Prvi koraci uz & transformisanje u programu Excel

Prvi koraci uz & transformisanje u programu Excel

Sa promenom & transformisanje u programu Excel, možete da pretražujete izvore podataka, napravite veze, a zatim oblikovite podatke (na primer, uklonite kolonu, promenite tip podataka ili objedinite tabele) na načine koji zadovoljavaju vaše potrebe. Kada oblikujete podatke, možete da delite zaključke sa drugima ili koristite upit za kreiranje izveštaja.

Povezivanje sa podacima i transformacija podataka u programu Excel u 4 koraka: 1-Connect, 2 – transformacija, 3-Kombinovanje i 4-Upravljajte.

Koraci se obično javljaju po ovom redosledu:

  • Povezivanje – napravite veze sa podacima koji se nalaze u oblaku, u nekoj usluzi ili koji se čuvaju lokalno

  • Transformacija – oblikujte podatke u skladu sa svojim potrebama – originalni izvor ostaje nepromenjen

  • Kombinovanje – kreiranje modela podataka iz više izvora podataka i izvor jedinstvenog prikaza u podatke

  • Upravljanje – kada se upit dovrši, možete ga sačuvati, kopirati ili koristiti za izveštaje

Svaki put kada se povežete sa podacima, Transformišite je ili je kombinujete sa drugim izvorima podataka, funkcija & transformacija naziva Uređivač upita zapisuje svaki put i omogućava da je izmenite kako god želite. Uređivač upita vam takođe omogućava da opozovete, ponovite, promenite redosled ili izmenite bilo koji drugi stepenik... sve da biste oblikovali prikaz povezanih podataka upravo onako kako želite.

Ako & pretvorite, možete da kreirate upite koji su jednostavni ili složeni koliko vam je potrebno. Dok dodajete korake u upit, Uređivač upita radi u pozadini da bi kreirao skupa diskretna uputstva koja sprovedu komande. Ta uputstva se kreiraju na jeziku M. Korisnici koji uživaju u moći i fleksibilnost izvršavanja skripti podataka mogu ručno da kreiraju ili menjaju jezičke upite programa M pomoću naprednog uređivača. Uređivač upita i Napredni uređivač opisani su detaljnije opisani u nastavku ovog članka.

Možete da započnete novi upit sa kartice " Podaci " > biste dobili podatke > izaberete izvor podataka. Ako ne vidite dugme " Nabavi podatke ", na kartici Podaci izaberite stavku novo dugme za upite . Evo primera izbora iz izvora baze podataka.

& transformacija iz opcija baze podataka

Napomena: Power Query je dostupan i za prethodne verzije programa Excel kao programski dodatak, kao i u usluzi Power bi. Da biste videli Power Query u radnji u prethodnim verzijama programa Excel, pogledajte članak Prvi koraci uz Power Query.

Povezivanje

Možete da koristite upit za povezivanje sa jednim izvorom podataka, na primer Access bazom podataka ili možete da se povežete sa više datoteka, podataka, odata feedovima ili Veb lokacijama. Zatim možete da Saberite sve te izvore pomoću sopstvenih jedinstvenih kombinacija i da otkrijete informacije koje možda inače ne biste videli.

Kada izaberete stavku Nabavite podatke iz odeljka "& transformacije " na kartici " Podaci " ( ili novi upit ako ne vidite dugme " Nabavi podatke "), videćete mnogo izvora podataka koje želite da odaberete, uključujući datoteke kao što su Excel radne sveske ili tekstualne/csv datoteke, baze podataka kao što su Access, SQL Server, Oraclei MySQL, Azure usluge kao što je Office Storage ili BLOB, kao i sve vrste drugih izvora kao što je HDInsightVeb, SharePoint liste, hadoop datoteke, Facebook, ulazne jedinicei druge osobe.

Napomena: Možete da saznate koje su izvore podataka dostupni u kojima Excel ovde sadrži: gde se & transformiše (Power Query).

Kada se povežete sa izvorom podataka, nabavite & transformacija prikazuje okno navigator , što vam omogućava da uredite podatke iz izvora. Kada izaberete stavku Uredi iz prozora Navigator , Nabavite & transformacija pokreće Uređivač upita, što je namenski prozor koji olakšava i prikazuje podatke za povezivanje i transformacije koje primenjujete. Transformacijasledećeg odeljka pruža više informacija o uređivaču upita.

