Pređi na glavni sadržaj

Razmere radnog lista

Ako radni list ima mnogo kolona, možete da koristite razmeru da biste se uklopili da biste smanjili veličinu radnog lista tako da bude bolje uklopljena odštampanoj stranici.

Pratite ove korake:

 1. Na traci izaberite karticu raspored na stranici .

 2. U okviru skale da biste uklopili grupu, u polju Širina izaberite stavku 1, a u polju Visina izaberite stavku automatski. Kolone se sada pojavljuju na jednoj stranici, ali se redovi mogu produžiti na više stranica.

  Podešavanje skale

  Da biste odštampali radni list na jednoj stranici, u polju Visina odaberite stavku 1 . Međutim, imajte na umu da se štampanje možda teško čita zato što Excel smanjuje podatke tako da se uklapaju. Da biste videli koliko se koristi podešavanje vage, pogledajte broj u polju razmera . Ako je to mali broj, možda ćete morati da izvršite druga podešavanja pre štampanja. Na primer, možda ćete morati da promenite položaj stranice sa uspravnog u položeni ili da usmerite veću veličinu papira. Više informacija potražite u odeljku ispod da biste razumeli neke stvari o razmjerivanju radnog lista radi uklapanja odštampane stranice.

 3. Da biste odštampali radni list, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + P da biste otvorili dijalog Štampanje , a zatim kliknite na dugme u redu.

Za najbolje iskustvo tokom razmere na radnom listu, važno je da upamtite sledeće:

 • Ako radni list ima mnogo kolona, možda ćete morati da promenite položaj stranice sa uspravnog u položeni. Da biste to uradili, idite na raspored na stranici > Podešavanje stranice > orijentacijai kliknite na dugme položeno.

 • Razmislite o korišćenju većeg broja papira da biste smestili mnogo kolona. Da biste promenili podrazumevanu veličinu papira, idite na raspored na stranici > Podešavanje stranice > Veličina, a zatim odaberite željenu veličinu.

 • Koristite komandu oblast za štampanje (grupa zaPodešavanje stranice ) da biste isključili kolone ili redove koje ne morate da odštampate. Na primer, ako želite da štampate kolone A kroz F, ali ne i kolone G do Z, podesi oblast štampanja da bi uključena samo kolone A do F.

 • Možete smanjiti ili povećati radni list za bolje uklapanje na odštampanim stranicama. Da biste to uradili, u podešavanju stranicekliknite na dugme pokretanje prozora. Zatim izaberite stavku Podešavanje skale > Prilagodi, a zatim unesite procenat normalne veličine koji želite da koristite.

  Napomena: Da biste smanjili radni list da biste bolje uklopili odštampane stranice, unesite procenat koji je manji od 100%. Da biste povećali radni list da bi se uklopili u odštampane stranice, unesite procenat veće od 100%.

 • Prikaz rasporeda na stranici nije kompatibilan sa komandama za zamrzavanje okna . Ako ne želite da odmrznete redove ili kolone na radnom listu, možete da preskočite prikaz rasporeda na stranici i da koristite stavku uklopi u opcije na kartici stranice u dijalogu Podešavanje stranice . Da biste to uradili, idite na karticu raspored na stranici i u grupi Podešavanje stranice kliknite na pokretanje dijaloga Slika dugmeta na desnoj strani. Opcionalno, pritisnite kombinaciju tastera ALT + P, S, P, P na tastaturi.

 • Da biste odštampali radni list na određenom broju stranica, u podešavanju stranicekliknite na dugme za pokretanje malog prozora. Zatim u okviru razmere, u okviru Prilagođavanje polja, unesite broj stranica (široko i visoko) na koje želite da odštampate podatke radnog lista.

  Napomene: 

  • Excel ignoriše ručno prelamanje stranica kada koristite opciju uklopi u stavku.

  • Excel ne rasteћe podatke da popuni stranice.

 • Da biste uklonili opciju razmjeravanja, idite na stavke > Štampaj > Postavke > bez podešavanja skale.

Kada odštampate Excel radni list, možda ćete otkriti da veličina fonta štampača nije ono što očekujete.

Slijedite ove korake da biste promenili veličinu radnog lista tako što ćete povećati ili smanjiti veličinu fonta.

 1. U radnom listu izaberite stavku > Odštampaj.

 2. U okviru stavke Postavke izaberite stavke Prilagođeno podešavanje razmere > Opcije prilagođenog podešavanja razmere.

 3. Izaberite stavku stranica i u polju Prilagođavanje za odaberite procenat po kojem želite da povećate ili smanjite veličinu fonta.

 4. Redigujte promene u pregledu pre štampanja i — ako želite različitu veličinu fonta – Ponovite korake.

  Napomena: Pre nego što kliknete na dugme Odštampaj, proverite postavku veličine papira u svojstvima štampača i uverite se da štampač u stvari ima papira u toj veličini. Ako se postavka veličine papira razlikuje od veličine papira u štampaču, Excel podešava štampanje tako da se uklopi u veličinu papira i odštampani radni list se možda ne podudara sa pregledom za pregled

U pregledu pre štampanjaako se prikaže da se radni list smanjuje na jednu stranicu, potvrdite izbor u polju za potvrdu ako je primenjen izbor za podešavanje Pogledajte odeljak iznad da biste saznali kako da izvršite podešavanja.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Brzi start: štampanje radnog lista

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×