Pronalaženje zapisa u Access bazi podataka

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kako raste u Access bazi podataka, pronalaženje zapisa uključivaće više od letimičan pogled na listu sa podacima. Ovaj članak opisuje nekoliko metoda možete da koristite da biste pronašli zapise.

Napomena: Ovaj članak se ne odnosi na Access veb aplikacije – vrsta baze podataka koju dizajnirate pomoću programa Access i objavljujete na mreži. Dodatne informacije potražite u članku Pravljenje Access aplikacije.

Izaberite neku od sledećih mogućnosti:

Pretražite sve zapise

Možete da pregledate zapise iz prikaz lista sa podacima tako što ćete koristiti dugmad za navigaciju kroz zapise u donjem delu tabele ili obrasca.

Dugmad za navigaciju

1. idite do prvog zapisa

2. prelazak na prethodni zapis

3. trenutni zapis okvir

4. prelazak na sledeći zapis

5. prelazak na poslednju zapis

6. Otvorite novi zapis (prazno)

7. indikator filtera

8. polje za pretragu

Takođe možete da koristite taster TAB da biste se pomerali kroz jedan zapis po.

Vrh stranice

Odlazak na određeni zapis

Kada budete znali zapisa koji želite da pronađete, koristite polje Idi na da odaberete određeni zapis sa padajuće liste. Prelazak na polje obično se koristi u obrascima.

Polje „Idi na“

 • Da biste pronašli zapis, kliknite na strelicu sa desne strane stavke polja, a zatim izaberite zapis sa padajuće liste.

  Napomena: Ako znate prvih nekoliko znakova zapisa u koji želite da pređete, možete da upišete te znakove u okviru stavke .

Idite na okvir prikazuje samo dovoljno podataka za jedinstveno identifikuje svaki zapis. Kada izaberete stavku zapis sa liste, Access će prikazati ostatak podataka iz zapisa u glavnoj oblasti obrasca.

Vrh stranice

Traženje zapisa

Kada unesete tekst u polje za pretragu , prva odgovarajuća vrednost je markirana u realnom vremenu dok unosite svaki znak. Možete da koristite ovu funkciju da biste brzo pronašli zapis sa podudarnu vrednost.

Možete tražiti do određenog zapisa u tabelu ili obrazac pomoću opcije " Pronalaženje ".

Slika trake programa Access

Ovo je efikasan izbor za pronalaženje određenih zapisa kad zapis koji želite da pronađete zadovoljavaju određene kriterijume, kao što su termini za pretragu i operatori za poređenje, kao što su „jednako je” ili „sadrži”.

Napomena: Možete da koristite samo u dijalogu Pronalaženje i zamena ako tabele ili obrasca trenutno prikazuje podatke. Ovo važi i ako nema vidljivih zapisa zato što je primenjen filter.

 1. Otvorite tabelu ili obrazac, a zatim kliknite na polje koje želite da pretražite.

 2. Na kartici "početak" u grupi Pronalaženje izaberite stavku Pronađi.

  Pojavljuje se dijalog pronalaženja i zamene , sa izabranom karticom " Pronalaženje ".

  Find and Replace dialog box

 3. U polju Pronađi Otkucajte željenu vrednost za koju želite da pretražite.

 4. Da biste promenili polje koje želite da pretražite ili da biste pretražili celu tabelu, kliknite na odgovarajuću opciju na listi Pogledaj u .

  Savet: Lista podudaranja predstavlja operator za poređenje (kao što su „jednako je” ili „sadrži”). Da biste proširili pretragu, na listi podudaranja , kliknite na Bilo koji deo polja.

 5. Na listi Pretraga izaberite stavku svei zatim kliknite na dugme Pronađi sledeće.

 6. Kada je istaknuta stavka koju tražite, kliknite na dugme Otkaži u dijalogu Pronalaženje i zamena da biste zatvorili dijalog. Istaknute su zapisa koje zadovoljavaju uslove

Vrh stranice

Filter da biste prikazali određene zapise

Možete da filtrirate da biste videli ograničen broj zapisa kada želite da vidite samo zapise koji zadovoljavaju određene kriterijume i operatora za poređenje. Na primer, da biste brzo suzili zapisi koji su prikazani, kliknite desnim tasterom miša na polje čiju vrednost želite da se podudaraju, a zatim izaberite stavku jednako je, Da li nije jednako, sadržiili Ne sadrži na dnu u priručnom meniju. Filter možete se uključiti ili isključiti što olakšava prebacivanje između filtriranog i nefiltrirani prikaze istih podataka. Za razliku od pretrage, filter samo ograničava koji zapisi su prikazane.

 1. Da biste primenili filter koji je zasnovan na izbor, otvorite tabelu ili obrazac.

 2. Da biste se uverili da tabela ili obrazac nisu filtrirani, na kartici Početak , u grupi Sortiranje i filtriranje izaberite stavku Više opcija, a zatim izaberite stavku Obriši sve filtere, ako je komanda dostupna.

 3. Pređite na zapis koji sadrži vrednost koju želite da biste koristili kao deo filtera, a zatim kliknite na kolonu (u prikazu lista sa podacima) ili kontrolu (u obrazac, izveštaj ili raspored prikaz). Da biste filtrirali na osnovu delimičnog izbora, izaberite samo znakove koje želite.

 4. Na kartici Početak , u grupi Sortiranje i filtriranje izaberite stavku Izbor, a zatim izaberite stavku koju želite da primenite filter.

 5. Da biste filtrirali druga polja na osnovu izbora, ponovite korake 3 i 4.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×