Microsoft Word za veb vam Word za veb da napravite osnovna uređivanja i promene oblikovanja dokumenta u veb pregledaču. Za naprednije funkcije koristite komande Word za veb "Otvori u programu Word". Kada dokument sačuvate u programu Word, on se čuva na veb lokaciji na kojoj ste ga otvorili u programu Word za veb.

Dokument koji otvorite u programu Word za veb isti je kao dokument koji otvorite u Word aplikaciji za računare, ali neke funkcije rade drugačije u dva okruženja.

Napomena: Ako koristite Word za veb verziju SharePoint 2010, pogledajte ovu verziju razlika između korišćenja dokumenta u pregledaču i u programu Word.

Ovaj članak sadrži:

Formati datoteka podržani u Word za veb

Word za veb otvara dokumente u ovim formatima:

  • Word dokument (.docx)

  • Word predložak (.dotx)

  • Word Macro-Enabled Dokument (.docm) ili Word Macro-Enabled (.dotm)
    Dokument može da se otvori, ali se makroi ne pokrećaju.

  • Word 97-2003 dokument (.doc) ili Word 97-2003 predložak (.dot)Word za veb prikazuje dokumente u ovim formatima, ali da bi uredili dokument u pregledaču, Word za veb čuva novu kopiju dokumenta u
    formatu .docx ili .dotx. Word za veb nije moguće sačuvati dokumente u formatu .doc ili .dot.

  • OpenDocument tekst (.odt)

Word za veb da otvorite dokumente u drugim formatima datoteka. Na primer, ovi formati nisu podržani: obogaćeni tekst (RTF), Hypertext Markup Language (HTML), Portable Document Format (PDF) i Multipurpose Internet Mail Extensions HTML (MHTML).

Vrh stranice

Funkcije podržane za prikazivanje i štampanje

Kada prikazujete ili štampate dokument u programu Word za veb, dokument izgleda isto kao u prikazu rasporeda za štampanje u Word aplikaciji za računare. Word za veb koristi PDF čitač za štampanje dokumenata (pogledajte listu podržanih PDF čitača).

Kada prikazujete dokument, neke funkcije u pregledaču rade drugačije nego u Word aplikaciji za računare. Da biste koristili funkcije koje nisu dostupne u programu Word za veb kliknite na dugme Otvori u programu Word.

Ova funkcija

Funkcioniše ovako u Word za veb

Prikaz rasporeda za štampanje

U prikazu za čitanje, Word za veb prikazuje dokument kao što izgleda u prikazu rasporeda za štampanje. Drugi prikazi dostupni u Word aplikaciji za računare (Prikaz strukture, Radna verzija, Veb raspored i Čitanje celog ekrana) nisu dostupni u programu Word za veb. U aplikaciji Word za veb.

Lenjiri i linije koordinatne mreže

Word za veb ne prikazuje lenjire i koordinatne linije.

Vrh stranice

Funkcije koje se razlikuju između pregledača i radne površine

Kada uređujete dokument u Word za veb, dokument se predstavlja u prikazu za uređivanje tako da možete da uređujete i oblikujete tekst. Prikaz za uređivanje ne prikazuje oblikovanje stranice, kao što su margine ili prelomi stranica, naslovne stranice ili zaglavlja i podnožja. Pored toga, mnoge vrste objekata se prikazuju kao čuvari mesta.

Sledeće tabele opisuju kako program Word za veb podržava funkcije koje se mogu primeniti na dokumente. Da biste koristili funkcije koje nisu dostupne u programu Word za veb izaberite stavku Otvori u programu Word.

Otvaranje i čuvanje

Ova funkcija

Funkcioniše ovako u Word za veb

Information Rights Management (IRM)

U Outlook online prilozima i SharePoint bibliotekama koje štiti IRM i Word za veb otvara dokumente za čitanje, ali ne i za uređivanje. IRM zaštitu nije moguće dodati u dokumente u Word za veb.

Zaštita lozinkom

Word za veb da otvorite dokumente koji su šifrovani lozinkom.

