Pronalaženje i korišćenje deljenih upita (Power Query)

Napomena: Ovaj članak je odradio svoj posao i uskoro će biti obustavljen. Da biste sprečili poruku „Stranica nije pronađena“, uklanjamo veze za koje znamo. Ako ste kreirali veze do ove stranice, uklonite ih i zajedno ćemo održati veb povezanim.

Napomena: Power Query je poznat kao Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje su ovde navedene važi za obe. Da biste saznali više, pogledajte članak Preuzmi i prenesi u programu Excel 2016.

Kada u programom Power Query upiti budu deljeni od strane menadžera podataka ili drugih poslovnih korisnika koji koriste Power BI za Microsoft 365, ti deljeni upiti postaju dostupni u skladištu Power BI metapodataka. Korisnici u organizaciji mogu da pronađu i koriste ove deljene upite (ako su deljeni sa njima) pomoću opcije pretrage na mreži u programu Power Query da bi koristili izvorne podatke u upitima za analizu podataka i izveštavanje.

Važno: Deljeni upiti mogu da potraju i do pet minuta nakon deljenja kako bi bili dostupni putem pretrage na mreži u programu Power Query. To je zbog ažuriranja indeksa pretrage, što može da potraje do pet minuta.

Da biste pronašli i koristili deljene upite koristeći Power Query:

 1. Prijavite se u Power BI iz programskog dodatka Power Query ako već niste prijavljeni. U programu Excel, na kartici POWER QUERY kliknite na dugme Prijavi me. U dijalogu Prijavljivanje kliknite na dugme Prijavi me ,a zatim unesite informacije o nalogu organizacije koje ste koristili za upisvanje u Power BI.

  Važno: Prijavljivanje u Power BI pomoću naloga organizacije omogućava vam da pronađete i koristite upite koji su deljeni za korisnike u organizaciji. Ako niste prijavljeni u Power BI, ne možete da tražite upite koji se dele u organizaciji u programu Power Query.

 2. Na kartici POWER QUERY izaberite stavku Pretraga na mreži.

 3. Kad izaberete stavku Pretraga na mreži, pojavljuje se traka Pretraga i okno Pretraga na mreži koje vam omogućava da suzite i filtrirate pretragu upita.

  Napomena: Sužavanje i filtriranje pretrage upita je opcionalno; pomaže vam samo u sužanju pretrage da biste dobijali brze rezultate. Ako ne želite da koristite parametre proreda ili filtriranja, možete direktno ukucati ključnu reč za pretragu bez ikakvih parametara za suzivanje pretrage u oknu Pretraga na mreži i pritisnuti enter ili kliknuti na dugme Ikona pretrage .

  1. Izaberite oblast pretrage upita u oblasti "Pretraga" na traci "Pretraga" ili sa padajuće liste u oknu Pretraga na mreži. Opcije su sledeće:

   • Sve:Pretražite sve izvore uključujući upite koje ste vi delili i upite koje su delili drugi korisnici u preduzeću. Ovo je podrazumevani izbor.

   • Moje deljeno:Pretražuj samo upite koje delite.

   • Organizacija:Pretražite samo upite koji se dele u okviru organizacije pomoću programnog dodaka Power Query.

  2. Suzite pretragu upita na osnovu sledećih parametara u oblasti Sužavanje na traci Pretraga:

   • Ime:Suzite pretragu na osnovu imena upita.

   • Opis:Suzite pretragu na osnovu opisa upita.

   • Od:Suzite pretragu da biste vratili rezultate iz upita koji se dele samo sa navedenim pseudonimom ili korisničkim nalogom.

   • Izvor podataka:Suzite pretragu tako da daje rezultate samo iz navedenog imena izvora podataka koje je navedeno.

   • Poslednji put izmenjeno:Suzite pretragu na osnovu datuma poslednje izmene upita. Možete da birate između unapred navedenog vremenskog intervala na padajućim listama u opsegu od Danas doProšle godine.

   • Imena kolona:Suzite pretragu da biste dali rezultate samo iz navedenih imena kolona.

   • Certifikovano:Suzite pretragu da biste vratili certifikovane upite.

    Kada kliknete na parametar suženja pretrage, traka Pretraga ubrizgava ključnu reč parametra u polje u oknu Pretraga na mreži. Možete i ručno da otkucate ključnu reč za suzivanje pretrage u polju za pretragu, a zatim u oknu Pretraga na mreži navedete potrebnu vrednost za ključnu reč.

