Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Radnju FindRecord možete koristiti u Access bazama podataka za računare da biste pronašli prvu instancu podataka koja ispunjava kriterijum naveden u argumentima FindRecord. Ti podaci mogu biti u trenutnom zapis, sledećem ili prethodnom zapisu ili u prvom zapisu. Zapise možete da pronađete u list sa podacima aktivne tabele, listu sa podacima upita, listu sa podacima obrasca ili obrascu.

Napomena: Radnja makroa FindRecord nije dostupna u Access veb aplikacijama.

Postavka

Radnja FindRecord ima sledeće argumente.

Argument radnje

Opis

Pronalaženje

Navodi podatke koje želite da pronađete u zapisu. Unesite tekst, broj ili datum koji želite da pronađete ili otkucajte izraz, ispred kojeg je znak jednakosti (=), u polje Pronađi u odeljku Argumenti radnje u oknu „Izrada makroa“. Možete da koristite džoker znakove. Ovo je obavezan argument.

Podudaranje

Navodi gde se podaci nalaze u polje. Možete navesti da se traže podaci u bilo kom delu polja (Bilo koji deo polja), podaci koji ispunjavaju celo polje (Celo polje) ili podaci koji se nalaze na početku polja (Početak polja). Podrazumevana postavka je Celo polje.

Podudaranje velikih i malih slova

Navodi da li je pretraga koji razlikuje mala i velika slova. Izaberite stavku Da (izvršavanje pretrage koja razlikuje velika i mala slova) ili Ne (pretraga bez tačnog podudaranja velikih i malih slova). Podrazumevana postavka je Ne.

Pretraga

Navodi da li pretraga nastavlja od trenutnog zapisa do početka zapisa (Nagore), do kraja zapisa (Nadole) ili do kraja zapisa, a zatim od početka zapisa do trenutnog zapisa tako da se pretraže svi zapisi (Sve). Podrazumevana postavka je Sve.

Pretraga onako kako je oblikovano

Navodi da li pretraga obuhvata oblikovane podatke. Izaberite stavku Da (Pristup traži podatke onako kako su oblikovani i prikazani u polju) ili Ne (Access pretražuje podatke kako su uskladišteni u bazi podataka, što nije uvek isto kao što se prikazuju). Podrazumevana postavka je Ne.

Ovu funkciju možete koristiti da biste ograničili pretragu na podatke u određenom formatu. Na primer, izaberite stavku Da i otkucajte 1,234 u argumentu Pronađi da biste pronašli vrednost 1,234 u polju oblikovanom tako da sadrži zareze. Izaberite stavku Ne ako želite da otkucate 1234 da biste tražili podatke u ovom polju.

Da biste potražili datume, kliknite na dugme Da da biste pronašli datum tačno onako kako je oblikovan, kao što je 08-jul-2015. Ako kliknete na dugme Ne, unesite datum za argument Pronađi u formatu koji je podešen u regionalnim postavkama u operativnom sistemu Windows Kontrolna tabla. Ovaj format je prikazan u polju Kratak format datuma na kartici Datum u regionalnim postavkama. Na primer, ako je polje Kratak format datuma postavljeno na M/d/yy, možete uneti 8.7.2015. a Access će pronaći sve stavke u polju "Datum" koje odgovaraju 8. julu 2015. bez obzira na to kako je ovo polje oblikovano.

Napomena: Argument Pretraži kao oblikovano stupa na snagu samo ako je trenutno polje povezana kontrola, ako je argument Podudaranje postavljen na Celo polje, ako je argument Samo trenutno polje postavljen na Da i ako je argument Podudaranje velikih i malih slova postavljen na Ne.

Ako argument Podudaranje velikih i malih slova postavite na vrednost Da ili Samo trenutno polje na Ne, i Pretraži kao oblikovano morate da postavite na Da.

