Razumevanje dijaloga „Podešavanje stranice“ u programu Publisher

Publisher za Microsoft 365, Publisher 2019, Publisher 2016, Publisher 2013, Publisher 2010

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ako želite da promenite veličinu stranice trenutne publikacije, možete da koristite opcije u dijalogu Podešavanje stranice u programu Publisher.

Napomena:  Ako pravite veličinu stranice za tip publikacije koji ne postoji u programu Publisher, najbolje je da započnete s tipom publikacije slične veličine i da zatim napravite veličinu stranice koja ima dimenzije željene ulaznice. Na primer, da biste napravili ulaznicu dimenzija 2x4 inča, počnite od vizitkarte.

Podešavanje stranice

 1. Na kartici Dizajn stranice kliknite na pokretač dijaloga „Podešavanje stranice“.

  Pokretač dijaloga „Podešavanje stranice“

 2. Unesite širinu i visinu stranice.

Napomena: Da biste napravili prilagođenu veličinu stranice koju ćete moći da koristite više puta, upotrebite dijalog Pravljenje nove veličine stranice do kog se dolazi preko dugmeta Veličina na kartici Dizajn stranice na traci.

Podešavanje vođica margina

Vođice margina određuju veličinu razmaka između ivica stranica u publikaciji, kao i reči i slika na stranici.

 1. Na kartici Dizajn stranice kliknite na pokretač dijaloga „Podešavanje stranice“.

  Pokretač dijaloga „Podešavanje stranice“

  Napomena: Oblast na listu papira na kojoj se može štampati ograničena je. Mnogi štampači ne štampaju do ivice papira, bez obzira na širinu postavljenih margina. Kada postavite margine i kreirate stranicu, morate se uveriti da se sadržaj koji želite da odštampate nalazi unutar oblasti koju određeni štampač može odštampati.

 2.  Unesite veličinu razmaka u vrhu, sa leve i desne stranice i u dnu publikacije.

  Nijedan deo publikacije koji je izvan dimenzija stranice neće se odštampati.

Vrh stranice

Tipovi rasporeda

Jedna stranica po listu Ova opcija štampa jednu stranicu publikacije na jednom listu papira. Prozor Pregled pokazaće vam kako se stranica uklapa na list.

Knjižica Ova opcija postavlja dizajn knjižice za publikaciju. Oznake vođica margina menjaju se tako da Leva postaje Spolja, a Desna postaje Unutrašnja kako bi odrazile svoje pozicije u knjižici. Knjižice se obično štampaju na listovima papira koji se zatim presaviju da bi se napravila knjižica.

E-pošta Ova opcija podešava dizajn stranice publikacije za e-poštu.

Koverta Ova opcija podešava publikaciju za standardnu kovertu dimenzija 9,5x4,125 inča. Ove dimenzije možete promeniti pomoću postavki Širina i Visina u odeljku Stranica ovog dijaloga.

Presavijena čestitka Ovaj tip rasporeda služi za pravljenje čestitki tako što se stranice prvo odštampaju na listu, a zatim se list presavije da bi se dobila čestitka. Ako odaberete raspored Presavijena čestitka, prikazuju se opcije presavijanja lista. Izaberite opciju sa liste da biste naveli kako da se presavije publikacija:

 • Bočni preklop na četvrtinu lista  Sve stranice publikacije će se odštampati na istom listu papira. Dovršena kartica će imati preklop duž bočne strane.

 • Gornji preklop na četvrtinu lista  Sve stranice publikacije će se odštampati na istom listu papira. Dovršena kartica će imati preklop duž gornje strane.

 • Bočni preklop na polovinu lista  Dve stranice publikacije će se odštampati vertikalno sa iste strane papira.

 • Gornji preklop na polovinu lista  Dve stranice publikacije će se odštampati horizontalno sa iste strane papira.

Više stranica po listu  Ova opcija štampa više od jedne stranice na svakom listu papira. Ako za tip rasporeda izaberete opciju Više stranica po listu, prikazuju se opcije odredišnog lista.

Ostale opcije

 • Veličina odredišnog lista  Izaberite jednu od sledećih opcija: Letter ili A4. Ako štampate na drugačijoj veličini papira, izaberite opciju Prilagođeno i unesite sledeće dimenzije:

  • Širina papira  Unesite širinu lista papira.

  • Visina papira  Unesite visinu lista papira.

 • Bočna margina  Unesite razmak između grupe kopija i leve i desne ivice lista.

 • Gornja margina Unesite razmak između grupe kopija i gornje ivice lista.

 • Horizontalni razmak  Unesite razmak između kolona kopija. Na primer, ako imate dve kolone vizitkarti, promena ove opcije će promeniti razmak između kolona.

 • Vertikalni razmak  Unesite razmak između redova kopija. Na primer, ako imate četiri reda vizitkarti, horizontalni razmak između redova vizitkarti će se promeniti.

Pregled

Prozor Pregled prikazuje tip rasporeda i margine koje izaberete. Ukupne dimenzije se prikazuju kao crna linija u belom pravougaoniku. Vođice margina se prikazuju kao tačkaste plave linije unutar linija koje označavaju dimenzije lista.

Vrh stranice

Koristite opcije u ovom dijalogu da biste izabrali veličinu stranice ili kreirali prilagođenu veličinu papira za publikaciju. Kada izaberete predložak dizajna – na primer, strelice ili naglašeno – dizajn se pojavljuje smeљteni na veličinu stranice.

Takođe možete da kreirate prilagođenu veličinu stranice tako što ćete kliknuti na dugme Kreiraj prilagođenu veličinu stranice, a možete da imenujete nove veličine stranice tako da lako možete da ga pronađete.

Dugme „Kreiraj prilagođenu veličinu stranice“

Napomena: U zavisnosti od postavki štampača, možda nećete moći da biste odštampali sve veličine stranice koje su dostupne u programu Publisher.

Veličina prazna stranica      Bez obzira na tip publikacije koje kreirate, Publisher će prikazati sve kategorije tipova publikacije koje su dostupne – na primer, standardna oglasi, vizitkarte, e-pošte, oznake medija i Veb lokacije. Pomerajte se da biste pronašli željenu kategoriju, a zatim kliknite na ikonu za veličinu stranice koju želite.

Ako ne vidite željenu veličinu, kliknite na dugme Kreiraj prilagođenu veličinu stranice da biste otvorili dijalog Prilagođene veličine stranice .

Stranice

Širina     Unesite širinu papira koji želite da odštampate na.

Visina     Unesite visinu papira koji želite da odštampate na.

Napomena: Postoji ograničenje oblasti papira koji se mogu štampati na štampač. Različiti štampači imaju različite oblasti na ivicama papira. Ovim oblastima nije moguće odštampati na bez obzira na to koliko široko postavite margine.

Vođice margina

 • Vrh     Unesite željenu veličinu razmaka između gornje ivice papira i publikacije sadržaja.

 • Levo     Unesite željenu veličinu razmaka između leve ivice papira i sadržaja publikacije.

 • Dno     Unesite željenu veličinu razmaka između donje ivice papira i publikacije sadržaja.

 • Desno     Unesite željenu veličinu razmaka između desne ivice papira i publikacije sadržaja.

Napomena: Ako smanjite margine publikacije da biste više prostora na stranici, možda ćete želeti da biste pomerali objekte u dodat oblast. Iako ste promenili margine, morate se uveriti da objekata koje želite da odštampate ostaju unutar oblasti štampanja za određeni štampač.

Napredni

Izaberite stavku Više opcija da biste otvorili dijalog Prilagođena veličina stranice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×