Promena formata poruke u HTML, obogaćeni tekst ili čisti tekst

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Format poruke možete da promenite kada odgovarate na nju ili je prosleđujete. Na primer, ako vam neka osoba pošalje poruku sa čistim tekstom, možete da odgovorite na nju ili da je prosledite koristeći HTML format ili format obogaćenog teksta.

Kako poruka izgleda osobi koja je prima zavisi od njenog programa za e-poštu. Na primer, ako je program za e-poštu primaoca podešen tako da konvertuje poruke, onda poruka koju šaljete oblikovanu kao HTML može da se konvertuje u čisti tekst.

Dostupni tipovi formata poruke

Outlook vam daje tri izbora formata poruke. Možete da odaberete željeni format u zavisnosti od toga da li u telo poruke uključujete podebljani tekst ili tekst napisan kurzivom, boje, znakove za nabrajanja ili slike.

Svaki format poruke ima drugačije pogodnosti.

HTML

Ovo je podrazumevani format poruke u programu Outlook. HTML je i najbolji format koji treba da koristite kada želite da sastavite poruke koje podsećaju na tradicionalne dokumente, sa različitim fontovima, bojama i listama sa znakovima za nabrajanje i numerisanim listama, a i kada želite da prikažete slike unutar poruke.

Čisti tekst

Ovaj format funkcioniše za sve programe za e-poštu, ali ne podržava podebljani tekst ili tekst napisan kurzivom, fontove u boji ili drugo oblikovanje teksta. Format čistog teksta ne podržava ni prikazivanje slika unutar poruke, mada slike možete da uključite u vidu priloga.

Format obogaćenog teksta

Format obogaćenog teksta (RTF) jeste Microsoft format koji podržavaju samo ove aplikacije za e-poštu:

 • Microsoft Exchange klijent, verzije 4.0 i 5.0

 • Sve verzije programa Outlook

RTF možete da koristite kada šaljete poruku unutar organizacije koja koristi Microsoft Exchange, ali preporučujemo da koristite HTML format. Zapravo, kada pošaljete RTF poruku nekoj osobi izvan organizacije, Outlook je automatski konvertuje u HTML, tako da poruka zadržava oblikovanje i priloge. Outlook automatski oblikuje i poruke koje sadrže dugmad za glasanje i konvertuje zadatke i pozive za sastanak u iCalendar format.

Uz RTF možete da oblikujete tekst pomoću znakova za nabrajanje, da poravnate tekst i koristite druge opcije, uključujući dodavanje povezanih objekata. Prilozi u RTF poruci pojavljuju se kao ikone unutar tela poruke. Međutim, u HTML porukama prilozi se pojavljuju ispod zaglavlja teme poruke.

Šta želite da uradite?

Poruku sa čistim tekstom možete da promenite u HTML format.

 1. U poruci izaberite stavku Odgovori, Odgovori svima ili Prosledi.

 2. Ako radite u oknu za čitanje, izaberite stavku Iskačuća stavka.

  Napomena: Ovo ne morate da uradite ako ne radite u oknu za čitanje.

 3. U prozoru poruke izaberite stavku Oblikovanje teksta > HTML.

  Opcija HTML formata na kartici „Oblikovanje teksta“ u poruci

Druge opcije

 • Ako želite da promenite poruku u format obogaćenog teksta, izaberite stavku Obogaćeni tekst.

 • Ako želite da promenite poruku iz HTML formata ili formata obogaćenog teksta u čisti tekst, izaberite stavku Čisti tekst.

Napomena: Ako ste odabrali da čitate sve e-poruke u čistom tekstu, i vaši odgovori se šalju u formatu čistog teksta. Međutim, u pojedinačnim porukama možete da promenite format.

 1. Kreirajte poruku.

 2. Ako radite u oknu za čitanje, izaberite stavku Iskačuća stavka.

  Napomena: Ovo ne morate da uradite ako ne radite u oknu za čitanje.

 3. U prozoru poruke odaberite stavku Oblikovanje teksta, a zatim stavku HTML, Čisti tekst ili Obogaćen tekst.

  Opcije formata poruke na kartici „Oblikovanje teksta“

 1. Na kartici Datoteka odaberite stavke Opcije > Pošta.

 2. U okviru Pisanje poruka, sa liste Sastavljaj poruke u ovom formatu izaberite stavku HTML, Čisti tekst ili Obogaćeni tekst.

