Primenjivanje uslovnog oblikovanja na predložak obrasca

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

U ovom članku

Šta je uslovno oblikovanje?

U Microsoft Office InfoPath 2007, uslovno oblikovanje vam omogućava da navedete različite opcije oblikovanja za kontrolu, na osnovu uslova koji se javljaju u obrascu. Ako su određeni uslovi tačni kada korisnik popunjava obrazac koji je zasnovan na predlošku obrasca, uslovno oblikovanje se prikazuje. Možete da koristite uslovno oblikovanje da biste primenili podebljavanje, podvlačenje, kurziv, precrtani tekst, boju fonta i boju pozadine za kontrole. Uslovno oblikovanje možete da koristite i da biste utvrdili da li je kontrola vidljiva u obrascu kada korisnici popune, da li je kontrola onemogućena ili da li želite da omogućite korisnicima da biste dodali ili uklonili određene kontrole, kao što su opcionalni odeljci.

Sledeće uključuje neke primere za korišćenje uslovnog oblikovanja u predlošku obrasca:

 • Skrivanje adrese primaoca osim ako je potvrđen izbor u polju za potvrdu Odredi adresu primaoca .

 • Promena boje fonta u plavu i stila fonta u podebljano za sve troškove koje zahtevaju potvrdu čitanja.

 • Menjanje boje reda u ponavljajućoj tabeli na osnovu vrednosti okvira za tekst u redu. Na primer, proverite red za stavku koja je kasne crvena i red za stavku koja se nalazi na rasporedu zeleni.

 • Označavanje finansijskih stavki sa crvenim tekstom kada su manje od 0 din i zeleno tekst kada su $0 ili više.

 • Filtriranje redova u ponavljajućoj tabeli.

Napomena: Da biste prikazali poruku kada korisnik unese netačnim vrednostima u obrazac, možete da koristite i validacija podataka.

Vrh stranice

Pitanja kompatibilnosti

Prilikom dizajniranja predloška obrasca u programu InfoPath, možete odabrati određene kompatibilnosti režim za dizajniranje predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem. Kada predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem bude objavljena na serveru na InfoPath Forms Services, a zatim omogućenih za pregledač, obrasce zasnovane na predlošku obrasca se prikazuje u Veb pregledaču. Prilikom dizajniranja predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem, neke kontrole nisu dostupne u oknu zadatka kontrole , zato što ih nije moguće prikazati u Veb pregledaču.

Lista kontrola koje podržavaju uslovno oblikovanje

Sledeća tabela navodi Office InfoPath 2007 kontrole koje podržavaju uslovno oblikovanje i da li su dostupne za predloške obrazaca kompatibilne sa pregledačem.

Kontrole koje podržavaju uslovno oblikovanje

Dostupno za predloške obrazaca kompatibilne sa pregledačem?

Dugme

Da

Polje za potvrdu

Da

Birača datuma

Da

Okvir padajuće liste

Da

Polje za izraz

Da

Prilog datoteke

Da

Okvir sa listom

Da

Dugme opcije

Da

Opcionalni odeljak

Da

Koji se ponavljaju

Da

Ponavljajuća tabela

Da

Okvir za obogaćeni tekst

Da

Odeljak

Da

Okvir za tekst

Da

Sa znakovima za nabrajanje, numerisane, ili običnog liste

Ne

Izbor odeljka

Ne

Combo box

Ne

Horizontalnu ponavljajuću tabelu

Ne

Mastilo slike

Ne

Mastera/detalja

Ne

Okvir sa listom za višestruki izbor

Ne

Slika

Ne

Rekurzivne koji se ponavljaju

Ne

Vertikalna oznaka

Ne

Vrh stranice

Dodavanje uslovnog oblikovanja

 1. U predlošku obrasca izaberite kontrolu koju želite da dodate uslovno oblikovanje i zatim kliknite na dugme Uslovno oblikovanje na meniju Oblikovanje .

 2. U dijalogu Uslovno oblikovanje kliknite na dugme Dodaj.

 3. U poljima za Ako ovaj uslov tačan unesite uslov.

  Napomena: InfoPath proverava uslova tako što ćete proveriti vrednost na polje kojem je povezana kontrola, ne sama kontrola.

 4. Da biste dodali još uslova, izaberite stavku i, a zatim u okviru krajnji desni u okviru Ako je ovaj uslov ispunjen, uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste primenili oblikovanje samo kada su tačni oba uslova, izaberite stavku i.

  • Da biste primenili oblikovanje kada jedne ili obe uslovi tačni, kliknite na strelicu pored dugmeta i, a zatim izaberite stavku ili.

 5. U okviru Primeni ovo oblikovanje, izaberite oblikovanje koje želite da primenite za taj uslov ili uslove, a zatim kliknite na dugme u redu.

  Napomena: Ako je više od jedne navedeni uslov ispunjen, InfoPath se primenjuje samo oblikovanje prvog uslova.

 6. Da biste testirali promene, kliknite na dugme Pregled na standardnoj traci sa alatkama ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+B.

Vrh stranice

Menjanje uslovnog oblikovanja

 1. U predlošku obrasca izaberite kontrolu čije uslovno oblikovanje koje želite da promenite i zatim kliknite na dugme Uslovno oblikovanje na meniju Oblikovanje .

 2. U dijalogu Uslovno oblikovanje izaberite uslov koji želite da promenite i zatim kliknite na dugme Izmeni.

 3. U poljima Ako je ovaj uslov ispunjen izmenite uslov.

  Napomena: InfoPath proverava uslova tako što ćete proveriti vrednost polja koja je povezana sa kontrolom, ne sama kontrola.

 4. Izaberite nova oblikovanja koja želite da primenite za taj uslov ili uslove, a zatim kliknite na dugme u redu.

 5. Ako imate više uslova za kontrolu i želite da promenite redosled kojim su se procenjuju, izaberite uslov u dijalogu Uslovno oblikovanje , a zatim kliknite na dugme Premesti nagore ili Premesti nadole.

  Napomena: Ako je više od jedne navedeni uslov ispunjen, InfoPath se primenjuje samo oblikovanje prvog uslova.

 6. Da biste testirali promene, kliknite na dugme Pregled na standardnoj traci sa alatkama ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+B.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×