME element. Web segment za prikaz stranica prikazuje sadržaj asinhrono u odnosu na ostatku stranice. To znači da možete da prikažete i koristite druge Veb segmente na stranici ako vezu da biste preuzeli više vremena da biste se vratili na sadržaj.

Ovaj element obezbeđuje da svi HTML elementi koji se prikazuju kao sadržaj u veb segmentu za prikaz stranica budu usaglašeni sa drugim HTML elementima na stranici. Na primer, stranica možda već sadrži HTML FORM element i ona se ne bi ispravno prikazala ako bi povezani sadržaj takođe sadržao HTML FORM element koji nije unutar HTML IFRAME elementa.

Veb segment za prikaz stranica možete da koristite da biste prikazali:

 • Omiljeni izvor internet vesti u namenskom odeljku rezimea vesti na SharePoint stranici.

 • Listu aktivnih datoteka radne grupe na serveru koju želite redovno da prikazujete.

 • Dokument ili unakrsnu tabelu koji se često koriste.

Povezani sadržaj Web segment za prikaz stranica izolovan od drugog sadržaja na stranici pomoću HTML IFRAME element. Ovaj element obezbeđuje da svi HTML elementi koji su prikazani kao sadržaja u Veb segment za prikaz stranica usaglašene sa drugim HTML elementima na stranici. Na primer, stranice možda već sadrži HTML FORM elementa i stranice bi neće biti ispravno prikazani ako povezani sadržaj takođe sadrži HTML FORM elementa koji nije u HTML IFRAME element.

Veb segment za prikaz stranica prikazuje sadržaj asinhrono u odnosu na ostatak stranice. To znači da možete da prikazujete i koristite druge veb segmente na stranici ako vezi bude potrebno dosta vremena da vrati sadržaj.

Da biste uredili stranicu, morate imati bar dozvolu člana grupe dizajnera za lokaciju.

 1. Na stranici na traci, kliknite na karticu stranice , a zatim Kliknite na komandu Uredi .
  Komanda „Uredi“ na kartici „Uređivanje“

  Napomena: Ako je komanda Uredi onemogućena, možda nemate dozvole za uređivanje stranice. Obratite se administratoru.

 2. Kliknite na stranici gde želite da dodate Veb segment, izaberite karticu Umetanje i zatim kliknite na dugme Još Veb segmenata.
  Klik na dugme „Još veb segmenata“

 3. U okviru kategorije izaberite kategoriju, kao što su mediji i sadržaj, izaberite Veb segment koji želite da dodate na stranicu, kao što su Uređivača sadržaja, i zatim kliknite na dugme Dodaj.
  Dijalog „Još veb segmenata“

  kada izaberete Veb segment, informacije o Web segmenta se prikazuju.

 4. Kada završite sa uređivanjem stranice, izaberite karticu Stranica i kliknite na dugme Sačuvaj.

  Napomene: 

  • U SharePoint Foundation 2010, prikaz stranica Veb segmenta je u kategoriji mediji i sadržaj .

  • U Microsoft SharePoint Server 2010prikaz stranica Veb segmenta je u kategoriji koautorstva .

Da biste uredili svojstva za prikaz stranica Veb segmenta

 • Ako još niste podesili prikaz stranica Veb segmenta, u prikazivaču stranice za Veb segment, kliknite na dugme Otvori okno sa alatkama.

 • Postavite pokazivač na Veb segment, kliknite na strelicu nadole i izaberite stavku Uredi Veb segment.

Svojstva Veb segmenta se pojavljuju u oknu sa alatkama. Možete da koristite sledeće opise za konfigurisanje prilagođenih svojstava Veb segmenta.

Svojstvo

Opis

Grupa Veb stranica, Fascikla ili Datoteka

Navodi vrstu sadržaja koji želite da prikažete u veb segmentu za prikaz stranica.

Izaberite nešto od sledećeg:

 • Veb stranica     Izaberite ovu opciju ako veb stranicu želite da prikažete kao sadržaj veb segmenta za prikaz stranica. Ova opcija automatski unosi Hypertext Transfer Protocol (http://) u okvir za tekst Veza. Ovo je podrazumevana vrednost.

