Prilagođavanje master stranice „Moja lokacija“

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Master stranice pružaju izgled i doživljaj svih stranica na lokaciji. Promenom stila ili sadržaja master stranice, možete brzo promeniti izgled čitave lokacije.

Ovaj članak prikazuje kako da kreirate i izmenite kopiju postojeće master stranice „Moja lokacija“, a zatim primenite novu ili izmenjenu master stranicu „Moja lokacija“ na sve stranice na kolekciji lokacija „Moja lokacija“ koje su povezane sa njom. Kada izmenite master stranicu „Moja lokacija“, svi korisnici će videti promene na svojoj stranici „Moj profil“.

Saznajte više o master stranicama u članku uvod u SharePoint.

Napomena: Da biste sledili procedure u okviru ove teme, morate imati odgovarajuće dozvole. Morate podrazumevano biti član grupe „Vlasnici lokacije“, „Dizajneri“ ili „Administrator kolekcije lokacija“ da biste otvorili SharePoint Online lokaciju pomoću programa SharePoint Designer 2010 i prilagodili master stranice. Ako ste član neke od ovih grupa, a ne možete da pristupite opcijama pomenutim u okviru ove teme, primena lokacije SharePoint Online je možda prilagođena da bi se ograničilo koje osobe mogu da koriste SharePoint Designer. Obratite se administratoru lokacije da biste to saznali..

U ovom članku

Pregled: master stranice definišu raspored na stranici

Master stranice definišu uobičajeni raspored i interfejs za SharePoint stranice.

Moja lokacija master stranica prikazuje trajne elemente koje vidite kada se krećete sa stranice na stranicu na lokaciji mog portala, kao što su kontrole na vrhu stranice ili naslov lokacije.

Svi ovi elementi uskladišteni su na master stranici „Moja lokacija“.

Stranicama „Moja lokacija“ i „Moj profil“ u sistemu SharePoint upravlja se kao stranicama sadržaja na lokaciji. Kada se ove stranice prikažu u pregledaču, kombinuju se sa master stranicom „Moja lokacija“ da bi se proizvela jedna, neprekidna veb stranica.

Master stranica „Moja lokacija“ prikazuje trajne elemente i raspored, a stranica sa sadržajem prikazuje jedinstveni sadržaj karakterističan za stranicu.

Prikaz master stranice „Moja lokacija“

 1. Otvorite osnovnu stranicu „Moja lokacija“, na primer https://YourDomainName-my.sharepoint.com, u programu SharePoint Designer i izaberite stavku Master stranice u oknu za navigaciju.

 2. Izaberite stavku mysite.master da biste videli sažete informacije u galeriji master stranica.

 3. Izaberite stavku Uredi datoteku na traci da biste otvorili master stranicu.

Na ovaj način otvara se master stranica u uređivaču stranica preko celog ekrana programa SharePoint Designer 2010.

Ovde možete urediti stranicu u prikazu dizajna, razdeljenom prikazu ili prikazu koda. Pomoću podrške u toku dizajniranja možete videti kako master stranica izgleda dok je prilagođavate. Postoje i alatke koje možete koristiti za prilagođavanje oznaka, stilova, skripti i oblasti sadržaja, kao što je prikazano ispod:

Kada otvorite master stranicu „Moja lokacija“, možete urediti datoteku, kao i njena svojstva.

Abroj funkcija koje vam olakšavaju za kreiranje i prilagođavanje master stranica u programu SharePoint Designer 2010 nego u prošlosti:

 • Meni za navigaciju obuhvata kategoriju Master stranice koja vas direktno vodi u galeriju master stranica na lokaciji.

 • Pri uređivanju master stranica možete koristiti alatke za uređivanje stranica da biste umetnuli slojeve i upravljali njima ili pozicionirali DIV oznake. Te slojeve i druge elemente možete brzo locirati pomoću opcije Klik za iskošavanje koja se kreće kroz slojeve koji se preklapaju.

 • Kada kreirate novu lokaciju i stranice sa veb segmentima, one se automatski povezuju sa primarnom master stranicom, tako da ne morate svaki put ručno da ih povezujete.

Prilagođavanje ili kreiranje od početka?

Da biste koristili prilagođenu master stranicu „Moja lokacija“ na SharePoint 2010 lokacijama, možete:

 • Prilagoditi ili kreirati kopiju master stranice „Moja lokacija“ (mysite.master) ili

 • Kreirati novu prilagođenu master stranicu „Moja lokacija“ od početka i učiniti je master stranicom „Moja lokacija“ svoje lokacije.

Ovaj članak fokusira se na prvi pristup: prilagođavanje kopije master stranice „Moja lokacija“.

Postoje prednosti i mane oba pristupa.

