Prvi koraci uz Power BI

Napomena: Power Query je poznat kao Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje su ovde navedene važi za obe. Da biste saznali više, pogledajte članak Preuzmi i prenesi u programu Excel 2016.

Važno: Obaveštenje o Depretciji kataloga podataka
Mogućnosti kataloga podataka u Excel i Power upitu su prestale da rade 2019 4. Korisnici su mogli da konzumiraju sadržaj koji je već objavljen u katalogu podataka do tog datuma. Međutim, počev od 3.2018, korisnici ne mogu da objavljuju (dele) nove ili ažurirane upite u katalog podataka. Počev od 1 avgusta, 2018, prestali smo na napolaska nova muљterija (stanari) da biste koristili ovu funkciju. Preporučujemo vam da preuzmete deljene upite kako biste mogli da nastavite da ih koristite izvan kataloga podataka od 4 marta, 2019, iz okna zadataka " Moji upiti za katalog podataka ", pomoću opcije " Otvori " za svaki od upita.

Pomoću programskog dodatka Power Query možete da tražite izvore podataka, napravite veze, a zatim oblikovite podatke (na primer, uklonite kolonu, promenite tip podataka ili objedinite tabele) na načine koji zadovoljavaju vaše potrebe. Kada oblikujete podatke, možete da delite zaključke sa drugima ili koristite upit za kreiranje izveštaja.

Uobičajeni koraci za Power Query

Koraci se obično javljaju po ovom redosledu:

  • Povezivanje – napravite veze sa podacima koji se nalaze u oblaku, u nekoj usluzi ili koji se čuvaju lokalno

  • Transformacija – oblikujte podatke u skladu sa svojim potrebama – originalni izvor ostaje nepromenjen

  • Kombinovanje – kreirajte model podataka iz više izvora podataka i steknite jedinstven uvid u podatke

  • Deljenje – kada je upit završen, možete da ga sačuvate, delite ili koristite za izveštaje

Power Query zapisi svaki korak koji izvršite i omogućava vam da izmenite te korake na bilo koji način koji vam je potreban. Takođe vam omogućava da opozovete, ponovite, promenite redosled ili izmenite bilo koji stepenik... sve da biste mogli da dobijete svoj prikaz povezanih podataka baš onako kako želite.

Power Query vam omogućava da kreirate upite čiji će nivo složenosti biti prilagođen vašim potrebama. Pošto Power Query koristi programski jezik M za zapisivanje i izvršavanje koraka, možete da kreirate potpuno nove upite (ili da ih ručno prilagodite) kako biste iskoristili moć i fleksibilnost pisanja skripti sa podacima, i to sve iz programskog dodatka Power Query.

Programskom dodatku Power Query možete da pristupite sa trake Power Query u programu Excel.

Power Query traka

Važno: Ako koristite Excel 2013 ili starije verzije programa Excel, možda ćete morati da omogućite Power Query u programu Excel. Takođe možete da preuzmete i instalirate najnoviju verziju programskog dodatka Power Query za Excel, koja je automatski omogućava.

Povezivanje

Možete da koristite Power Query da biste se povezali sa jednim izvorom podataka, kao što je Excel radna sveska, a možete i da se povežete sa više baza podataka, feedova ili usluga koje su raštrkane po oblaku. Power Query vam omogućava da objedinite sve te izvore pomoću sopstvenih jedinstvenih kombinacija, kao i da steknete uvid kakav inače ne biste mogli.

Povezivanje sa izvorima podataka obavlja se sa trake Power Query, u odeljku Preuzimanje spoljnih podataka. Izvori podataka obuhvataju podatke sa veba, iz datoteke, baze podataka, usluge Azure, drugih izvora ili čak iz tabela u Excel radnoj svesci.

Traka „Power Query“

Sledeći kratki video prikazuje mnogobrojne tipove izvora podataka sa kojima Power Query može da se poveže. Stalno se dodaju nove veze sa podacima, pa proverite da li uvek imate najnoviju verziju programskog dodatka Power Query.

Power Query - connect to data movie

Kada se povežete sa izvorom podataka, pojaviće se okno Pregled . Kliknite na dugme učita ako želite odmah da radite sa podacima u programu Excel. Međutim, ako želite da primenjujete promene ili pre toga oblikujte podatke, kliknite na dugme Uredi. Power Query će zatim pokrenuti Uređivač upita: namenski prozor koji olakšava i prikazuje podatke za povezivanje i transformacije koje primenjujete. Sledeći odeljak, „Transformacija“, sadrži više informacija o Uređivaču upita.

Saznajte više o Povezivanju:

Transformacija

Power Query vam omogućava da pretvorite podatke iz vaših veza na načine koji vam pomažu da ga analizirate. Transformacija podataka znači izmenu na neki način kako bi se zadovoljila vaše potrebe – na primer, možete da uklonite kolonu, promenite tip podataka ili objedinite tabele – svaku od njih je transformacija podataka. Dok oblikujte podatke, on kolektivno uzima oblik koji vam je potreban da biste unapredili analizu. Proces primene transformacija na neke skupove podataka se često naziva oblikovanjima podataka.

Power Query za olakšavanje i prikaz transformacija podataka koristi namenski prozor pod nazivom Uređivač upita. Uređivač upita možete da otvorite tako što ćete na traci Power Query izabrati stavku Pokreni uređivač.

PQ Launch Editor

Uređivač upita se takođe otvara svaki put kada se povežete sa izvorom podataka, kreirate novi upit ili učitate postojeći.