 • Fascikla     Izaberite ovu opciju ako želite da prikažete listu datoteka u fascikli.

 • Datoteka     Izaberite ovu opciju da biste prikazali sadržaj datoteke. Datoteka se otvara u zasebnom prozoru pregledača ili unutar veb segmenta ako aplikacija koja otvara datoteku podržava ugrađenu aktivaciju za tu datoteku u prozoru pregledača.

Veza

Navodi hipervezu, fasciklu ili datoteku za povezivanje sa sadržajem koji želite da se prikaže u veb segmentu za prikaz stranica:

 • Ako izaberete stavku Veb stranica navedenu ranije u ovom odeljku, morate da unesete važeću hipervezu. Dva važeća protokola za hiperveze koje možete da koristite su sledeća:

  • Hypertext Transfer Protocol (http://)

  • Hypertext Transfer Protocol uz privatnost, koji koristi Secure Sockets Layer (SSL) šifrovanje (https://)

   Možete da koristite punu URL adresu ili relativnu URL adresu. Međutim, ne možete da koristite putanju datoteke.

 • Ako izaberete stavku Fascikla navedenu ranije u ovom odeljku, morate da unesete važeću lokalnu ili mrežnu fasciklu. Prikazivanje fascikle zahteva Microsoft Internet Explorer.

 • Ako izaberete datoteke ranije u ovom odeljku, morate da unesete važeću putanju datoteke. Prikazivanje datoteke zahteva Microsoft Internet Explorer. Takođe možete izabrati stavku Pregledaj da biste pronašli datoteku.

Veb segmenti dele zajednički skup svojstava koja kontrolišu njihov izgled, raspored i napredne karakteristike. Promenite svojstva Veb segmenta u oknu sa alatkama.

Napomena: Zajednička svojstva veb segmenata koja vidite u oknu sa alatkama mogu se razlikovati od onih dokumentovanih u ovom odeljku iz nekoliko razloga:

 • Da biste u oknu sa alatkama videli odeljak Više opcija, morate imati odgovarajuću dozvolu.

 • Razvojni programer Veb segment možete da odaberete da ne prikaže neke od ovih uobičajenih svojstava. Pored toga, Razvojni programer Veb segment možete da kreirate i prikazali dodatna svojstva. Ovih prilagođenih svojstava ne može da bude navedena u odeljcima izgled, rasporedili Više opcija u oknu sa alatkama.

 • Neke postavke dozvola i svojstava mogu da onemoguće ili sakriju svojstva veb segmenta.

Svojstvo

Opis

Naslov

Navodi naslov veb segmenta koji se prikazuje na naslovnoj traci veb segmenta.

Visina

Navodi visinu veb segmenta.

Širina

Navodi širinu veb segmenta.

Stanje ležišta

Navodi da li se ceo veb segment prikazuje na stranici kada korisnik otvori stranicu. Postavka stanja ležišta podrazumevano ima vrednost Normalno i prikazuje se ceo veb segment. Kada stanje ima vrednost Umanjeno, prikazuje se samo naslovna traka.

Tip ležišta

Navodi da li se prikazuju naslovna traka i ivica okvira veb segmenta.

Svojstvo

Opis

Skriveno

Navodi da li je veb segment vidljiv kada korisnik otvori stranicu. Ako se potvrdi izbor u polju za potvrdu, veb segment je vidljiv samo kada dizajnirate stranicu i ima sufiks (Skriveno) pored naslova.

Veb segment možete da sakrijete. Na primer, ako želite da ga koristite da biste obezbedili podatke za drugi veb segment putem veze veb segmenta, ali ne želite da prikažete veb segment.

Smer

Navodi smer teksta u Web segmenta sadržaja. Na primer, je arapski zdesna nalevo jeziku; Engleski i većina drugih evropskih jezika su jezike zdesna nalevo. Ova postavka možda neće biti dostupan za sve vrste Veb segmenata.

Zona

Navodi zonu na stranici na kojoj se nalazi veb segment.

