PV (funkcija PV)

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Daje sadašnju vrednost investicije. Sadašnja vrednost predstavlja ukupan iznos trenutne vrednosti svih budućih plaćanja koliko sada vrede. Na primer, kad pozajmite novac, za zajmodavca iznos kredita predstavlja sadašnju vrednost.

Sintaksa

PV(rate;nper;pmt;fv;type)

Rate     predstavlja kamatnu stopu za određeni period. Na primer, ako uzmete kredit za automobil sa godišnjom kamatnom stopom od 10 procenata i vršite mesečne otplate, vaša mesečna kamatna stopa iznosi 10%/12 ili 0,83%. U formulu kao kamatu treba da unesete 10%/12, 0,83% ili 0,0083.

Nper     je ukupan broj rata u anuitetu. Na primer, ako ste uzeli četvorogodišnji kredit za automobil i vršite mesečne otplate, vaš dug ima 4*12 (ili 48) perioda. Za nper u formulu treba da unesete 48.

Pmt     je rata plaćena za svaki period i ne može se menjati za anuitet. Uobičajeno je da pmt uključuje glavnicu i kamatu, ali ne i druge provizije i poreze. Na primer, mesečna otplata na četvorogodišnji kredit za automobil od 10.000 din. uz kamatu od 12 procenata iznosi 263,33 din. U formulu kao pmt treba da unesete -263,33. Ako je argument pmt izostavljen, morate da upišete argument fv.

Fv     je buduća vrednost ili gotovinski ekvivalent koji želite da ostvarite nakon što otplatite poslednju ratu. Ako je argument fv izostavljen, pretpostavlja se da je 0 (buduća vrednost kredita, na primer je 0). Na primer, ako želite da uštedite 50.000 din. da biste otplaćivali neki poseban projekat sledećih 18 godina, onda je 50.000 din. buduća vrednost. Zatim možete da napravite klasičnu procenu kamatne stope i da utvrdite koliko ćete uštedeti svakog meseca. Ako je fv izostavljen, morate da uključite argument pmt.

Type     predstavlja broj 0 ili broj 1 i ukazuje na rok dospeća rate.

Postavi argument type na

Ako su rate dospele za naplatu

0 ili izostavljen

Na kraju perioda

1

Na početku perioda

Primedbe

 • Uverite se da su jedinice koje ste precizirali za kamate i ukupan broj perioda otplate (nper) ujednačene. Ako plaćate mesečne rate na četvorogodišnji kredit sa kamatnom stopom na godišnjem nivou od 12 procenata, koristite 12%/12 za kamatnu stopu i 4*12 za ukupan broj perioda otplate (nper). Kod godišnje otplate po kreditu, koristite 12% za kamatnu stopu i 4 za ukupni broj perioda otplate (nper).

 • Sledeće funkcije je moguće primeniti na anuitete: FV; IPMT; PMT; PPMT; PV i RATE. Anuitet predstavlja grupu uzastopnih gotovinskih isplata tokom određenog perioda. Na primer, kredit za automobil ili hipoteka predstavlja anuitet. Više informacije potražite u odeljcima za pojedinačne funkcije.

 • U funkcijama anuiteta, gotovina koju uplaćujete, kao što je depozit za štedne uloge, predstavljena je negativnim brojem; gotovina koju primate, kao što je ček za dividende, predstavljena je pozitivnim brojem. Na primer, depozit od 1.000 Din. uložen u banci biće predstavljen pomoću argumenta -1.000 ako ste deponent, odnosno argumenta 1.000 ako ste banka.

 • Jedan finansijski argument se izračunava u zavisnosti od drugih. Ako kamata nije 0, onda je:

  Jednačina

  Ako je kamata 0, onda je:

  (rata * br_per) + pv + bud_vr = 0

Primer

U sledećem primeru:

 • Pmt je novac koji se isplaćuje od anuiteta osiguranja na kraju svakog meseca.

 • Rate je kamatna stopa koja se zaradi na isplaćenom novcu.

 • Nper predstavlja broj godina koliko će biti potrebno za otplatu.

Kamata se deli sa 12 da bi se dobila mesečna kamatna stopa. Broj godina otplaćivanja kredita treba pomnožiti sa 12 da bi se dobio broj rata.

Pmt

Rate

Nper

Formula

Opis (rezultat)

500

8%

20

=PV([Rate]/12, 12*[Nper], [Pmt], , 0)

Postojeća vrednost anuiteta sa navedenim argumentima (-59777,15).

Rezultat ima negativnu vrednost zato što predstavlja novac koji ćete otplatiti, odliv sredstava. Ako je zatraženo da platite (60.000) za anuitet, videćete da ovo nije dobra investicija zato što je sadašnja vrednost anuiteta (59.777,15) manja od iznosa koji treba da platite.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×