Kada prilagođavate kopiju stranice mysite.master,    koristite postojeći izgled i doživljaj sistema SharePoint, sa njegovim funkcijama, brendom i elementima dizajna i prilagodite je biste ispunili svoje potrebe. Iako može biti teško da shvatite kako sve funkcioniše na stranici mysite.master, ovaj pristup je koristan jer se vrši minimalno brendiranje i prilagođavanje, kao što je promena zaglavlja SharePoint stranica.

Kada kreirate praznu prilagođenu master stranicu „Moja lokacija“ ili koristite početnu master stranicu    kao osnovu za stranicu, celokupan dizajn kreirate od početka. Iako ovaj pristup može biti težak, jer morate znati kako da primenite dizajn u sistemu SharePoint, on je istovremeno i fleksibilniji kada znate kakav dizajn želite da kreirate i kada radite na postojećim planovima i prototipovima. Prazna stranica uglavnom služi kao prazna podloga za crtanje na kojoj najpre kreirate dizajn, a zatim dodajete potrebne SharePoint komponente.

Prilagođavanje master stranice „Moja lokacija“

Da biste prilagodili master stranice u programu SharePoint Designer 2010, morate najpre da otvorite SharePoint Designer 2010 sa same lokacije ili iz Start menija. Kada otvorite lokaciju u programu SharePoint Designer 2010, izaberite stavku Master stranice u oknu za navigaciju.

Kod većine lokacija u sistemu SharePoint Online za preduzeća, u galeriji master stranica videćete četiri stranice: v4.master, minimal.master i default.master, kao što je prikazano ovde. Ako je stranica „Moja lokacija“ omogućena, videćete i master stranicu mysite.master.

Lista master stranica u sistemu SharePoint 2010.

Kreiranje ili kopiranje master stranice „Moja lokacija“

 1. Otvorite lokaciju u programu SharePoint Designer 2010 i izaberite stavku Master stranice u oknu za navigaciju.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na stavku mysite.master i pritisnite tastere Ctrl+P da biste nalepili kopiju galeriju master stranica.

 3. Izaberite stavku mysite_copy(1).master da biste videli sažete informacije u galeriji master stranica.

 4. Izaberite stavku Uredi datoteku na traci da biste prikazali master stranicu.

Na ovaj način otvara se master stranica u uređivaču stranica preko celog ekrana programa SharePoint Designer 2010 u kom možete da uredite stranicu u prikazu dizajna, razdeljenom prikazu ili prikazu koda. Pomoću podrške u toku dizajniranja možete videti kako master stranica izgleda dok je prilagođavate. Dostupne su i alatke za kretanje i prilagođavanje oznaka, stilova, skripti i oblasti sadržaja, kao što je prikazano ovde.

Rad sa kontrolama čuvara mesta za sadržaj

Master stranice i stranice sa sadržajem funkcionišu zajedno koristeći skup zamenjivih oblasti ili kontrole čuvara mesta za sadržaj. Svaki čuvar mesta za sadržaj (koji se pojavljuje kao ContentPlaceHolder u kodu stranice) predstavlja sadržaj koji se može zameniti na master stranici. Bilo koja stranica na lokaciji može da zameni bilo koji sadržaj u čuvaru mesta za sadržaj tako što će obezbediti odgovarajuću kontrolu sadržaja. Ta kontrola sadržaja može biti i prazna, čime će se element u potpunosti ukloniti sa prikazane stranice.

Važno: Kada prilagođavate master stranice, izbegavajte brisanje čuvara mesta za sadržaj. Ovo može narušiti neke stranice, čak i lokacije povezane sa master stranicom. Preporučuje se da jednostavno sakrijete ove kontrole, a ne da ih brišete.

Možete koristiti kontrolu Upravljanje regionima sadržaja da biste locirali svaku kontrolu čuvara mesta za sadržaj na stranici. Kontrolu možete prikazati u prikazu koda i WYSIWYG uređivaču.

Drugi čuvar mesta za sadržaj koji je posebno važan jeste PlaceHolderMain, jer njega zamenjuje svaka stranica sa sadržajem kada se ta stranica prikaže u veb pregledaču.

Kontrola „PlaceHolderMain“ zamenjuje se svakom stranicom sa sadržajem kada se master stranica „Moja lokacija“ prikaže u veb pregledaču.

Raspored sadržaja na SharePoint lokaciji možete promeniti tako što ćete promeniti lokaciju kontrola čuvara mesta za sadržaj.

Više informacija o radu sa čuvarima potražite u članku rad sa kontrolama čuvara mesta za sadržaj.

Kontrola čuvara mesta za sadržaj je deo koda na master stranici koji funkcioniše zajedno sa kontrolom sadržaja na stranici sa sadržajem. Kontrola čuvara mesta za sadržaj prikazuje podrazumevani sadržaj (koji može biti i prazan ukoliko je kontrola prazna) za tu oblast na stranici. Podrazumevani sadržaj može se zameniti jedinstvenim sadržajem iz kontrole sadržaja na stranici sa sadržajem.

