Razumevanje dijaloga „Oblikovanje objekta“ u programu Publisher

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Koristite sledeće opcije u dijalogu „Oblikovanje objekta“ da biste primenili oblikovanje na okvire za tekst, automatske oblike, tabele, slike i WordArt objekte u programu Publisher.

Napomena: Neke od kartica u dijalogu dostupne su samo u zavisnosti od toga koji objekat ste izabrali.

O kojoj kartici želite da saznate više?

Kartica „Boje i linije“

Koristite karticu Boje i linije da biste na izabrani objekat ili ćeliju tabele primenili boje popune, linije ili ukrasne ivice.

Popuna

Boja – Izaberite boju popune sa palete ili izaberite jednu od opcija sa liste:

 • Boje šeme – Izaberite boje iz šeme boja koja je primenjena na publikaciju.

 • Standardne boje – Izaberite boje iz standardnog skupa boja.

 • Bez popune – Izaberite ovu opciju da biste uklonili popunu bilo koje vrste sa izabranog objekta. Objekti bez popune imaju prozirnu pozadinu.

 • Još boja – Izaberite ovu opciju da biste otvorili dijalog „Boje“. Novu boju možete izabrati sa palete standardnih boja, a možete izabrati i prilagođenu boju koju možete definisati pomoću modela boje RGB, HSL ili CMYK. Takođe možete izabrati PANTONE®  boju.

  Napomena: PANTONE® boje koje su ovde prikazane se možda ne podudaraju sa standardima koje identifikuje PANTONE. Pogledajte trenutne publikacije PANTONE boja da biste dobili tačnu boju. PANTONE® i drugi zaštitni znaci preduzeća Pantone, Inc. vlasništvo su preduzeća Pantone, Inc. © Pantone, Inc., 2007.

Efekti popunjavanja – Izaberite ovu opciju da biste otvorili dijalog „Efekti popunjavanja“ u kojem možete da primenite efekte popunjavanja kao što su prelivi, teksture, šare, popune slike i posvetljene nijanse.

Prozirnost – Unesite procenat prozirnosti u polje „Prozirnost“ ili koristite klizač da biste postavili prozirnost za popunu. Ova opcija je dostupna samo ako izaberete neku vrstu popune.

Linija

Boja – Izaberite željenu boju popune sa palete ili jednu od opcija sa liste:

 • Boje šeme – Izaberite boje iz šeme boja koja je primenjena na publikaciju.

 • Standardne boje – Izaberite boje iz standardnog skupa boja.

 • Bez obrisa – Izaberite ovu opciju da biste sa izabranog objekta uklonili obris bilo koje vrste.

 • Još boja – Izaberite ovu opciju da biste otvorili dijalog „Boje“. Novu boju možete izabrati sa palete standardnih boja, a možete izabrati i prilagođenu boju koju možete definisati pomoću modela boje RGB, HSL ili CMYK. Takođe možete izabrati PANTONE®  boju.

Prozirnost – Unesite procenat prozirnosti u polje „Prozirnost“ ili koristite klizač da biste postavili prozirnost za popunu. Ova opcija je dostupna samo ako izaberete neku vrstu popune. 

Širina – Unesite debljinu linije. Ova opcija nije dostupna ako je izabrana stavka Bez boje

Složeni tip – Izaberite kombinovani stil i debljinu linije na listi opcija ili izaberite stavku Ukrasne ivice da biste otvorili dijalog Ukrasne ivice. Ova opcija je dostupna samo ako ste izabrali popunu bilo koje vrste. 

Tip crte – Na listi izaberite stil isprekidane linije. Ova opcija nije dostupna ako je izabrana stavka Bez boje

Tip inicijala – Na listi izaberite stavku Okruglo, Kvadratno ili Ravno. Ova opcija nije dostupna ako je izabrana stavka Bez boje

Tip spajanja – Na listi izaberite Reljefno, Ugaono, ili Okruglo da bi linija imala različite tipove uglova. Ova opcija nije dostupna ako je izabrana stavka Bez boje

Ukrasne ivice – Kliknite na ovo dugme da biste otvorili dijalog Ukrasne ivice u kojem možete da izaberete grafičku ivicu objekta.

