Saveti i trikovi za rad sa formulama

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada počnete sa kreiranjem formule, imajte sledeće najbolje prakse u vidu. Takođe je da budete svesni uobičajenih grešaka koje možete napraviti pri kreiranju formula.

Najbolje prakse za kreiranje formula

Sledeća tabela rezimira najbolje prakse za unos formula.

Sledite ovu najbolju praksu

Tako što ćete uraditi sledeće:

Jednostavna Promena tipa reference       

Napomena: Ovo se ne primenjuje na Excel za veb.

Prebacivanje između relativnih, apsolutnih i mešovitih referenci:.

  1. Izaberite ćeliju koja sadrži formulu.

  2. U polje za formulu Slika dugmeta izaberite referencu koju želite da promenite.

  3. Pritiskajte taster F4 za prebacivanje između tipova referenci.

Brzo kopiranje formula   

Da biste brzo uneli istu formulu u opseg ćelija, izaberite opseg koji želite da izračunate, otkucajte formulu, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Enter. Na primer, ako upišete =SUM(A1:B1) u opseg ćelija C1: C5, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Enter, Excel unosi formulu u svakoj ćeliji opsega, koristeći A1 kao relativna referenca.

Korišćenje automatskog dovršavanja Formula    

Da biste olakšali kreiranje i uređivanje formula i smanjile pravopisne i sintaksne greške, koristite automatsko dovršavanje Formula. Nakon što otkucate = (znak jednakosti) i počinjete slova (Početna slova služiti kao prikazali okidača), Excel prikazuje dinamički listu važećih funkcija i imena ispod ćelije. Kad umetnete funkcija ili ime u formuli tako što ćete koristiti za Umetanje okidača (tastera TAB ili kliknuti dvaput na stavku na listi), Excel će prikazati odgovarajuće argumente. Kao popunite formulu, otkucati zarez možete takođe služiti kao okidač prikaza – Excel može da prikazuje dodatne argumente. Možete da umetnete dodatne funkcije ili imena u formulu i dok kucate njihove Početna slova, Excel ponovo prikazuje dinamički listu sa koje možete da odaberete.

Korišćenje ekranskih napomena   

Ako niste upoznati sa argumenti funkcije, možete da koristite funkciju ekransku napomenu koja se pojavljuje nakon što unesete ime funkcije i otvorenu zagradu. Kliknite na ime funkcije da biste prikazali teme pomoći za funkciju, ili izaberite ime argumenta da biste izabrali odgovarajući argument u formuli.

Takođe pogledajte

Otkrivanje grešaka u formulama

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×