    Na primer, da biste potražili deljene upite u organizaciji koji u imenu imaju reč "Uzorak", u oblasti "Pretraga" izaberite stavku Organizacija, a zatim izaberite stavku Ime u oblasti Suženje trake Pretraga. Ovo postavlja okno za pretraživanje i ubrizgava ključnu reč name:(name) da filtrira rezultate po imenu u polju za pretragu okna Pretraga na mreži.

    Zatim otkucajte "Uzorak" za ključnu reč imena kao što name:(Sample), a zatim pritisnite taster ENTER ili kliknite na dugme Ikona pretrage biste tražili deljene upite. Kada je pretraga u toku, možete da kliknete na x u polju za pretragu ako želite da zaustavite pretragu.

    Rezultati pretrage prikazuju se u oknu Pretraga na mreži.

    Okno „Pretraga na mreži“ u programskom dodatku Power Query

 4. Istorija pretraga upita koje izvršite uskladištena je u programu Power Query i možete da izaberete stavku Nedavne pretrage na traci Pretraga da biste brzo prikazali i izabrali jednu od prethodnih pretraga upita.

 5. Kada postavite pokazivač miša ili kliknete na ime deljenog upita u rezultatima pretrage, videćete pregled deljenog upita u levom oknu.

  Pregled deljenog upita

  Iskačući ekran pregleda prikazuje snimak podataka na koje upit upućuje, kolone u skupu podataka, oznaku vremena poslednje izmene, korisnika koji deli upit i vezu ka dokumentaciji ako je obezbeđena za upit. Možete da kliknete na ime kolone u dijalogu pregled da biste prešli na relativnu kolonu podataka u pregledu.

  Napomena: Za upite deljene unutar organizacije, snimak podataka se prikazuje na padajućem ekranu pregleda samo ako korisnik izabere da uključi preglede dok prvi put deli upit. Dodatne informacije potražite u temi Deljenje upita.

  Pored toga, navedene vrednosti ključnih reči su istaknute u pregledu odlećenog ekrana. Na primer, markirana je reč "uzorak". Isticanje ključne reči dostupno je za deljene metapodatake upita (kao što su naslov i opis), kao i za najvažnije podatke na koje deljeni upit upućuje.

 6. Izaberite stavku DODAJ U RADNI LIST da biste u radnu svesku uvezli podatke na koje deljeni upit upućuje. Druga mogućnost je da izaberete stavku FILTER & OBLIK da biste dodatno poboljšali referentne podatke pre nego što ih uvezete u list.

  • Ako nemate pristup izvorima podataka na koje upućuje deljeni upit, pojaviće se dijalog koji vam može zatražiti pristup izvorima podataka. U dijalogu koji se pojavljuje kliknite na vezu Zahtevaj pristup. U zavisnosti od načina na koji su informacije o zahtevu za pristup podešene za izvor podataka, od vas će se tražiti da pošaljete e-poruku pseudonimu ili da zatražite pristup putem URL adrese. Informacije o podešavanju informacija o zahtevu za pristup za izvor podataka potražite u temi Šta je to Power BI administracija?.

  • Ako su se lični podaci u deljenom upitu kombinovali (objedinili ili dodati) pomoću više izvora podataka, morate da navedete nivoe privatnosti da biste mogli da koristite kombinovane podatke u deljenom upitu. Informacije o nivoima privatnosti potražite u temi Nivoi privatnosti.

Važno: 

 • Obaveštenje o ukidanju kataloga podataka

 • Mogućnosti kataloga podataka u programima Excel i Power Query prestaće da rade 4. marta 2019. Korisnici će moći da koriste sadržaj koji je već objavljen u katalogu podataka do tog datuma. Međutim, počev od 3. decembra 2018. korisnici neće moći da objavljuju (dele) nove ili ažurirane upite u katalogu podataka. Počev od 1. avgusta 2018. prestaćemo da koristimo nove klijente (zakučare) da bismo koristili ovu funkciju. Preporučujemo da preuzmete deljene upite kako biste mogli da nastavite da ih koristite izvan kataloga podataka posle 4. marta 2019. Možete da preuzmete kompletnu definiciju upita iz okna zadatka Moji upiti kataloga podataka pomoću opcije Otvori za svaki od upita.

Srodne teme

Deljenje upita

Prikaz i ažuriranje deljenih upita

Pomoć za Microsoft Power Query za Excel

Šta je Power BI administracija?

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×