Napomena: Zone na stranici se neće pojaviti na listi ako nemate dozvolu za menjanje zone.

Indeks zone

Navodi poziciju veb segmenta u zoni kada zona sadrži više veb segmenata.

Da biste naveli redosled, u okviru za tekst otkucajte pozitivan ceo broj.

Ako su veb segmenti u zoni raspoređeni od vrha ka dnu, vrednost 1 znači da se veb segment prikazuje na vrhu zone. Ako su veb segmenti u zoni raspoređeni sleva nadesno, vrednost 1 znači da se veb segment prikazuje sa leve strane zone.

Na primer, kada dodate veb segment u praznu zonu sa rasporedom od vrha ka dnu, indeks zone je 0. Kada dodate drugi veb segment na dno zone, njegov indeks zone je 1. Da biste premestili drugi veb segment na vrh zone, otkucajte 0, a zatim otkucajte 1 za prvi veb segment.

Napomena: Svaki veb segment u zoni mora imati jedinstvenu vrednost indeksa zone. Zbog toga promena vrednosti indeksa zone za trenutni veb segment može da promeni vrednost indeksa zone za druge veb segmente u toj zoni.

Svojstvo

Opis

Dozvoli umanjivanje

Navodi da li je veb segment moguće umanjiti.

Dozvoli zatvaranje

Navodi da li je moguće ukloniti veb segment sa stranice.

Dozvoli skrivanje

Navodi da li je veb segment moguće sakriti.

Dozvoli promenu zone

Navodi da li je veb segment moguće premestiti u drugu zonu.

Dozvoli veze

Navodi da li veb segment može da učestvuje u vezama sa drugim veb segmentima.

Dozvoli uređivanje u ličnom prikazu

Navodi da li je svojstva veb segmenta moguće izmeniti u ličnom prikazu.

Režim izvoza

Navodi nivo podataka koji može da se izveze za ovaj veb segment. U zavisnosti od konfiguracije, ova postavka možda neće biti dostupna.

URL naslova

Navodi URL adresu datoteke koja sadrži dodatne informacije o Veb segmentu. Datoteka se prikazuje u posebnom prozoru pregledača kada kliknete na naslov Veb segmenta.

Opis

Navodi ekransku napomenu koja se pojavljuje kada postavite pokazivač miša na naslov veb segmenta ili ikonu veb segmenta. Vrednost ovog svojstva se koristi kada tražite veb segmente pomoću komande Pretraži u meniju Pronalaženje veb segmenata u oknu sa alatkama.

URL pomoći

Navodi lokaciju datoteke koja sadrži pomoćne informacije o Veb segmentu. Informacije o pomoći se prikazuje u posebnom prozoru pregledača kada kliknete na komandu " pomoć " na meni Veb segment.

Režim pomoći

Navodi način na koji pregledač prikazuje sadržaj pomoći za veb segment.

Izaberite nešto od sledećeg:

 1. Modalno Otvara poseban prozor pregledača ako pregledač ima tu mogućnost. Korisnik mora da zatvori prozor pre vraćanja na veb stranicu.

 2. Bez određenog režima Otvara poseban prozor pregledača ako pregledač ima tu mogućnost. Korisnik ne mora da zatvori prozor pre vraćanja na veb stranicu. Ovo je podrazumevana vrednost.

 3. Navigacija Otvara veb stranicu u trenutnom prozoru pregledača.

Napomena: Iako prilagođeni Microsoft ASP.NET veb segmenti podržavaju ovo svojstvo, podrazumevane SharePoint teme pomoći otvaraju se samo u posebnom prozoru pregledača.

URL slike ikone kataloga

Navodi lokaciju datoteke koja sadrži sliku koja će se koristiti kao ikona veb segmenta na listi veb segmenata. Veličina slike mora da bude 16 puta 16 piksela.

URL slike ikone naslova

Navodi lokaciju datoteke koja sadrži sliku koja će se koristiti na naslovnoj traci veb segmenta. Veličina slike mora da bude 16 puta 16 piksela.

Poruka o grešci pri uvozu

Navodi poruku koja se pojavljuje ako postoji problem pri uvozu veb segmenta.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×