Rad sa datotekama u biblioteci dokumenata

SharePoint biblioteka dokumenata nudi mnoge načine za rad sa datotekama, od kreiranja datoteka za kopiranje i prebacivanje između fascikli. Možete da prikažete rad koji ste vi i drugi izvršili na datotekama i sačuvate starije verzije koje možete da vratite u prethodno stanje ako je potrebno. Vi i vaš tim imate veliku kontrolu nad time gde i kako radite sa datotekama.

Kreiranje novog dokumenta, povezivanja ili fascikle u biblioteci dokumenata

Kada kreirate biblioteku dokumenata SharePoint, moraćete da dodate sadržaj. Možete da počnete tako što ćete kreirati dokumente i datoteke.

Office 365 Kreiraj novu fasciklu ili dokument

Kada odaberete novi Microsoft 365 dokument, generička datoteka se kreira u biblioteci (dokument. docx, Book. xlsx itd.) i prazan dokument se otvara u odgovarajućim aplikacijama. Administrator ili vlasnik sistema SharePoint ili Microsoft 365 mogu da postave druge tipove dokumenata. Više informacija potražite u članku Kreiranje nove datoteke u biblioteci dokumenata.

Da biste organizovali datoteke, možete da koristite fascikle u biblioteci dokumenata. Više informacija o dodavanju fascikli u biblioteku potražite u članku Kreiranje fascikle u biblioteci dokumenata

Uređivanje datoteka u biblioteci dokumenata

Datoteke povezane sa Microsoft 365 aplikacijama kao što su Word, Excel i PowerPoint mogu da se otvore i uređuju na mreži kada kliknete na ime datoteke u biblioteci dokumenata. Kada uređujete u Microsoft 365, sve promene se automatski čuvaju.

Meni "Lipsa datoteka" sa istaknutim otvorenim

Kada imate aplikaciju za računare kao što je Word, ona će se pojaviti kada otvorite ili uredite datoteku. Ako odaberete aplikaciju za stone računare, dokument će se otvoriti u aplikaciji i možete da ga uredite kao bilo koju drugu datoteku. Za razliku od verzije programa Word, Excel ili PowerPoint, da biste zadržali promene, morate izričito da sačuvate dokument pre nego što izađete.

Ako nemate aplikaciju povezanu sa datotekom, dobićete opciju za preuzimanje datoteke. Više informacija o otvaranju i uređivanju dokumenta potražite u članku uređivanje dokumenta u biblioteci dokumenata .

Brisanje datoteka iz biblioteke dokumenata

Ako stavka u biblioteci dokumenata više nije potrebna, možete da je izbrišete. Kada izbrišete fasciklu, SharePoint brišu se i sve datoteke ili fascikle koje se nalaze u njoj. Više informacija potražite u članku brisanje fascikle ili datoteke iz biblioteke dokumenata .

Brisanje ikone i povezivanja na gornjoj traci sa vezama

Ako izbrišete nešto, ali treba da ga vratite, možda ćete moći da je vratite iz korpe za otpatke. Više informacija potražite u članku vraćanje izbrisanog sadržaja u korpu za otpatke SharePoint lokacije .

Potvrdite ili opozovite izbor u polju za ekskluzivno uređivanje

Kada odjavite datoteku, možete da zatvorite druge od promena. Ovo pomaže u sprečavanju saradnika da poništavaju ili zamene promene međusobno.

Izaberite datoteku, kliknite na tri tačke na gornjoj traci, a zatim izaberite stavku odjavi

Dok je datoteka odjavljena, niko ne može da je proveri ili uređuje. Kada ponovo prijavite datoteku, drugi mogu da vide promene koje ste izvršili. Više informacija potražite u članku Odjavljivanje ili prijavljivanje datoteka u biblioteci dokumenata.

Pogledajte aktivnost na datotekama u biblioteci dokumenata

Kada radite sa timom, možete da vidite aktivnost datoteke kao što su dodavanje, brisanje i uređivanje u biblioteci dokumenata da biste se uverili da su stvari na putu. Možete da vidite aktivnost datoteke za jednu stavku ili pregled svih aktivnosti u biblioteci dokumenata.

Lista nedavnih aktivnosti

Možete da proširite neke stavke u okviru nedavne aktivnosti da biste pronašli detaljnije gde su datoteke ažurirane. Više informacija o prikazu aktivnosti datoteke potražite u članku aktivnost datoteke u biblioteci dokumenata .

Prikaz istorije verzija datoteka i rad sa njima u biblioteci dokumenata

Istorija verzija SharePoint kreira novu verziju datoteka koje su sačuvane ili prijavljene u biblioteku dokumenata.

Dijalog "Istorija verzija" sa 3 verzije.

U istoriji verzija možete da prikažete komentare koji su dodati kada je datoteka prijavljena, veličina datoteke i datum kada je prijavljen u biblioteku dokumenata ili sačuvan u njoj. Možete i da odaberete da vratite ili izbrišete verziju datoteke. Više informacija potražite u članku Prikaz istorije verzija za datoteku u SharePoint biblioteci dokumenata .

Prikaz i uređivanje informacija o datotekama u biblioteci dokumenata

Biblioteka dokumenata skladišti pojedinačna svojstva kao što su ime datoteke, naslov i hash oznake za vaše datoteke, fascikle i veze, kao i same stavke.

Tabla sa metapodacima sistema Office 365

Svojstva ime, naslov ili hash oznake možete da prikažete i uredite u svakoj stavci u biblioteci dokumenata. Pogledajte članak prikaz i uređivanje informacija o datoteci, fascikli ili vezi u biblioteci dokumenata za korake za pregled i uređivanje ovih svojstava.

Slušamo!

Ažurirani oktobar 16, 2018

Da li je ovaj članak bio koristan? Ako jeste, obavestite nas o tome na dnu ove stranice. Ako nije bio koristan, recite nam šta je bilo zbunjujuće ili šta je nedostajalo. Dodajte verziju SharePoint, OS i pregledača. Iskoristićemo vaše povratne informacije da bismo proverili podatke, dodali informacije i ažurirali ovaj članak.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×