Pregled – Prikazuje izabranu popunu i stilove linije. Odeljak Pregled dostupan je samo za tipove objekata koji imaju pravougaone dimenzije, kao što su okviri za tekst, tabele, slike i pravougaoni automatski oblici. Dugmad oko odeljka „Pregled“ odgovaraju linijama objekta. Oblikovanje linija možete da primenite na pojedinačne linije tako što ćete kliknuti samo na dugmad koja odgovara linijama koje želite da promenite. Publisher prikazuje dugmad koja odgovara vertikalnim i horizontalnim linijama koje dele ćelije tabele. Ako ste postavili dijagonale ćelija, Publisher prikazuje dugme koje odgovara dijagonalnoj liniji. Ako je tip objekta tabela, Publisher prikazuje dugmad koja odgovara vertikalnim i horizontalnim linijama koje dele ćelije tabele. Isto tako, ako ste postavili dijagonale ćelija, Publisher prikazuje dugme koje odgovara dijagonalnoj liniji.

Početne postavke – Izaberite neku od opcija u okviru „Početne postavke“ da biste na objekat primenili skup linija. Možete izabrati opcije koje ne odgovaraju nijednoj liniji, koje odgovaraju svim ivicama ili koje odgovaraju svim ivicama i razdelnicima ćelija.

Nacrtaj ivicu unutar okvira – Izaberite ovu opciju da biste nacrtali ivicu koja se dodaje i unutar i izvan okvira objekta, a ne samo izvan okvira.

Napomena: Ova opcija nije dostupna za određene automatske oblike, kao što su smeško, konzerva ili munja.

Primeni postavke na novi tip objekta – Izaberite ovu opciju da biste zadržali postavke popune i linije kao podrazumevane postavke za sve nove objekte istog tipa.

Napomena: To polje za potvrdu dostupno je samo ako je objekat koji oblikujete okvir za tekst ili automatski oblik.

Efekti oblika – Ova opcija otvara dijalog „Oblikovanje oblika“ koji pruža pristup efektima Popuna, Senka, Odraz, Sjaj, Umekšane ivice, 3-D oblikovanje i 3-D rotacija.

Vrh stranice

Kartica „Veličina“

Napomena: Ako izaberete tabelu i ako ste putem jezičkih postavki sistema Microsoft Office omogućili podršku za neki istočnoazijski jezik ili jezik u kojem se piše zdesna nalevo, ova kartica će se zvati Veličina i smer.

Određivanje veličine i rotacija

Visina – Unesite željenu visinu objekta.

Širina – Unesite željenu širinu objekta.

Rotacija – Unesite vrednost od 0 do 359 stepeni u skladu sa kojom želite da rotirate objekat u smeru kretanja kazaljki na satu.

Napomene: 

 • Postavke „Visina“ i „Širina“ uvek predstavljaju dimenzije objekta koji nije rotiran.

 • Kada promenite postavke Visina i Širina u okviru stavke Određivanje veličine i rotacija, u skladu sa tim se menjaju i proporcionalne postavke Visina i Širina u okviru stavke Razmera.

Razmera

Visina – Unesite željenu visinu tabele u vidu procenta njene originalne veličine.

Širina – Unesite željenu širinu tabele u vidu procenta njene originalne veličine.

Napomene: 

 • Postavke „Visina“ i „Širina“ uvek predstavljaju dimenzije objekta koji nije rotiran.

 • Kada u okviru Razmera promenite postavke Visina i Širina, u skladu sa tim se menjaju i postavke tačne mere Visina i Širina u okviru Određivanje veličine i rotacija.

Fiksiraj odnos širina/visina – Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da biste zadržali iste proporcije postavki Visina i Širina. Na primer, ako veličinu u polju Visina promenite na 150 procenata, Publisher automatski menja veličinu u polju Širina na 150 procenata.