Samo trenutno polje

Navodi da li je pretraga ograničena na trenutno polje u svakom zapisu ili uključuje sva polja u svakom zapisu. Pretraživanje u trenutnom polju je brže. Izaberite stavku Da (ograničava pretragu na trenutno polje) ili Ne (pretražuje u svim poljima u svakom zapisu). Podrazumevana postavka je Da.

Pronađi prvo

Navodi da li pretraga počinje od prvog ili od trenutnog zapisa. Izaberite stavku Da (počinje od prvog zapisa) ili Ne (počinje od trenutnog zapisa). Podrazumevana postavka je Da.


Napomene

Kada makro pokrene radnju FindRecord, Access traži navedene podatke u zapisima (redosled pretrage određuje postavka argumenta Pretraga). Kada Access pronađe navedene podatke, podaci se biraju u zapisu.

Radnja FindRecord je ekvivalentna izboru stavke Pronađi na kartici Početak, a njeni argumenti su isti kao opcije u dijalogu Pronalaženje i zamena. Ako podesite argumente FindRecord u prozoru za dizajniranje makroa, a zatim pokrenete makro, videćete da su odgovarajuće opcije izabrane u dijalogu Pronalaženje i zamena kada izaberete stavku Pronađi.

Access zadržava najnovije argumente FindRecord tokom sesije baze podataka tako da ne morate da unosite iste kriterijume više puta dok obavljate propratne operacije pomoću radnje FindRecord. Ako neki argument ostavite prazan, Access za njega koristi najnoviju postavku koja je postavljena pomoću prethodne radnje FindRecord ili u dijalogu Pronalaženje i zamena.

Kada želite da pronađete zapis pomoću makroa, koristite radnju FindRecord, a ne radnju RunCommand sa argumentom podešenim da pokreće komandu Pronađi.

Napomena: Iako radnja FindRecord odgovara komandi Pronađi na kartici Početak za tabele, upite i obrasce, ona ne odgovara komandi Pronađi u meniju Uređivanje u prozor koda. Ne možete da koristite radnju FindRecord da biste tražili tekst u modulima.

Ako je trenutno izabrani tekst isti kao tekst za pretragu dok se radnja FindRecord izvršava, pretraga počinje odmah nakon izbora u istom polju u kome je izbor, u istom zapisu. U suprotnom, pretraga počinje na početku trenutnog zapisa. To vam omogućava da pronađete više instanci istih kriterijuma pretrage koji se mogu pojaviti u jednom zapisu.

Međutim, imajte u vidu da, ako koristite komandno dugme da biste pokrenuli makro koji sadrži radnju FindRecord, prva instanca kriterijuma pretrage će biti pronađena više puta. Do ovog ponašanja dolazi zato što klik na komandno dugme uklanja fokus iz polja koje sadrži podudarnu vrednost. Radnja FindRecord će tada početi sa pretraživanjem od početka zapisa. Da biste izbegli ovaj problem, pokrenite makro pomoću tehnike koja ne menja fokus, kao što je dugme prilagođene trake sa alatkama ili kombinacija tastera koja je definisana u makrou AutoKeys, ili postavite fokus u makrou na polje koje sadrži kriterijume pretrage pre izvršavanja radnje FindRecord.

Napomena o bezbednosti: Izbegavajte korišćenje izraza SendKeys ili makroa AutoKeys sa osetljivim ili poverljivim informacijama. Zlonamerni korisnik može da presretne pritiske tastera i ugrozi bezbednost računara i podataka.

Isto ponašanje takođe se javlja ako koristite komandno dugme da biste pokrenuli makro koji sadrži radnju FindNext.

Da biste pokrenuli radnju FindRecord u modulu Visual Basic for Applications (VBA), koristite metod FindRecord objekta DoCmd.

Za složenije pretrage ne bi bilo loše da koristite radnju makroa SearchForRecord.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

PRIDRUŽITE SE MICROSOFT 365 INSAJDERIMA >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×