Pronalaženje, kreiranje ili promena predloška u programu Publisher

Kada otvorite Publisher, videćete katalog predložaka koje možete odabrati. Da biste kreirali publikaciju, izaberite predložak koji najviše izgleda kao publikacija koju želite. Kada otvorite predložak, možete da ga promenite tako da sadrži sve elemente – na primer, boje, fontove, grafiku – koje želite. Pored kreiranja nove publikacije od predloška, takođe možete da kreirate nove predloške koje možete ponovo da koristite bez potrebe za ponovnom primenom prilagođavanja.

U ovom članku

Informacije o predlošcima

Predložak možete da napravite od bilo koje publikacije tako što ćete je sačuvati kao datoteku Publisher predloška. Kada započnete novu publikaciju izborom predloška, otvara se kopija datoteke predloška da se originalni predložak ne bi greškom izmenio. Ako želite da promenite predložak, možete da otvorite kopiju datoteke predloška, izvršite željene promene, a zatim je ponovo sačuvate kao predložak.

Možete uštedeti vreme tako što ćete dizajnirati master publikaciju koja odražava brend i identitet vašeg preduzeća, a zatim je sačuvati kao predložak. Svaki put kada budete želeli da kreirate novu verziju posle toga, moći ćete da koristite predložak i samo dodate informacije koje su jedinstvene za tu verziju. Korišćenjem predloška za publikaciju koju redovno pravite nećete samo uštedeti vreme, već ćete i obezbediti kvalitet i doslednost publikacija.

Publisher nudi dizajn sa dinamičkim funkcijama koje olakšavaju da promenite dizajn, raspored, boje i druge elemente. Možete da:

 • Koristite neki od predložaka publikacije da biste kreirali željeni tip publikacije, na primer, kalendar, bilten ili razglednicu.

 • Dizajnirate publikaciju, prilagodite je svojim potrebama, a zatim je sačuvate kao predložak.

Korišćenje predloška za kreiranje publikacije

Možete da koristite predloške instalirane uz Publisher ili predloške na mreži sa sajta Office.com da biste kreirali publikacije odličnog izgleda.

Važno:  Morate biti povezani sa internetom da bi predlošci na mreži bili dostupni.

 1. Izaberite opciju Datoteka > Novo.

 2. Iz galerije predložaka izaberite tip publikacije, na primer, Zahvalnice.

 3. Koristite strelice nalevo i nadesno da biste se pomerali kroz dizajne, pronađite željeni predložak, a zatim kliknite na dugme Kreiraj.

Vrh stranice

Važno:  Morate biti povezani sa internetom da bi predlošci na mreži bili dostupni.

 1. Otvorite Publisher ili izaberite stavke Datoteka > Novo.

 2. Iz galerije predložaka izaberite tip publikacije, na primer, Čestitke.

 3. Pomerite se nadole da biste pronašli željeni predložak, izaberite ga, a zatim kliknite na dugme Kreiraj.

Vrh stranice

Pronalaženje predloška

Pored korišćenja kategorija predložaka za traženje predložaka, predloške možete da pretražite i po ključnim rečima. Na primer, ako želite da kreirate brošuru u formatu triptiha, umesto da idete na kategoriju Brošure i pregledate opcije formata, možete da unesete tekst triptih brošura u polje Pretraga da biste pronašli sve dostupne predloške brošura u formatu triptiha.

Vrh stranice

Čuvanje publikacije kao predloška

Predložak možete da kreirate od bilo koje publikacije tako što ćete je sačuvati kao datoteku Publisher predloška. Takođe možete da preuzmete postojeći predložak, izvršite željene promene i sačuvate datoteku kao predložak koji možete ponovo da koristite.

 1. Kreirajte ili otvorite publikaciju koju želite da koristite kao predložak.

 2. Izaberite stavke Datoteka > Sačuvaj kao i potražite disk jedinicu „C“ na računaru.

  Napomene: 

  • Podrazumevana lokacija predloška je:

  • Ako sačuvate predložak na drugoj lokaciji, Publisher možda neće moći da ga pronađe.

  • Verzija pretplate i Publisher 2019, 2016, 2013: C:\Korisnici\korisničko ime\Dokumenti\Prilagođeni Office predlošci

  • Publisher 2010: C:\Korisnici\korisničko ime\AppData\Roaming\Microsoft\Predlošci

 3. U polju Sačuvaj kao tip izaberite stavku Publisher predložak.

 4. U polju Ime datoteke otkucajte ime za predložak.

 5. Kliknite na dugme Sačuvaj.

  Možete da pronađete predložak u galeriji predložaka u ličnoj kategoriji u programu Publisher 2013 i novije verzije i u kategoriji Moji predlošci u programu Publisher 2010.

Vrh stranice

Promena predloška.

Možete da otvorite predložak koji ste prethodno koristili, promenite ga, a zatim ga sačuvate kao novi predložak.

 1. Izaberite stavku datoteka >novo.

 2. Izaberite stavku LIČNO, a zatim kliknite dvaput na ime predloška.

  Napomena: Ako ne vidite svoj predložak na listi, možda ga niste sačuvali u podrazumevanoj fascikli lokacije predloška. Podrazumevana lokacija predloška je C:\Korisnici\korisničko ime\Dokumenti\Prilagođeni Office predlošci. Ako ste predložak sačuvali na lokaciji koja nije podrazumevana, moraćete da potražite lokaciju na kojoj ste ga sačuvali i otvorite ga odatle ili ga premestite na podrazumevanu lokaciju predloška na računaru.

 3. Izvršite željene promene na predlošku.

 4. Izaberite stavke Datoteka > Sačuvaj kao i potražite disk jedinicu „C“ na računaru.

 5. U polju Sačuvaj kao tip izaberite stavku Publisher predložak, a zatim otkucajte novo ime i opcionalnu kategoriju za predložak.

 6. Kliknite na dugme Sačuvaj.

Vrh stranice

 1. Otvorite Publisher ili izaberite stavke Datoteka > Novo.

 2. Izaberite stavku Moji predlošci, a zatim kliknite dvaput na ime predloška.

  Napomena: Ako ne vidite svoj predložak na listi, možda ga niste sačuvali u podrazumevanoj fascikli lokacije predloška. Podrazumevana lokacija predloška je C:\Korisnici\korisničko ime\AppData\Roaming\Microsoft\Predlošci. Ako ste predložak sačuvali na lokaciji koja nije podrazumevana, moraćete da potražite lokaciju na kojoj ste ga sačuvali i otvorite ga odatle ili ga premestite na podrazumevanu lokaciju predloška na računaru.

 3. Izvršite željene promene na predlošku.

 4. Izaberite stavke Datoteka > Sačuvaj kao.

 5. U polju Sačuvaj kao tip izaberite stavku Publisher predložak, a zatim otkucajte novo ime i opcionalnu kategoriju za predložak.

 6. Kliknite na dugme Sačuvaj.

Vrh stranice

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×