Vrh stranice

Kartica „Raspored“

Koristite karticu Raspored da biste utvrdili tačan položaj objekta na stranici. Možete da odaberete i opcije za prelamanje teksta oko tabele na vrhu okvira za tekst ili na vrhu automatskog oblika koji sadrži tekst.

Položaj objekta – Ako se objekat nalazi na vrhu okvira za tekst ili automatskog oblika, odaberite da li želite da on bude U liniji ili da ima Tačan (fiksni) položaj.

Položaj na stranici

Izaberite ove opcije da biste precizno postavili objekat na stranicu. Ove opcije nisu dostupne za objekte u liniji.

Horizontalno – Unesite željenu veličinu razmaka između objekta i dela stranice navedenog u polju Od.

Od – Odaberite deo stranice (Gornji levi ugao, Sredina ili Gornji desni ugao) od kojeg želite da se meri horizontalan položaj objekta.

Vertikalno – Unesite željenu veličinu razmaka između objekta i dela stranice navedenog u polju Od.

Od – Odaberite deo stranice (Gornji levi ugao, Sredina ili Gornji desni ugao) od kojeg želite da se meri vertikalan položaj objekta.

Stil prelamanja – Ako se objekat nalazi na vrhu okvira za tekst ili automatskog oblika sa tekstom, možete da odaberete način prelamanja teksta oko objekta.

 • Kvadrat – Prelama tekst oko svih strana pravougaonika selekcije objekta.

 • Zbijeno – Prelama tekst što bliže objektu.

 • Kroz – Prelama tekst oko oboda i unutar svih otvorenih delova objekta.

 • Vrh i dno – Prelama tekst iznad i ispod objekta, ali ni sa jedne strane objekta.

 • Nijedno – Uklanja sva oblikovanja prelamanja teksta tako da se tekst ne prelama oko objekta. Ako je objekat proziran, vidi se tekst koji se nalazi iza njega. U suprotnom, tekst je skriven iza objekta.

Prelamanje teksta – ako objekat nalazi na vrhu okvira za tekst ili automatski oblik, a koje ste izabrali kvadratni, zbijenoili kroz u okviru Stil prelamanja, možete da odaberete način na koji želite da postavite tekst.

 • Obe strane – Postavlja tekst sa obe strane objekta.

 • Samo levo – Postavlja tekst sa leve strane objekta.

 • Samo desno – Postavlja tekst sa desne strane objekta.

 • Na najvećem dostupnom mestu – Postavlja tekst sa one strane objekta gde ima najviše prostora.

Udaljenost od teksta – Ako se objekat nalazi na vrhu okvira za tekst ili automatskog oblika i predstavlja objekat u liniji ili ste izabrali stavku Kvadrat u okviru stavke Stil prelamanja, možete da utvrdite udaljenost između pravougaonika selekcije objekta i teksta koji se oko njega prelama.

 • Automatsko – Kada potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu, Publisher automatski postavlja tekst na podrazumevanu udaljenost (0,04 inča) od objekta. Da biste promenili postavke, opozovite izbor u polju za potvrdu Automatsko, a zatim unesite željene mere u polja Vrh, Dno, Levo i Desno.

Horizontalno poravnavanje – Ako je položaj objekta U liniji, možete odabrati da li želite da on ostane na jednoj strani okvira za tekst ili automatskog oblika ili da se premešta sa jedne strane na drugu prilikom dodavanja ili brisanja teksta.

 • Levo – Izaberite ovu opciju da biste objekat u liniji zadržali u blizini leve strane okvira za tekst ili automatskog oblika prilikom dodavanja ili brisanja teksta.

 • Desno – Izaberite ovu opciju da biste objekat u liniji zadržali u blizini desne strane okvira za tekst ili automatskog oblika prilikom dodavanja ili brisanja teksta.

 • Premesti objekat sa tekstom – Izaberite ovu opciju da biste objekat u liniji zadržali na određenom mestu u redu teksta tako da se on premešta sa jedne na drugu stranu okvira za tekst ili automatskog oblika prilikom dodavanja ili brisanja teksta.

