Rešavanje problema sa relacijama tabela

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada uvozite više tabela, Excel pokušava da otkrije i definiše relacije između tih tabela tako da ne morate ručno da kreirate relacije ili primenjujete složena rešenja ako želite da radite sa podacima.

Ponekad Excel neće uspeti da otkrije relacije između tabela. U ovom slučaju, možete da koristite informacije u ovom članku da biste rešili automatsko otkrivanje relacija. Da biste bolje razumeli zahtevi i mehaniku otkrivanje relacija pogledajte Relacije između tabela u modelu podataka.

Poruka: Nije otkrivena nijedna relacija

Kada prevlačite polje u oblast Vrednosti postojeće izvedene tabele, traka sa obaveštenjem uvek prikazuje poruku koja ukazuje na to da je potrebna relacija i da polje nije povezano sa poljima koja su već u izvedenoj tabeli. Međutim, ponekad nije moguće otkrivanje relacije nakon obaveštenja. Razlozi mogu biti razni:

  • Algoritam za otkrivanje relacija zavisi od toga da li kolona sporednog ključa ima ime slično koloni primarnog ključa. Ako imena kolona nisu dovoljno slična, preporučujemo da otvorite Power Pivot prozor i ručno kreirate neophodne relacije između tabela.

  • Tipovi podataka možda nisu podržane. Ako neki od tabela koje se koriste u izvedenoj tabeli sadrže kolone samo tipova podataka koji nisu podržani, može biti otkrivena nijedna relacija. U ovom slučaju, trebalo bi da koristite u dijalogu Kreiranje relacija da biste ručno kreirali potrebne relacije su aktivni tabela u izvedenoj tabeli. Više informacija potražite u članku Kreiranje relacije između dve tabele.

Dodali ste nepovezana polja u izvedenu tabeli i nije se pojavila nijedna poruka

Automatsko otkrivanje relacija se pokreće samo za merenja, a ne za izračunata polja koja koristite u oznakama reda ili kolone u izvedenoj tabeli. Zbog toga, kada počnete da pravite izvedenu tabelu, možete da dodate nepovezane tabele, ali nećete videti relacije dok ne budete prevukli polje u oblast Vrednosti.

Ne postoji važeća relacija između tabela

Ponekad tabele koje dodajete izvedenoj tabeli prosto ne mogu da se spoje sa drugim tabelama. Na primer, možda dve tabele sadrže podatke koji se delimično poklapaju, ali zapravo nemaju logičku relaciju sa ostalim tabelama koje već koristite.

Ako u izvedenu tabelu dodate tabelu koja ne može da se spoji sa drugim tabelama, automatsko otkrivanje obično ne vraća rezultate. U ostalim slučajevima, obično možete da zaključite iz rezultata u izvedenoj tabeli da polja ne proizvode značajna izračunavanja.

Automatsko otkrivanje je kreiralo pogrešne relacije

Kada se kreiraju relacije automatskim otkrivanjem, algoritam kreira listu mogućih relacija na osnovu vrednosti u tabelama i rangira moguće relacije u skladu sa verovatnoćom. Excel zatim kreira samo najverovatniju relaciju. Zbog toga, ako tabele sadrže više kolona koje mogu da se koriste kao ključevi, neke relacije će možda biti niže rangirane i neće biti automatski kreirane čak i kada je relacija važeća.

Ako algoritam za automatsko otkrivanje predlaže relaciju koja ne rešava vaš poslovni problem, treba da izbrišete tu relaciju i ručno kreirate drugu koristeći ispravnu kolonu ključa. Pogledajte

Vrh stranice

Pretplata da biste na najbolji način iskoristili vreme

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×