Da biste promenili veličinu razmaka između redova teksta u beleškama, možete koristiti opcije razmaka između pasusa.

  1. Izaberite pasuse teksta.

  2. Izaberite stavku Početak > Poravnavanje pasusa > Opcije razmaka između pasusa.

    Snimak ekrana dugmeta „Poravnavanje pasusa“ u programu OneNote 2016.

  3. U dijalogu Razmak između pasusa unesite željene vrednosti (u tačkama).

Zašto se ništa ne dešava kada unesem vrednost?

OneNote ne vrši obradu teksta, pa vrednosti u dijalogu Razmak između pasusa funkcionišu nešto drugačije nego u programu Microsoft Word i drugim Office programima. Na primer, ako otkucate broj 2 u bilo koje od tri polja u dijalogu Razmak između pasusa (sa ciljem da duplirate trenutni jednostruki prored), ništa se neće desiti. Razlog je u tome što treba da unesete ukupan broj (u tačkama) za trenutnu veličinu fonta i željeni razmak između redova (koji se u tipografiji naziva prored).

OneNote koristi font Calibri veličine 11, tako da će unošenje bilo kog broja većeg od 11 uspešno povećati veličinu razmaka između pasusa teksta.

Napomena: Stranice u programu OneNote nisu kao one u programu Word. OneNote može imati ogroman broj stranica. Pošto je OneNote dizajniran za hvatanje beležaka, a ne za štampanje tradicionalnih stranica, u njemu nećete pronaći opciju za prelom stranica. Idite na putanju Datoteka > Štampanje > Pregled štampanja da biste videli kako će stranice izgledati kada se odštampaju. Ako treba da izvršite određene i precizne promene u izgledu stranica, bolje ćete proći ako prvo nalepite sadržaj u program Word.

Kako da podesim dvostruki prored teksta?

Ako niste menjali font Calibri i veličinu fonta 11, možete da unesete broj 27 u polje Prored barem da biste dobili upravo dvostruki prored ove kombinacije fonta i veličine. Ako koristite drugi font ili veličinu fonta, eksperimentišite dok ne postignete željeni razmak.

Ako vam se ne dopada kako razmak izgleda, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Z da biste opozvali radnju.

Kako da koristim razmak „Pre“ i „Posle“?

Vrednosti u poljima Pre i Posle u dijalogu Razmak između pasusa mogu da dovedu do zbunjujućih rezultata, u zavisnosti od toga kako oblikujete tekst.

Za razliku od programa Word, OneNote ne prikazuje skrivene oznake pasusa. Ako koristite meke prelome reda u beleškama (kombinacija tastera Shift+Enter), OneNote tretira tekst kao deo istog pasusa i primenjuje razmak samo pre ili posle čitavog bloka testa (pasusa)  – odnosno pre ili posle čvrstog preloma pasusa (taster Enter).

Ako imate naviku da pritiskate taster Enter između kratkih redova teksta u beleškama, OneNote tretira svaki red kao zaseban pasus i primenjuje prored koji ste uneli u polja Pre ili Posle. To ima sličan efekat kao unošenje iste vrednosti u polje Prored barem.

Ako često radite sa beleškama drugih osoba (na primer, ako kombinujete izveštaje o statusu svog tima), možda nećete uvek znati kako je tekst bio oblikovan. Ako unesete vrednosti u dijalog Razmak između pasusa i niste zadovoljni rezultatima, isprobajte druge vrednosti dok ne postignete željeni izgled.

Ako baš nemate sreće sa izmenama razmaka u određenom delu teksta, pokušajte da promenite varijable jednu po jednu. Ako se ništa ne desi ili ako vam se ne dopada rezultat, odmah opozovite svaki od tih pokušaja (Ctrl+Z) i probajte da unesete drugu vrednost. Istovremeno eksperimentisanje sa sve tri varijable u dijalogu Opcije pasusa dodatno komplikuje stvari dok ih potpuno ne savladate.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×