Prikazivanje upita i upravljanje njima u radnoj svesci (Power Query)

Prikazivanje upita i upravljanje njima u radnoj svesci (Power Query)

Napomena: Power Query je poznat kao Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje su ovde navedene važi za obe. Da biste saznali više, pogledajte članak Preuzmi i prenesi u programu Excel 2016.

Power Query upite možete da upravljate u oknu upiti Excel radne sveske .

Prvi koraci

To je naročito korisno ako imate previše upita u Excel radnoj svesci, a ne želite da se krećete kroz listove radne sveske da biste pronašli traženi upit. Okno Upiti radne sveske vam omogućava i da izvršite druge akcije na upitima radne sveske kao što su uređivanje, dupliranje, upućivanje, objedinjavanje, dodavanje, deljenje i brisanje upita.

Prikazivanje upita i upravljanje njima u radnoj svesci:

 1. Otvorite Excel radnu svesku koja sadrži upite.

 2. Prijavite se u Power BI ako želite da delite neki od upita iz radne sveske. U suprotnom, preskočite taj korak i idite na sledeći. Da biste se prijavili u Power BI, na kartici POWER QUERY kliknite na dugme Prijavi me. U dijalogu Prijavljivanje izaberite stavku Prijavise, a zatim unesite informacije o organizacionom nalogu koje su korišćene za prijavljivanje za Power bi.

 3. U odeljku Upravljanje upitima kartice POWER QUERY izaberite stavku Radna sveska.

 4. Okno Upiti radne sveske prikazuje sve upite u radnoj svesci. Upiti su sortirani po datumu i vremenu kada su deljeni ili poslednji put izmenjeni sa najnovijim upitom na vrhu liste.

 5. Kliknite na ime upita da biste videli podatke na koje upućuju odgovarajući upiti u radnoj svesci.

 6. U oknu Upiti radne sveske možete da izvršite razne radnje na upitu na bilo koji od sledeća dva načina:

  1. U oknu Upiti radne sveske kliknite desnim tasterom miša na upit, a zatim izaberite odgovarajuću opciju iz kontekstualnog menija. Pomoću kontekstualnog menija možete da

   Kontekst upita u radnoj svesci
  2. Postavite pokazivač miša na ime upita u oknu Upiti radne sveske i izaberite odgovarajuću opciju na padajućem ekranu pregleda. Imajte u vidu da su opcije Dupliraj, Uputi na, Objedini, Dodaj i Svojstva dostupne u iskačućem meniju koji se pojavljuje kada kliknete na tri tačke () pored opcije SLANJE U KATALOG PODATAKA na padajućem ekranu pregleda.

   Upravljanje upitima radne sveske

 7. Na upitima radne sveske možete da izvršite sledeće radnje:

  • Uredi: uredite upit u uređivaču upita.

  • Dupliraj: Kreira kopiju upita u određenom vremenskom trenutku. Podrazumevano, ime novog upita je ime originalnog upita sa dodatom celobrojnom vrednošću u zagradama, koja se automatski povećava svaki put kada duplirate originalni upit. Na primer, ako duplirate Upit1, kreira se novi upit sa istim koracima upita pod imenom Upit1 (2). Ime novog upita možete da promenite kako biste ga lako prepoznali. Naredne promene originalnog upita neće uticati na novi upit.

  • Uputi na: Kreira novi upit koji upućuje na rezultat originalnog upita. Novi upit prati sličnu konvenciju imenovanja kao dupliranje upita. Ime novog upita možete da promenite kako biste ga lako prepoznali. Naredne promene originalnog upita uticaće na novi upit ako se promeni rezultat.

  • Izbriši: Izbrišite upit.

  • Objedini i Dodaj: Objedinite i dodajte kolone u upit sa kolonama koje se podudaraju sa kolonama u drugim upitima u radnoj svesci. Dodatne informacije o objedinjavanju i dodavanju upita u programskom dodatku Power Query potražite u članku Kombinovanje više upita.

  • Slanje u katalog podataka: Delite upit. Više informacija potražite u članku Deljenje upita. Ova opcija je dostupna samo ako ste prijavljeni u Power BI.

  • Premesti u grupu: Napravite novu grupu ili premestite upit u grupu.

  • Svojstva: Uredite ime i opis.

Srodne teme

Šta je to Power bi administracija?

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×