Podrška za Office 2010 završila se 13. oktobra 2020.

Izvršite nadogradnju na Microsoft 365 da biste radili bilo gde sa bilo kog uređaja i da biste nastavili da dobijate podršku.

Nadogradite odmah

 1. Na kartici Datoteka odaberite stavke Opcije > Pošta.

 2. U okviru stavke Pisanje poruka, na listi Piši poruke u ovom formatu izaberite stavku HTML, Obogaćeni tekst ili Čisti tekst.

Moguće je navesti format poruke za internet adresu e-pošte kontakta. Na primer, ako želite da sve poruke koje se šalju na adresu e-pošte mirjana@contoso.com budu u formatu čistog teksta, te informacije možete da dodate Outlook kontaktu za Mirjanu.

 1. Otvorite Outlook kontakt.

 2. U polju E-pošta kliknite dvaput na adresu e-pošte.

 3. Izaberite stavku Prikažite više opcija za interakciju sa ovom osobom.

  Kartica sa brzim kontaktima sa istaknutom komandom „Prikaži više opcija za interakciju sa ovom osobom“

 4. Izaberite stavku Svojstva programa Outlook.

 5. Na listi Internet format izaberite stavku Šalji samo kao čisti tekst ili Pošalji koristeći format obogaćenog teksta programa Outlook. Podrazumevano je izabrana opcija „Dozvolite programu Outlook da odluči koji je najbolji format za slanje“, što je obično HTML format.

Napomena: Format možete da promenite samo za poruke koje se šalju kontaktu sa SMTP adresom e-pošte. SMTP adresu e-pošte možete da prepoznate tako što sadrži simbol @ – na primer, mirjana@contoso.com. Ova funkcija nije dostupna ako koristite nalog Exchange servera i šaljete poruku drugoj osobi iz organizacije koja takođe koristi nalog Exchange servera.

Kada želite da promenite format poruke za samo jednu poruku, uradite sledeće:

 1. Kreiraj novu poruku.

 2. U prozoru poruke, na kartici Oblikovanje teksta, u grupi Format izaberite stavku HTML, Obogaćeni tekst ili Čisti tekst.

Kada odgovarate na poruku, Outlook čuva format originalne poruke. Međutim, ako izaberete opciju Čitaj svu standardnu poštu kao čisti tekst, Outlook oblikuje odgovor kao čisti tekst. Druga mogućnost je da izaberete stavku Info traka, promenite format poruke u HTML ili Obogaćeni tekst, a zatim odgovorite. Ako promenite format poruke, odgovor se oblikuje pomoću novog formata prikaza.

Outlook možete da konfigurišete tako da sve nove e-poruke koriste format poruke koji odaberete.

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije, a zatim izaberite karticu Format pošte.

 2. Na listi Napiši poruku u sledećem formatu kliknite na željeni format.

 1. Otvorite kontakt karticu za primaoca.

 2. U polju E-pošta kliknite dvaput na adresu e-pošte primaoca.

 3. Na listi Internet format izaberite format koji želite da koristite za poruke za ovog primaoca.

Napomena: Format možete da promenite samo za poruke poslate kontaktu sa SMTP adresom e-pošte. SMTP adresa e-pošte sadrži simbol @ – na primer, biljana@contoso.com. Ova funkcija nije dostupna ako koristite Exchange nalog i šaljete poruku drugoj osobi iz organizacije koja takođe koristi Exchange nalog.

 1. Kreiraj novu poruku.

 2. Dok je poruka otvorena, na kartici Opcije poruke, u grupi Format izaberite format koji želite da koristite – Čisti tekst, HTML ili Obogaćeni tekst.

Retko, primalac može da vas obavesti da e-poruku koju ste poslali izgleda da ih kao poruku sa prilogom koji se zove "winmail.dat". Ovaj problem nastaje ako koristite format poruke obogaćenog teksta koji program za e-poštu primaoca nije moguće tumačenje ispravno. Pošaljite poruku, pomoću formata HTML ili čisti tekst

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije, a zatim izaberite karticu Format pošte.

 2. U okviru Format porukena listi pisanje u ovom formatu , izaberite stavke HTML ili čisti tekst, a zatim kliknite na dugme u redu.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×