Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Naučni format prikazuje broj u eksponencialnom obliku i zamenjujući deo broja E+n,pri kojem E (eksponent) množi prethodno broj sa 10 na n-ti power. Na primer, naučni format sa dve decimale prikazuje broj 12345678901 u obliku 1,23E+10, što je 1,23 puta 10 na 10-ti napajanje.

Pratite ove korake da biste primenili naučni format na broj.

 1. Izaberite ćelije koje želite da oblikujete. Dodatne informacije potražite u temi Izbor ćelija, opsega, redova ili kolona na radnom listu.

  Savet: Da biste otkazali izbor ćelija, kliknite na bilo koju ćeliju na radnom listu.

 2. Na kartici Početak kliknite na malo dugme Još koje Slika dugmeta pored stavke Broj.

  Slika glavne trake programa Excel

 3. Na listi Kategorija izaberite stavku Naučni.

 4. Navedite decimalna mesta koja želite da prikažete pomoću malih strelica.
   

  Savet: Broj koji je u aktivnoj ćeliji izbora na radnom listu pojavljuje se u polju Uzorak tako da možete da pregledate opcije oblikovanja brojeva koje izaberete.

Takođe ne zaboravite:

 • Da biste brzo oblikovali broj u naučnom obliku, u polju Format broja izaberite stavku Naučni( kartica Početak, grupa Broj). Podrazumevana postavka za naučni sistem notacije je dva decimalna mesta.

 • Format broja ne utiče na stvarnu vrednost ćelije koju Excel koristi za izračunavanja. Stvarnu vrednost možete videti na polje za formulu.

 • Maksimalno ograničenje za preciznost broja je 15 cifara, tako da stvarna vrednost prikazana u polju za formulu može da se promeni za velike brojeve (više od 15 cifara).

 • Da biste uspostavili početnu vrednost formata broja, u polju Format broja izaberite stavku Opšte(kartica Početak, grupa Broj). Ćelije koje su oblikovane u formatu Opšti ne koriste određeni format broja. Međutim, opšti format koristi eksponencijalno notiranje za velike brojeve (12 ili više cifara). Da biste uklonili eksponencijalno notacije iz velikih brojeva, možete da primenite drugi format broja, kao što je Broj.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×