Lociranje i izmena kontrole čuvara mesta za sadržaj

Sledite ove korake da biste locirali kontrolu čuvara mesta za sadržaj PlaceHolderSiteName na master stranici „Moja lokacija“ u sistemu SharePoint 2010.

 1. Otvorite lokaciju u programu SharePoint Designer 2010 i u oknu za navigaciju izaberite stavku Master stranice.

  Napomena: Ako ne vidite Master stranice u oknu za navigaciju, oni možda su onemogućeni u sistemu SharePoint. Obratite se administratoru lokacije za detalje. Saznajte više u upravljanju SharePoint Designer 2010.

 2. U galeriji master stranica izaberite stavku mysite.master.

 3. Na stranici rezimea master stranice izaberite stavku Uredi datoteku.

 4. Ako vam bude zatraženo da proverite datoteku, kliknite na dugme Da.

 5. Ako prikazujete stranicu u prikazu dizajna, možete jednostavno da kliknete na oblast na stranici da biste videli kontrolu čuvara mesta za sadržaj koja obezbeđuje taj sadržaj.

 6. Na listi oblasti sadržaja izaberite stavku PlaceHolderSiteName, a zatim stavku Idi na. Zatim kliknite na dugme Zatvori. Kontrola čuvara mesta za sadržaj izabrana je na stranici poput ove.

Napomena:  Svojstva oznake za ovaj čuvar mesta podrazumevano su postavljena na vrednost Visible=False. U razdeljnom prikazu u programu SharePoint Designer 2010 možete izabrati oznaku, kliknuti desnim tasterom miša na nju i odabrati svojstva oznake u kontekstualnom meniju koji se pojavljuje da bi video vrednost.


Ovo prikazuje svojstva oznake za kontrolu „PlaceHolderSiteName“.

 1. Odavde možete promeniti postavke, lokaciju, primeniti različite stilove itd. Kada završite, sačuvajte master stranicu.

 2. Ako ste upozoreni da će promene prilagoditi stranicu u odnosu na definiciju lokacije, odaberite opciju Da.

Napomena:  SharePoint stranice su podrazumevano povezane sa datotekama definicije lokacije. Kada se master stranica prilagodi u programu SharePoint Designer 2010, ona više nije povezana sa definicijom lokacije. Ovo može dovesti do dodatnog administrativnog posla u pogledu budućeg ažuriranja ili nadogradnje SharePoint lokacije, zbog čega i vidite poruku. Ako je potrebno, master stranicu možete u bilo kom trenutku da vratite na vrednost definicije lokacije.


Promene će se pojaviti na svim stranicama povezanim sa ovom master stranicom ukoliko te stranice nisu direktno prilagođene.

Rad sa stilovima

Najlakši i najbrži način za promenu stilova na master stranici je primena unapred dizajnirane teme na stranicu. Dostupne teme možete videti i primeniti ako kliknete na vezu Promena teme lokacije, u okviru Prilagođavanje, na kartici Postavke lokacije u programu SharePoint Designer.

Međutim, ako želite da sledite korporativne boje, grafiku, oblikovanje teksta ili druge atribute stila, verovatno ćete želeti da kreirate sopstvene prilagođene stilove i dodate ih direktno na master stranicu ili da ih postavite u spoljne kaskadne opise stilova (CSS) koje povezujete sa master stranicom.

Unapređivanje DIV oznaka tako da funkcionišu sa CSS datotekama

Master stranica „Moja lokacija“ u sistemu SharePoint 2010 koristi DIV oznake za definisanje elemenata za blokiranje redova i odeljaka na stranici. DIV oznake pružaju brojne prednosti za oznake tabele, koje su korišćene u prethodnim verzijama. Sa DIV oznakama imate:

 • Više fleksibilnosti u primeni stila stranice pomoću CSS datoteka

 • Manje naznaka

 • Brže preuzimanje

 • Poboljšana optimizacija pretraživača

 • Poboljšana podrška pristupačnosti

 • Poboljšana podrška pregledača

HTML tabele koriste se i dalje, na primer kada vi ili korisnici umetnete veb segmente i drugi SharePoint sadržaj na stranicu. Međutim, za prilagođavanje master stranica, možete prevashodno raditi sa DIV oznakama da biste struktuirali sadržaj.

Korišćenje Div oznaka pri prilagođavanju master stranice „Moja lokacija“

Uređivanje stilova master stranica ili kreiranje prilagođenih CSS datoteka

Da biste uredili stilove, izaberite meni Stil i odaberite neku od opcija sa trake da biste radili sa CSS datotekama na željeni način.

Možete kreirati nove stilove, a zatim primeniti ili priložiti opis stila koji koristi komande na traci. Koristite komandu Upravljanje stilovima da biste kategorizovali stilove po elementu, redosledu ili tipu; da biste prikazali samo stilove koji se koriste na stranici ili elementu i videli pregled stilova.

Dijalog „Novi stil“ za master stranicu „Moja lokacija“.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×