Promena parametara radne sveske u radnoj svesci u pregledaču

Podrška za Office 2010 završila se 13. oktobra 2020.

Izvršite nadogradnju na Microsoft 365 da biste radili bilo gde sa bilo kog uređaja i da biste nastavili da dobijate podršku.

Nadogradi odmah

Parametar radne sveske je posebna promenljiva koja predstavlja jednu ćeliju u radnom listu. Autori radnih svezaka mogu definisati parametre tako da korisnici mogu da unesu nove vrednosti za tu ćeliju svaki put kada žele novo računanje. Ovo je korisno kada želite da izračunate jednostavne scenarije "Šta-ako" ili kada izračunavanje radne sveske zavise od vrednosti koje se mogu promeniti u skladu sa situacijom.

Na primer, pretpostavimo da želite da koristite radnu svesku da biste izračunali uplate mesečno uplate za hipoteku. U ovom slučaju, iznos uplate zavisi od faktora koji se mogu promeniti, kao što su kamatna stopa i iznos kredita. Tako autor može da navede parametre da omogućite korisnicima da unesu vrednosti. Svaki put kada korisnik unese nove informacije za parametre, radna sveska može automatski da izračuna novi mesečni iznos plaćanja.

Kada otvorite radnu svesku koja sadrži parametre u pregledaču, prikazivač na vebu prikazuje sve parametre za radnu svesku u okviru za specijalne parametre . Sledeća ilustracija prikazuje okno " Parametri ". On sadrži parametre Interest_Rate, Length_of_Loani Loan_Amount za kalkulator hipoteke.

Korišćenje okna „Parametar“

 1. Okno " Parametri " sadrži označen okvir za tekst za svaki parametar. Korisnik može da unosi vrednosti za svaki parametar u povezanom okviru za tekst. U ovom primeru, autor je kreirao i članak za objašnjenja o zahtevima za okvir za tekst Interest_Rate .

 2. Korisnik unosi vrednosti za svaki parametar, a zatim klikne na dugme primenjuje.

 3. Radna sveska koristi ove vrednosti za izračunavanje rezultata (u ovom slučaju, mesečni iznos plaćanja .)

U ovom članku

Korišćenje parametra u radnoj svesci

Kada otvorite radnu svesku koja sadrži parametre u Excel Veb segmentu, prikazivač na vebu prikazuje okno "Parametri". Okno "Parametri" sadrži parametre koje je autor radne sveske definisao u programu Excel.

Vi ste jedini korisnik koji može da vidi vrednosti koje unosite za parametre i jedini koji može da vidi sve promene izračunavanja koje su od tih vrednosti. Promene nisu vidljive ni jednom drugom korisniku. Pored toga, vrednosti parametra i promene rezultata su privremene. Prikazivač zasnovan na Vebu ne čuva vrednosti parametra sa radnom sveskom.

 1. Za svaki parametar koji želite da koristite unesite vrednost u okvir za tekst. Maksimalna dužina za vrednost parametra je 1024 znakova.

 2. Da biste videli rezultate, kliknite na dugme primenite na dnu okna " Parametri ".

 3. Da biste uklonili vrednosti u oknu " Parametri ", kliknite na dugme Izbriši na dnu okna Parametri .

Šta ako ne vidim okno "Parametri"?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih možda nećete videti okno " Parametri ":

 • Radna sveska ne sadrži parametre.

 • Svi parametri u radnoj svesci su filteri polja za izveštavanje iz jedne ili više izvedenih tabela.

 • Radna sveska je deo Veb segmenta modula Excel Web Access koji ne omogućava prikazivanje okna " parametar ".

 • Radna sveska je deo Veb segmenta modula Excel Web Access koji ne omogućava interaktivnu radnu svesku ili ne omogućava izmenu parametara.

Vrh stranice

Više informacija o parametrima za kreiranje

Kada autor radne sveske sačuva ili objavi radnu svesku u SharePoint biblioteci dokumenata, autor može da navede parametre za korišćenje u objavljenoj radnoj svesci. Ako se radna sveska nalazi u Excel usluge, možete da koristite parametre za dodavanje informacija između različitih Veb segmenata pomoću veza Veb segmenata. Na primer, možete da koristite parametre da biste lakše sinhronizovali druge veb segmente na kontrolnoj tabli.

Možete da koristite parametre radne sveske da biste obezbedili unos u mnogim situacijama. Na primer, možda ćete želeti da istražite nekoliko scenaria "Šta-ako". Možete porediti različita povraćaja na investicionoj (ROI) sa drugačijim ulaznim vrednostima ili uneti unos promenljivih u model izračunavanja (kao što je mesečni kalkulator za Hipotekarnu hipoteku).

Parametar radne sveske mora da predstavlja jednu imenovanu ćeliju (ne imenovani opseg ili tabelu) u radnom listu. Ime ćelije postaje ime parametra.

Vrh stranice

Saznajte više o imenovanih ćelija za parametre

Parametar radne sveske predstavlja određenu imenovanu ćeliju u radnoj svesci. Za najbolje rezultate razmotrite sledeća pravila kada definišete parametre radne sveske u Excel 2010:

 • Nazvana koja se zove jedna ćelija ili objedinjena ćelija. Postoji jedna ćelija za svaki parametar; parametar ne može da predstavlja opseg koji sadrži dve ili više ćelija.

 • Nazvana ćelija mora biti ćelija u radnoj svesci. Ćelija ne može da se locira u tabeli ili u izvedenoj tabeli, a ne možete da koristite spoljnu ćeliju.

 • Nazvana ćelija može da sadrži polje filtera izveštaja iz izveštaja izvedene tabele. Međutim, polje filtera izveštaja se neće pojaviti u oknu "Parametri". Da biste promenili polje filtera opsega, možete da koristite Veb segment za filtriranje.

Nazvana broj mora da bude apsolutna referenca na jednu ćeliju. Ne možete da koristite relativnu referenca.

 • Nazvana ćelija ne sme da upućuje na drugu nazvanu ćeliju.

 • Ćelija ne može da ima definisano Validacija podataka, ne može da se zaključava i ne može da se nalazi na zaštićenom radnom listu.

Vrh stranice

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×