Priprema slike za Lync 2010

Pomoću softvera za komunikacije Microsoft Lync 2010 možete promeniti svoju sliku koju druge osobe vide na svom spisku kontakata i razgovorima putem razmene trenutnih poruka.

Napomena:  Da biste promenili sliku, morate imati ličnu sliku na javnoj lokaciji za slike, na primer na mreži Internet usluga Windows Live ili na lokacijama Facebook, LinkedIn ili Flickr.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Utvrđivanje veličine slike

Da biste utvrdili veličinu bilo koje slike, izvršite sledeće korake.

 1. Posetite Veb lokaciju na kojoj se nalaze slike koju želite da koristite.

 2. Veličinu većine slika možete utvrditi tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na sliku i izabrati stavku Svojstva.

 3. Ako pri 2. koraku nema izbora „Svojstva“, izaberite stavku Sačuvaj kao lokalno, a zatim kliknite desnim tasterom miša na stavku Svojstva na slici koja je sada sačuvana na računaru.

 4. Maksimalna veličina slike u programu Lync 2010 podrazumevano iznosi 30 KB. U zavisnosti od veličine slike uradite nešto od sledećeg:

 5. Ako je slika veća od 30 KB, biće potrebno da joj promenite veličinu i smanjite je na odgovarajuću veličinu da biste mogli da nastavite. Pogledajte sledeći odeljak da biste saznali kako da promenite veličinu slike.

 6. Ako je slika manja od 30 KB, možete je otpremiti u Lync 2010. Pogledajte odeljak o otpremanju slike u nastavku ove teme.

Vrh stranice

Promena veličine slike ako je prevelika

Ako nema personalizovanu sliku manju od 30 KB, možete je kreirati pomoću sledećih koraka.

 1. Posetite Veb lokaciju na kojoj se nalazi slika koju želite da koristite i kliknite desnim tasterom niša na stavku Sačuvaj kao. Druga mogućnost je da otvorite sliku sa čvrstog diska.

 2. Slika mora imati prihvatljivu radnu oblast što iznosi približno 1 do 1,5 kvadratni inč. Da biste to postigli, otvorite sliku. Izaberite stavku Otvori pomoću, izaberite program (Windows prikazivač fotografija Photo Viewer je dobar za to), a zatim prevlačite uglove dok ne dobijete potrebnu veličinu (to jest, 1 do 1,5 kvadratni inč za oblasti koju želite da koristite, obično samo vaše lice).

 3. Sada je potrebno da odsečete samo potrebnu oblast slike. Kliknite na dugme Start, izaberite stavku Svi programi, izaberite stavku Pribor, a zatim stavku Alatka za isecanje.

 4. U alatki za isecanje izaberite stavku Novo, a zatim stavku Pravougaoni odsečak.

 5. Pomoću alatke za isecanje izaberite oblast koju želite da uključite na sliku (obično samo vaše lice), izaberite stavku Datoteka, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj kao. Uverite se da ste izabrali tip datoteke JPG.

 6. Sačuvajte datoteku na nekoj lokaciji na računaru, na primer u fascikli Moje slike.

 7. Proverite veličinu upravo sačuvane slike da biste se uverili da je manja od 30 KB. Ako je veća od 30 KB, uverite se da je slika na ekranu manja ili odsecite manji deo slike.

Vrh stranice

Otpremanje slike

Kada imate sliku odgovarajuće veličine, bilo da ste je dobili prethodnom procedurom ili ste već imali sliku u okviru ograničenja veličine, otpremite je na sledeći način.

 1. Posetite lokaciju postojeće slike, na primer Windows Live, Facebook, LinkedIn ili Flickr.

 2. Kreirajte novi album (oblast u kojoj držite slike i u koju ulazite klikom na dugme Fotografije na lokaciji).

 3. Uverite se da je album javno dostupan tako što ćete na lokaciji koju koristite izabrati stavku „Svi“, „Javno“ ili ekvivalentnu stavku.

 4. Otpremite sliku sa računara u ovaj album.

Vrh stranice

Preuzimanje adrese koju treba nalepiti u programu Lync 2010

Sad je potrebno da preuzmete adresu lokacije slike na mreži kako biste mogli da je nalepite u opciju Moje slike u programu Lync 2010.

 1. Posetite lokaciju postojeće slike i pronađite album u kojem se nalazi slika koju želite da koristite. (Ako se slika još ne nalazi tamo, pogledajte prethodni odeljak o otpremanju slike.) Nemojte koristiti adresu na vrhu stranice zato što neće biti tačna. Ona će vas odvesti na stvarnu stranicu lokacije na kojoj se nalazite, a ne do same slike. Na nekim lokacijama morate da kliknete na sliku da biste se našli na stranici na kojoj se prikazuje samo jedna slika. Na primer, u usluzi Windows Live morate kliknuti na sliku više puta dok ne postane izolovana.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na sliku i izaberite stavku Svojstva.

 3. U dijalogu Svojstva kliknite desnim tasterom miša na okvir za tekst Adresa (URL) i izaberite celu adresu. Uverite se da ste uhvatili celu adresu zato što se u okviru za tekst prikazuju samo prva dva reda. Izbor morate vršiti dok ne ugledate oznaku tipa datoteke .jpg i kraj adrese.

 4. Kliknite desnim tasterom miša na izabrani tekst, izaberite stavku Kopiraj, a zatim kliknite na dugme U redu.

 5. Otvorite Lync 2010 i kliknite na sliku pored svog imena.

 6. Izaberite stavku Prikaži sliku sa Veb adrese. Kliknite desnim tasterom miša na okvir za tekst, a zatim izaberite stavku Nalepi da biste nalepili adresu koju ste kopirali.

 7. Kliknite na dugme Poveži sa slikom. Ako vidite tekst Uspešno povezano sa slikom, kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×