Uređivač upita

Power Query prati sve što radite sa podacima. Uređivač upita evidentira i označava svaku transformaciju, tj. korak, koju primenite na podatke. Bilo da se transformacija javlja u obliku veze sa podacima (izvora podataka), uklanjanja kolone, objedinjavanja ili promene tipa podataka, Uređivač upita prati svaku operaciju u odeljku PRIMENJENI KORACI okna Postavke upita.

Query Editor - Query Settings

Transformacije koje primenite na veze sa podacima zajedno sačinjavaju vaš upit.

Važno je (i korisno) da znate da Power Query ne menja originalne izvorne podatke. Umesto toga, Power Query evidentira svaki vaš korak prilikom povezivanja sa podacima ili njihovog transformisanja, a kad završite oblikovanje podataka, on pravi snimak izmenjenog skupa podataka i šalje ga u Excel.

Postoji zaista veliki broj transformacija koje možete da primenite na podatke. Možete i da napišete sopstvene transformacije na programskom jeziku M (pomoću kojeg Power Query evidentira korake u pozadini), i to tako što ćete koristiti stavku Napredni uređivač Uređivača upita. Napredni uređivač možete da otvorite na traci Transformacija Uređivača upita, gde možete da izmenite korake programskog jezika M koji su povezani sa postojećim upitom. Možete i da kreirate potpuno nove upite pomoću stavke Napredni uređivač.

Query Editor - Advanced Editor

Saznajte više o traci Transformacija:

Deljenje

Kada sačuvate Excel radnu svesku koja sadrži upit, automatski će biti sačuvan i upit. Možete da prikažete sve upite u Excel radnoj svesci tako što ćete izabrati stavku Prikaži okno u odeljku Upiti radne sveske na traci Power Query.

Show Pane

Okno Upiti radne sveske prikazuje sve upite u radnoj svesci.

Workbook Queries

Ali zašto se zaustaviti tu? Pomoću programskog dodatka Power Query i kataloga podataka možete da delite upite sa bilo kim u organizaciji. Ili kreirajte upit koji ćete često koristiti, a zatim ga koristite u više radnih svezaka i smanjite sebi posao. Umesto da Excel radne sveske čuvate i šaljete e-poštom (i pokušavate da pratite koja verzija je original, šta se promenilo i da li su podaci zastareli), sačuvajte upit u katalogu podataka i kako vam se prijemni poštanski sandučići ne bi punili gomilom nepraćenih verzija radne sveske. Jednostavno kliknite desnim tasterom miša na upit u oknu Upiti radne sveske i pojaviće se meni koji vam daje razne opcije, uključujući opciju Pošalji u katalog podataka.

Slanje u katalog podataka

Pogledajte i druge opcije u meniju desni klik. Možete da duplirate upit koji vam omogućava da promenite određene elemente (ili sve elemente) upita bez promene originalnog upita. To je kao da kreirate predložak upita koji zatim možete da izmenite da biste kreirali prilagođene skupove podataka – kao što je jedan skup podataka za maloprodaju, drugi za veleprodaja, a drugi za zalihe, sve njih na osnovu istih podataka za skladištenje, sve njih na osnovu istih podataka za povezivanje.

Možete i da objedinite ili dodate upite, što vam omogućava da upite pretvorite u sastavne blokove koje možete ponovo koristiti.

Pomoću programskog dodatka Power Query možete kreativno da koristite podatke, veze i transformacije i da zatim povećate funkcionalnost dobijenih datoteka tako što ćete ih deliti sa drugima (ili sa sobom kada ste na drugom uređaju).

Deljene upite lako možete da vidite i pomoću kataloga podataka.

Show Data Catalog Queries

Otvoriće se okno Moji upiti kataloga podataka, u kome se vide svi upiti koje delite. Odatle možete da odaberete da učitate upit, uredite ga ili ga na neki drugi način koristite u radnoj svesci na kojoj trenutno radite.

My Data Catalog Queries pane

Kada dovršite upit, možete ga koristiti za kreiranje izveštaja u programu Excel, u programskom dodatku Power View ili usluzi Power BI. Pogledajte sledeći odeljak da biste saznali više o resursima za izveštaje koji vam omogućavaju da koristite rezultate koje ste dobili kada ste Power Query koristili da biste podatke oblikovali baš onako kako želite.

Saznajte više o čuvanju, deljenju, izveštajima:

Opšta uredba o zaštiti podataka (GDPR)

U maju 2018, evropski zakon o privatnosti, Opšti regulacija zaštite podataka (GDPR)je stupila na snagu. GOO je uveo nova pravila o preduzećima, vladinim agencijama, neprofitnom i drugim organizacijama koje pružaju robu i usluge osobama u Evropskoj uniji (EU) ili koje prikupljaju i analiziraju podatke vezane za stanovnike EU. GOO nije bitan gde se nalazite.

Da biste saznali više o opcijama privatnosti vezano za ažuriranje, brisanje ili izvoz ličnih podataka iz radnih svezaka podataka, pogledajte članak: prikaz i ažuriranje deljenog upita (Power Query).

Možete i da kopirate postavke upita iz dijaloga definicija upita za Power Query. Mašina može da se preuzme dvostrukim klikom na njega u oknu zadataka " Moji podaci iz kataloga podataka " u programu Excel. Svi upiti će biti učitani u Excel radnu svesku. Ako želite da vidite pojedinačne upite, otvorite Uređivač upita i pregledajte svaki korake pojedinačno ili idite na karticu Prikaz i otvorite stavku napredni uređivač.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×