Promena statusa prisutnosti u programu Lync

Radite bilo gde na bilo kom uređaju sa uslugom Microsoft 365

Nadogradite na Microsoft 365 da biste radili bilo gde sa najnovijim funkcijama i ispravkama.

Nadogradi odmah

Status prisutnosti se zasniva na vašem Microsoft Outlook kalendaru ili aktivnostima u programu Lync. Na primer, ako je sastanak trenutno planiran u programu Outlook, u programu Lync se pojavljuje status „Na sastanku“. Kada učestvujete u Lync audio ili video pozivu, indikator prisutnosti je crven, što znači „Zauzet“, a status se ažurira u „Razgovara na drugom telefonu“. Status prisutnosti možete i ručno podesiti da biste kontrolisali da li želite da ljudi stupe u kontakt s vama i na koji način. Takođe, informacije o prisutnosti mogu da obuhvataju i ličnu belešku koja se pojavljuje na kontakt listi i kontakt kartici. Ovo pruža ljudima više informacija o vašim aktivnostima.

Promena statusa prisutnosti

  • Kliknite na padajuću strelicu menija statusa ispod svog imena u glavnom prozoru programa Lync i zatim izaberite status koji želite da prikažete drugim osobama.

Snimak ekrana padajuće liste za menjanje prisutnosti sa delimičnom listom opcija za izbor

Da biste se vratili sa statusa koji ste sami postavili i prepustili programu Lync da ga automatski ažurira, kliknite na meni statusa i izaberite opciju Vrati prethodnu postavku statusa.

Izbor odgovarajućeg statusa

Uverite se da ste tačno postavili status. Sledeća tabela opisuje svaki status prisutnosti koji druge osobe mogu da vide, šta svaki od statusa znači i koje statuse možete sami da postavite.

Opis

Kako se postavlja ovaj status

Dostupan Dostupan

Na mreži ste i dostupni za obraćanje.

Lync postavlja ovaj status kada utvrdi da koristite računar. Ovaj status možete postaviti kada želite da druge osobe znaju da ste u kancelariji iako je računar neaktivan.

Zauzet Zauzet

Zauzeti ste i ne želite da vas prekidaju.

Lync postavlja ovaj status kada, prema Outlook kalendaru, imate zakazanu obavezu. Ovaj status takođe možete da izaberete pomoću padajuće strelice.

Zauzet Telefoniram

Trenutno ste usred Lync poziva (dvosmerni audio poziv) i ne želite da vas uznemiravaju.

Lync postavlja ovaj status kada ustanovi da je u toku Lync poziv.

Zauzet Na sastanku

Na sastanku ste i ne želite da vas uznemiravaju.

Lync postavlja ovaj status kada otkrije da učestvujete u Lync sastanku ili kada je, prema Outlook kalendaru, planirano da budete na sastanku.

Zauzet U konferencijskom pozivu

Trenutno ste usred Lync konferencijskog poziva (Lync sastanak sa zvukom) i ne želite da vas uznemiravaju.

Lync postavlja ovaj status kada ustanovi da učestvujete u Lync konferencijskom pozivu.

Ne uznemiravaj Izlaganje

Držite prezentaciju i ne smeju vas uznemiravati.

Lync postavlja ovaj status kada ustanovi da delite ekran ili ga projektujete.

Ne uznemiravaj Ne uznemiravaj

Ne želite da vas uznemiravaju, a obaveštenja o razgovoru ćete videti samo ako ih je poslao neko iz radne grupe.

Ovaj status možete izabrati sa padajuće strelice.

Nisam tu Odmah se vraćam

Nakratko se udaljavate od računara.

Ovaj status možete izabrati sa padajuće strelice.

Nisam tu Neaktivan/nisam tu

Prijavljeni ste, ali vam je računar neaktivan ili ste bili udaljeni od računara tokom određenog (vi podešavate kog) vremenskog perioda.

Lync postavlja status „neaktivan“ kada vam je računar bio neaktivan 5 minuta, a status „odsutan“ kada vam je status bio neaktivan 5 minuta. (Da biste promenili ove podrazumevane vrednosti, kliknite na dugme Opcije Ikona „Opcije“ , izaberite stavku Status, a zatim kliknite na strelice pored stavke Prikaži da sam neaktivan/na kada mi je status bio neaktivan ovoliko minuta i Prikaži da sam odsutan/na kada mi je status bio neaktivan ovoliko minuta.) Taj status možete izabrati iz padajuće strelice.