Vrh stranice

Kartica „Okvir za tekst“

Ako želite da odaberete opcije za postavljanje i uklapanje teksta u okvir za tekst ili u automatski oblik koji sadrži tekst, možete da koristite karticu Okvir za tekst.

Napomena: Kartica „Okvir za tekst“ dostupna je samo kada je izabrani objekat okvir za tekst ili automatski oblik sa tekstom.

Vertikalno poravnavanje

Odaberite da li želite da poravnate tekst na vrhu, u sredini ili na dnu okvira za tekst ili automatskog oblika.

Margine okvira za tekst

Levo  Unesite željenu veličinu razmaka između leve ivice okvira za tekst ili automatskog oblika i teksta koji se u njemu nalazi.

Desno  Unesite željenu veličinu razmaka između desne ivice okvira za tekst ili automatskog oblika i teksta koji se u njemu nalazi.

Vrh  Unesite željenu veličinu razmaka između gornje ivice okvira za tekst ili automatskog oblika i teksta koji se u njemu nalazi.

Dno  Unesite željenu veličinu razmaka između donje ivice okvira za tekst ili automatskog oblika i teksta koji se u njemu nalazi.

Automatsko uklapanje teksta

Bez automatskog uklapanja  Ova opcija zadržava tačnu veličinu teksta koju ste postavili za okvir za tekst ili automatski oblik.

Skupi predugački tekst Ova opcija smanjuje veličinu teksta u tačkama u okviru za tekst ili automatskom obliku dok više ne bude viška teksta.

Najbolje uklopljeno  Ova opcija skuplja ili razvija tekst tako da se uklopi u okvir za tekst ili automatski oblik kada mu promenite veličinu.

Uvećaj okvir za tekst da bi se prilagodio Ova opcija razvija okvir za tekst ili automatski oblik u slučaju da ima viška teksta. 

Napomena: Kada je ova opcija izabrana, može se desiti da se okvir za tekst ili automatski oblik razviju izvan stranice ili u druge objekte.

Rotiraj tekst u automatskom obliku za 90º  Izbor u ovom polju za potvrdu okreće tekst unutar okvira za tekst ili automatskog oblika za četvrt okreta (90 stepeni) udesno.

Uključi „Nastavlja se na stranici…“  Izbor u ovom polju za potvrdu uključuje obaveštenje Nastavak na stranici [broj stranice] u okvir za tekst ili automatski oblik.

Uključi „Nastavlja se od stranice…“  Izbor u ovom polju za potvrdu uključuje obaveštenje Nastavak od stranice [broj stranice] u okvir za tekst ili automatski oblik.

Kolone  Ovo dugme prikazuje dijalog Kolone u kom možete da izaberete broj kolona i razmak između njih.

Napomena: Ova opcija nije dostupna za automatske oblike, osim pravougaonika ili ako ste izabrali opciju Skupi predugačak tekst ili Najbolje uklopljeno.

Vrh stranice

Kartica „Slika“

Ako želite da komprimujete slike u publikaciji, vratite originalne boje slike ili postavite opcije izrezivanja i kontrole boje, svetline i kontrasta slike možete da koristite karticu Slika u dijalogu Oblikovanje slike.

Napomena: Kartica Slika je dostupna kad je izabrani objekat slika ili oblik sa popunom slike. Ako je objekat oblik, alatke za izrezivanje su onemogućene, ali su omogućene opcije „Kontrola slike“ i „Kompresija“.

Izrezivanje

U polja Levo, Desno, Vrh i Dno unesite željenu veličinu izrezivanja za sliku. Ako unesete negativnu vrednost za izrezivanje, Publisher će proširiti okvir slike, čime će se okvir proširiti izvan granica slike. Ako ste na sliku primenili popunu, proširena oblast okvira će prikazati popunu. U suprotnom, proširena oblast će biti prozirna.

Prozirnost

Prozirnost – Unesite procenat prozirnosti u polje „Prozirnost“ ili koristite klizač da biste postavili prozirnost za sliku. 