Dozvola za izmenu

Dokument koji zahteva lozinku za izmenu otvara se u prikazu Word za veb za čitanje, ali dokument nije moguće uređivati u pregledaču. Kliknite na dugme Otvori u programu Word da biste uklonili ograničenja uređivanja.

Upravljanje verzijama

Verzijama se upravlja na serveru, a ne na serveru Word za veb. Ako je dokument uskladišten na OneDrive, koristite funkciju Istorija verzija u programu OneDrive. Ako je dokument uskladišten u SharePoint, pogledajte da li je funkcija "Istorija verzija" konfigurisana za biblioteku.

Uređivanje i oblikovanje

Ova funkcija

Funkcioniše ovako u Word za veb

Kopiranje i lepljenje

Kopirajte i nalepite tekst i kopirajte/nalepite slike sa veba. Tekst je oblikovan tako da se podudara sa tekstom koji ga okružuje tamo gde se nalepi u Word za veb.

Oblikovanje fonta

Primenite podebljani tekst, italic, podvucanje, preliv, pretplatu, super tekst, font, veličinu, boju i isticanje. Možete i da obrrišete oblikovanje fonta.

Oblikovanje pasusa

Poravnavanje pasusa levo, desno ili po sredini; pokretanje teksta sleva nalevo ili sleva na desno; povećavanje ili smanjivanje uvlačenje; prilagođavanje proreda; oblikovanje pasusa kao liste sa znakovima za nabrajanje ili numerišene liste. Možete i da obrrišete oblikovanje.

Znakovi za nabrajanje i numerisanje

Primenite jedan od nekoliko ugrađenih stilova numerišanja ili znakova za nabrajanje.

Stilovi

Primenite jedan od galerija ugrađenih stilova. Možete i da obrrišete oblikovanje. Nije moguće kreirati nove stilove ili menjati stilove u programu Word za veb.

Veličina stranice

U prikazu za čitanje Word za veb prikazuje stranice u veličini za koju su dizajnirane. Uređivanje je podržano za rasporede Pismo, Pravna, Izvršna, A4, A5 i prilagođena veličina. Ako znate dimenzije standardne veličine papira koje nisu navedene, unesite ih u dijalog Veličina papira. Na primer, da biste uredili u rasporedu veličine stranice A3, podesite prilagođenu veličinu papira na širok 11,69 inča sa 16,54 inča (297 sa 420 mm).

Pronalaženje

Pronalaženje je dostupno u prikazu za čitanje i u prikazu za uređivanje. Pronalaženje i zamena dostupna je u prikazu za uređivanje.

Zumiranje

Primenite jedan od nekoliko nivoa zumiranje i u prikazima "Uređivanje" i "Čitanje".

Prelomi redova i stranica

Prelomi između redova i stranica su prikazani u prikazu za čitanje. U prikazu za uređivanje, prelomi stranica su označeni zatamnjenim linijama.

Kolone

Raspored na stranici je sačuvan, ali ga nije moguće urediti u Word za veb. Sačuvane kolone možete da vidite u prikazu za čitanje.

Tema, boja stranice, vodeni žigovi

Tema i pozadina stranice čuvaju se u dokumentu, ali ih nije moguće uređivati u programu Word za veb.

Koautorstvo

Više autora može istovremeno da radi na Word za veb. Koautorski rad funkcioniše Word za veb ili novjim, kao i u programu Word za Mac 2011.

Pregledanje

Ova funkcija

Funkcioniše ovako u Word za veb

Alatke za proveru

Proverite pravopis i gramatiku, prevedite dokument i podesite jezik za proveru. Word za veb ne koristi prilagođeni rečnik ili uključuje rečnik rečnika.

Automatsko ispravljanje

Word za veb ispravlja uobičajene greške dok kucate, na primer prebacuje slova koja su otkucana u pogrešnom redosledu ("the" se, na primer, menja u "the"). Ako Word za veb napravi ispravku koja ne želite, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Z da biste je opozvali ili promenili postavke u meniju Opcije automatskog ispravljanja.