Transformacija

& transformacija možete da pretvorite podatke iz izvora podataka na način koji vam pomaže da ga analizirate. Transformacija podataka znači izmenu na neki način kako bi se zadovoljila vaše potrebe – na primer, možete da uklonite kolonu, promenite tip podataka ili objedinite tabele – svaku od njih je transformacija podataka. Dok oblikujte podatke, on kolektivno uzima oblik koji vam je potreban da biste unapredili analizu. Proces primene transformacija na neke skupove podataka se često naziva oblikovanjima podataka.

Excel koristi namenski Uređivač upita za olakšavanje i prikaz transformacija podataka. Kada izaberete podatke > Nabavite podatke, izaberite izvor podataka, na primer radnu svesku ili bazu podataka, pojaviće se prozor navigator kako biste mogli da izaberete koju tabelu (ili tabele) želite da koristite u upitu. Kada izaberete tabelu, prikazuje se pregled njegovih podataka u desnom oknu prozora navigator .

Postavljanje & transformacije > Power Query okno za navigaciju

Ako izaberete stavku učita, izvor podataka se dovodi direktno u Excel kao što je. Ako izaberete opciju transformacija podataka , koja će pokrenuti Uređivač upita.

Okno "Power Query"

Uređivač upita prati sve što radite sa podacima. Zapisi uređivača upita i nalepnice svaka transformacija ili stepenik primenjuju se na podatke. Bilo da je transformacija veza ka izvoru podataka, uklanjanjem kolone, objedinjavanjem ili promenom tipa podataka, Uređivač upita prati svaku operaciju u odeljku " zatvoreni koraci " u oknu " postavke upita ".

Transformacije koje primenite na veze sa podacima zajedno sačinjavaju vaš upit.

Važno je znati da radnje koje definišete u uređivaču upita ne menjaju izvorne izvorne podatke. Umesto toga, Excel zapisuje svaki od koraka koje uradite prilikom povezivanja ili pretvaranja podataka i kada završite sa oblikovanju podataka, on uzima snimak rafiniranog skupa podataka i unosi ga u radnu svesku.

Postoji mnogo transformacija koje možete da primenjujete na podatke. Možete da napišete i sopstvene promene korišćenjem jezika M sa naprednim uređivačemuređivača upita. Možete da otvorite Napredni uređivač sa kartica Home ili View TAB uređivača upita, gde možete da izmenite M jezičke korake povezane sa postojećim upitom ili da kreirate sopstvenu.

Power Query okno "napredno uređivanje" sa sistemom M Language za uređivanje

Kada završite sa kreiranjem upita, možete da izaberete stavku zatvori & opterećenje na kartici Početak i rezultati upita se učitavaju u Excel i koji su dostupni na kartici nova radna sveska.

Saznajte više o traci Transformacija:

Upravljanje

Kada sačuvate Excel radnu svesku koja sadrži upit, upit se automatski čuva . Sve upite u Excel radnoj svesci možete da prikažete tako što ćete izabrati upita & veze na kartici Podaci .

Power Query upiti i okno za veze

Ako kliknete desnim tasterom miša iznad imena upita u upitu & veze, videćete nekoliko opcija. Na primer, možete da duplirate upit koji vam omogućava da promenite neke ili sve elemente upita bez promene originalnog upita. To je kao da kreirate predložak upita koji zatim možete da izmenite da biste kreirali prilagođene skupove podataka – kao što je jedan skup podataka za maloprodaju, drugi za veleprodaja, a drugi za zalihe, sve njih na osnovu istih podataka za skladištenje, sve njih na osnovu istih podataka za povezivanje.

Možete i da objedinite ili dodate upite, što vam omogućava da upite pretvorite u sastavne blokove koje možete ponovo koristiti.

Upiti & veze desnim tasterom miša kliknite na opcije menija

Radnu svesku možete da objavite i za Power BI i da kreirate izveštaje na mreži koji se mogu deliti sa grupom, automatski osveženim i rafinisano. Da biste objavili radnu svesku u Power BI, izaberite stavku > objavite > objavi u Power bi.

Napomena: Radna sveska mora biti sačuvana u usluzi OneDrive for Business da biste je objavili u Power bi.

Saznajte više o upravljanju upitima:

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×