Provera sličnosti vam pomaže da napravite originalni rad i citirate rad drugih osoba u Word dokumentima. "Provera sličnosti" pokazuje koliko je sadržaja u dokumentu originalno i olakšava umetanje citata kada je to potrebno. Kada se mehaničkim mehanizamom citata pobrinete za to, možete da se oslobodite da biste se usredsredili na pisanje. Čitalac može da zna koji materijal potiče sa vama, a osobe koje citirate dobijaju kredit tamo gde je krajnji rok.
 

Napomena: "Provera sličnosti" je objavljena u martu 2020. i nastavlja da se objavljuje u Microsoft 365 pretplatama. Može potrajati nekoliko sedmica dok ne dođete do naloga. Ova funkcija je dostupna samo za tekst na engleskom jeziku.

  1. Na kartici Početak odaberite stavku Uređivač.

  2. U oknu Uređivač pronađite stavku Sličnost i izaberiteili dodirnite stavku Proveri da li ima sličnosti sa izvorima na mreži.

    Kada se provera dovrši, Uređivač vam pokazuje koliko sadržaja odgovara tekstu koji je pronašao na mreži (naznačeno kao procenat) i broj različitih pasusi u dokumentu koji možete da pregledate.

  3. Da biste pregledali pasuse, izaberite ili dodirnite pregledane sličnosti. Uređivač vas vodi na prvi pasus u kojem možete da odaberete da li želite da umetnete citat. Veza ka sadržaju na mreži vam može dozvoliti da sami odlučite da li je prinos garancija. Ako odlučite da ne dodate citat, odaberite stavku Zanemari.

Kada se pasus rediguje, uređivač ga podvlači zelenom linijom. Klikom na pasus ponovo se otvara predlog citata, što je korisno ako želite ponovo da pročitate izvor na mreži ili dodate citat u pasus koji ste prethodno zanemarili.

Umetanje citata

Umetanje citata u tekstu postavlja citat odmah posle pasusa. U zavisnosti od situacije, uređivač može i da okruži pasus pod navodnicima. Ako ne želite znake navoda, samo ih izbrišite.

Ako dokument uključuje bibliografiju ili listu citata radova, koristite kopiraj ceo citati nalepite citat u bibliografiju ili citat koji su navedeni.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×