Praćene promene

Praćene promene se pojavljuju u prikazu za čitanje. Da biste uključili ili isključili praćenje promena, izaberite stavku Otvori u programu Word.

Objekti

Ova funkcija

Funkcioniše ovako u Word za veb

Hiperveze

Umetanje, uređivanje i pratite hiperveze. Veze obeleživača i unakrsnog upućivanja rade i možete da uredite tekst za prikaz, ali ne i njihovo odredište, Word za veb.

Tabele

Umetanje tabela. Brisanje po tabeli, koloni ili redu; umetanje redova i kolona; poravnavanje teksta ćelije levo, desno ili po sredini; objedinjavanje i razdeljvanje ćelija; oblikujte ivice, pozadine i stilove tabele. Druge funkcije tabele – kao što su veličina ćelije i redosled sortiranja – čuvaju se u dokumentu, ali ih nije moguće konfigurisati u programu Word za veb.

Slike

Umetnite slike ili clip art kolekcije uskladištene na računaru ili iz usluge Bing. Možete da primenite više stilova slika, napišete alternativi tekst, promenite veličinu, prevučete na novu lokaciju, izrezate i rotirate. Ne možete da kreirate snimake ekrana direktno u programu Word za veb, ali snimci ekrana u dokumentu se prikazuju kao slike u programu Word za veb.

Oblici, grafikoni, okviri za tekst, SmartArt, WordArt

Prikazuju se u dokumentu na očekivani način u prikazu za čitanje. U prikazu za uređivanje oni se pojavljuju kao čuvari mesta koje možete da izbrišete, ali ne i da uredite. Ne mogu da se premešte ili da im se Word za veb.

Jednačine, ink

Prikazuju se u dokumentu na očekivani način u prikazu za čitanje. U prikazu za uređivanje oni se pojavljuju kao čuvari mesta koje možete da izbrišete, ali ne i da uredite. Ne mogu da se premešte ili da im se Word za veb.

Polja, kontrole sadržaja, naslovna stranica

Prikazuju se u dokumentu na očekivani način u prikazu za čitanje. U prikazu za uređivanje prikazan je sadržaj polja i kontrola sadržaja, ali ga nije moguće uređivati ili ažurirati. Naslovna stranica se pojavljuje kao grupa čuvara mesta za elemente kao što su okviri za tekst.

Zaglavlja i podnožja, fusnote, endnote

Prikazuju se u dokumentu na očekivani način u prikazu za čitanje. One mogu da se pregledaju i uređuju u prikazu za uređivanje, ali se ne prikazuju u redu u dokumentu.

Sadržaj

Ne možete da umetnete ili izbrišete sadržaj. Međutim, možete da ažurirate postojeće sadržaje tako da odražavaju promene koje napravite u dokumentu. Da biste umetnuli ili izbrisali sadržaj, koristite aplikaciju za stone računare. U dokumentu se možeteći pomoću sadržaja i u prikazu za uređivanje i u prikazu za čitanje.

Bibliografija, indeks

Prikazuju se u dokumentu na očekivani način u prikazu za čitanje. U prikazu za uređivanje oni se pojavljuju kao čuvari mesta koje možete da izbrišete, ali ne i da ih uredite ili ažurirate.

Makroi

Dokumente koji sadrže makroe možete da prikazujete, uređujete, štampate i delite, ali da biste ih pokreneli, izaberite stavku Otvori u programu Word.

ActiveX, ugrađene OLE objekte, red za potpis

Prikazuju se u dokumentu na očekivani način u prikazu za čitanje. U prikazu za uređivanje oni se pojavljuju kao čuvari mesta koje možete da izbrišete, ali ne i da uredite. Ne mogu da se premešte ili da im se Word za veb.

Povezane slike, ugrađene datoteke

Oni se čuvaju u dokumentu, ali se prikazuju kao čuvari mesta u programu Word za veb. 

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

Pridružite se Microsoft insajdere >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×