U verzijama sistema PowerPoint za računare ne morate da koristite merne PowerPoint koje dolaze. Nekoliko klikovima, kao što je opisano ispod, promenite PowerPoint jedinica, na primer iz inča u centimetri.

PowerPoint prikazuje merni sistem koji koristi vaš računar, pa da biste promenili inče u metrički (ili obrnuto), promenu pravite na kontrolnoj tabli u operativnom sistemu Windows, a ne u PowerPoint.

 1. Zatvorite PowerPoint.

 2. Idite na kontrolnu tablu tako što će uraditi nešto od sledećeg:

  • U Windows 10 kliknite na dugme Start i otkucajte Kontrolna tabla.

  • U Windows 8 brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraga. (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim izaberite stavku Pretraga.) Unesite Kontrolna tabla u polje za pretragu, dodirnite ili izaberite stavku Aplikacije, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Kontrolna tabla.

 3. Izaberite aplikaciju koja u imenu ima region. (Tačno ime zavisi od toga koju verziju operativnog sistema Windows koristite.) Tačne opcije koje se pojavljuju razlikuju se u različitim verzijama operativnog sistema Windows:

  • Ako koristite Windows 10, Windows 8 ili Windows 7, u dijalogu Region ili Sat, jezik i region izaberite karticu Promena formata datuma, vremena ili broja, a zatim izaberite stavku Dodatne postavke. Izaberite stavku Metrički sa liste Merni sistem i kliknite na dugme U redu.

  • Ako koristite opcije Windows Vista ili Windows XP, izaberite karticu Regionalne opcije, a zatim kliknite na dugme Prilagodi. Na kartici Brojevi, na listi Merni sistem izaberite stavku Metrički. Primenite promene.

  • Ako koristite neku drugu verziju operativnog sistema Windows, potražite opciju Brojevi koja obuhvata postavu Merne jedinice, a zatim promenite vrednost na opciju Metričke. Primenite promene.

 4. Pokrenite PowerPoint.

Lenjir (i dijalozi koji prikazuju jedinice mere) sada prikazuju mere u sistemu koji ste odabrali.

Savet: Da biste vratili centimetri u inče, ponovite gorenavedene korake i izaberite stavku SAD umesto Metrički u 3. koraku.

 1. Iz menija Apple izaberite stavku Željene postavke sistema.

 2. Izaberite stavku Jezičke & Region.

 3. Izaberite stavku Više opcija.

 4. Na kartici Opšte kliknite na strelicu pored stavke Merne jedinicei sa liste izaberite jedinicu mere. Možete da odaberete metrički, USili UK.

 1. U PowerPoint meniju izaberite Željene postavke, a zatim izaberite Prikaži.

 2. Kliknite na strelicu pored stavke Jedinice lenjirai sa liste izaberite jedinicu mere. Možete da izaberete Inči, Centimetri, Tačkeili Pajkovi.

PowerPoint za veb prikazuje samo mere u inči.

Takođe pogledajte

Prikazivanje i sakrivanje lenjira

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×