Svetlina i kontrast

 • Svetlina Unesite procenat u polje Svetlina ili koristite klizač da biste postavili nivo svetline slike. Podrazumevani nivo svetline je 50 procenata. Povećavanje nivoa svetline čini da slika bude svetlija. Smanjivanje nivoa svetline čini da slika bude tamnija.

 • Kontrast Unesite procenat u polje Kontrast ili koristite klizač da biste podesili nivo kontrasta slike. Smanjivanje kontrasta umanjuje razliku između senki i istaknutog sadržaja, zbog čega slika izgleda izbledelo. Povećavanje kontrasta dovodi do veće razlike između senki i istaknutog sadržaja, što slici daje visoki kontrast.

Ponovno bojenje

 • Boja – Izaberite boju popune sa palete ili izaberite jednu od opcija sa liste:

  • Boje šeme – Izaberite boje iz šeme boja koja je primenjena na publikaciju.

  • Standardne boje – Izaberite boje iz standardnog skupa boja u opsegu od crvene do plave.

  • Bez popune – to daje izabranih ćelija ili tabele bez popune bilo koje vrste. Ćelije bez popune imaju prozirnu pozadinu.

  • Još boja – Ova opcija otvara dijalog Boje. Novu boju možete izabrati sa palete standardnih boja, a možete izabrati i prilagođenu boju pomoću modela boje RGB, HSL ili CMYK. Možete da izaberete i PANTONE®  boju.

  • Svetle nijanse – Ova opcija otvara dijalog Efekti popune gde možete da primenite svetle nijanse trenutno izabrane boje.

 • Komprimuj – Ova opcija prikazuje dijalog Komprimovanje slika i kontroliše način komprimovanja slika.

 • Poništavanje boja – Ova opcija vraća originalne boje u prethodno stanje. 

 • Uspostavi početnu vrednost za sve – Ova opcija uspostavlja početne vrednosti izrezivanja i kontrole slike koje ste primenili na sliku. Uspostavljanje početnih vrednosti utiče na promene oblikovanja primenjene na izabranu sliku putem kartice Slika u dijalogu Oblikovanje slike

 • Efekti oblika – Ova opcija otvara dijalog „Oblikovanje oblika“ koji pruža pristup efektima Popuna, Senka, Odraz, Sjaj, Umekšane ivice, 3-D oblikovanje i 3-D rotacija

Vrh stranice

Kartica „Svojstva ćelije“

Koristite karticu „Svojstva ćelije“ za izbor opcija za postavljanje podataka unutar ćelije tabele.

Napomena: Kartica „Svojstva ćelije“ dostupna je samo kada je izabrani objekat tabela.

Vertikalno poravnavanje

Odaberite da li želite da poravnate tekst na vrhu, Sredina ili na dnu ćelije tabele.

Margine okvira za tekst

Ove postavke možete da koristite da biste kontrolisali prored između redova i kolona tabele.

Levo – Unesite željenu veličinu razmaka između leve ivice ćelije tabele ili automatskog oblika i teksta koji se nalazi unutar ćelije ili oblika.

Desno – Unesite željenu veličinu razmaka između desne ivice ćelije tabele ili automatskog oblika i teksta koji se nalazi unutar ćelije ili oblika.

Vrh – Unesite željenu veličinu razmaka između gornje ivice ćelije tabele ili automatskog oblika i teksta koji se nalazi unutar ćelije ili oblika.

Dno – Unesite željenu veličinu razmaka između donje ivice ćelije tabele ili automatskog oblika i teksta koji se nalazi unutar ćelije ili oblika.

Rotiraj tekst u automatskom obliku za 90º – Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da biste okrenuli tekst unutar ćelije tabele ili automatskog oblika za četvrt okreta (90 stepeni) udesno.

Vrh stranice

Kartica „Alternativni tekst“

Koristite ovu karticu da biste uneli alternativni tekst za objekat kako bi osobe sa oštećenim vidom ili umanjenim kognitivnim sposobnostima mogle da razumeju objekat.

Primena promena

Kada podesite postavke na svim karticama, kliknite na dugme U redu da biste primenili promene na objekat.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×