Nisam tu Nisam na poslu

Ne radite i niste dostupni za stupanje u kontakt.

Ovaj status možete izabrati sa padajuće strelice.

Offline Van mreže

Niste prijavljeni. Osobama koje ste sprečili da vide vašu prisutnost bićete prikazani sa statusom „Van mreže“.

Lync postavlja ovaj status kada se odjavite sa računara.

Nepoznato Nepoznato

Ne zna se da li ste prisutni ili ne.

Ovaj status može da se pojavljuje kontaktima koji ne koriste Lync kao program za razmenu trenutnih poruka.

Napomena: Kada uključite obaveštenja o odsustvu u programu Outlook, beleške koje napišete u programu Outlook prikazaće se i u programu Lync, a pored statusa prisutnosti na dnu oblasti za prikaz fotografije pojaviće se crvena zvezdica ili zvezdica (*).

Dodavanje ili uklanjanje lične beleške

Stanja prisutnosti u programu Lync postavljena su unapred što znači da ne možete da kreirate nova, birate različite boje ili menjate druge detalje vezane za njih. Ali svojim kontaktima možete da pružite više informacija o tome gde se nalazite i šta radite tako što ćete na vrhu glavnog prozora programa Lync napisati ličnu belešku, na primer „Radim od kuće“. Beleška će se pojaviti sa vašom kontakt karticom. Belešku možete da menjate koliko god često želite.

  • Da biste dodali ili promenili ličnu belešku, u glavnom prozoru programa Lync kliknite na okvir za beleške iznad svog imena i otkucajte belešku, na primer „Radim od kuće“ ili „Imam kratak rok, pošaljite trenutnu poruku umesto dolaska“.

  • Da biste uklonili ličnu belešku, obrišite sve što piše u njoj tako da ostane prazna. Tekst u okviru vraća se na podrazumevanu poruku „Šta se danas dešava?“

Uključivanje ili isključivanje obaveštenja u odsustvu

Ako je Lync nalog sinhronizovan sa Outlook kalendarom, poruka „Odsutan iz kancelarije“ prikazaće se kao lična beleška u programu Lync kad god uključite obaveštenje o odsustvu u programu Outlook. Tako na primer kada idete na odmor, možete da postavite obaveštenje o odsustvu u programu Outlook kako biste saopštili da ste na odmoru (i druge informacije kao što su datumi odlaska i dolaska i da li ćete proveravati e-poštu). Ovo obaveštenje će se pojaviti na kontakt kartici i drugim listama kontakata koje se prikazuju kontaktima u programu Lync.

Važno: Kada se vratite sa odmora, setite se da isključite obaveštenje u odsustvu. To morate da uradite u programu Outlook. Obaveštenje u odsustvu ne možete da obrišete iz programa Lync.

Uključivanje obaveštenja u programu Outlook

  • U programu Outlook izaberite karticu Datoteka, kliknite na dugme Automatski odgovori, izaberite stavku Šalji automatske odgovore, a zatim napišite poruku o odsustvu i planirajte njeno prikazivanje.

Da biste isključili obaveštenje u programu Outlook i tako uklonili poruku iz Lync prikaza, uradite sledeće:

  • U programu Outlook izaberite karticu Datoteka, a zatim kliknite na dugme Isključi u tabli „Automatski odgovori". (Može potrajati najviše trideset minuta da beleška nestane sa Lync prikaza.)

Sinhronizovanje Lync i Outlook naloga

  • Kliknite na dugme Opcije u glavnom prozoru programa Lync.

  • Izaberite stavku Lično.

  • Potvrdite izbor u polju za potvrdu Ažuriraj moju prisutnost na osnovu informacija iz kalendara.

  • Da biste sinhronizovali Lync i Outlook naloge, potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži moje informacije „Odsutan iz kancelarije“ u odnosima privatnosti „Prijatelji i porodica“, „Radna grupa“ i „Kolege“. (Opozovite izbor u polju za potvrdu ako ne želite da budu sinhronizovani.)

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×