Saveti za poboljšanje reprodukcije audio i video sadržaja i kompatibilnosti u programu PowerPoint

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ako je reprodukcija usporena, ako postoji kašnjenje između zvuka i video zapisa, ako je zvuk isprekidan a sličice se gube, postoji nekoliko saveta koji bi mogli da vam pomognu da poboljšate reprodukciju zvuka i video zapisa i kompatibilnost medijskih sadržaja koje ste uključili u prezentaciju.

Savet:    Određene starije video datoteka formati možda nisu komprimovanje ili izvoz ispravno u sistemu Office na Windows RT Računaru. Preporučujemo da koristite noviju formata medija kao što su H.264 i napredne Audio Coding (AAC). Želite li da saznate koju verziju sistema Office koristite?

 • Komprimovanje medijskih datoteka u prezentaciji će vam pomoći da smanjite veličinu prezentacije.

 • Ograničite korišćenje specijalnih efekata u video zapisima, kao što su senke, refleksije, efekti sjaja, umekšane ivice, kosine i 3-D rotiranje.

 • Instalirajte još memorije ili umetnite snažniju grafičku karticu u računar.

 • Ako koristite operativni sistem Vista ili Windows 7.0, pogledajte indeks Windows iskustva u operativnom sistemu Windows da biste videli koje oblasti možete da poboljšate.

  Indeks Windows iskustva meri mogućnost hardverske i softverske konfiguracije računara, a kao meru navodi „osnovni rezultat“. Viši osnovni rezultat obično znači da će računar raditi brže i bolje od računara sa nižim osnovnim rezultatom. Više informacija potražite u Windows pomoći i podršci.

 • Proverite da li su upravljački programi grafičke kartice ažurni. Moraćete da se obratite proizvođaču grafičke kartice ili da odete na njegovu veb lokaciju kako biste to proverili.

 • Uključite hardversko ubrzanje. Da biste to uradili u programu PowerPoint, izaberite stavke Datoteka > Opcije > Više opcija, a zatim u okviru Prikaz proverite da li je opozvan izbor u polju za potvrdu Onemogući hardversko ubrzanje grafike.

 • Proverite da li na uređaju na kojem ćete održati prezentaciju ima dovoljno slobodnog prostora na disku.

 • Promenite postavku dubine boja na 16-bita. Dubina boja je broj vrednosti boje koje se dodeljuju jednom pikselu na slici. Dubina boja se može kretati u opsegu od 1 bita (crno i belo) do 32 bita (više od 16,7 miliona boja).

 • Zatvorite sve druge programe.

 • Preporučuje se da ugradite medijske datoteke, umesto da ih povežete. Ugrađivanje medijskih datoteka će garantuje da će im reprodukcija god ga povećati veličinu datoteke prezentacije. Da, ali možete da komprimujete medijske datoteke u prezentaciji.

 • Ako morate da se povežete sa video zapisima, uverite se da na mestu na kojem planirate da vodite prezentaciju imate funkcionalnu mrežnu vezu. Uz to, svakako proverite vezu pre prezentacije. To će pomoći da otkrijete probleme pre nego što započnete prezentaciju. Korist od povezivanja sa medijumom je u smanjenoj veličini datoteke prezentacije. Međutim, svakako kopirajte povezane medijske datoteke u isti direktorijum u kojem se nalazi i prezentacija kako bi se reprodukovale.

Ako prezentacija sadrži datoteku sa videom ili zvukom iz starije verzije programa PowerPoint, možete da nadogradite format datoteke kako biste iskoristili poboljšane mogućnosti reprodukovanja multimedijalnog sadržaja. Nadogradnja će automatski ažurirati i ugraditi medijske stavke. Da biste nadogradili format datoteke u programu PowerPoint, na kartici Datoteka izaberite stavku Informacije, a zatim Konvertuj dokument.

Ako dvaput kliknete na zastareli video, prikazaće se dijalog koji će omogućiti da ažurirate datoteke video zapisa.

Ako u fascikli TEMP imate mnogo datoteka, to može dramatično da uspori PowerPoint (i druge programe). Povremeno treba da proveravate i brišete suvišne datoteke iz fascikle TEMP.

Da biste pronašli fasciklu TEMP, uradite sledeće:

 1. Zatvorite PowerPoint i sve druge programe koje koristite.

 2. Kliknite na dugme Start.

 3. Izaberite stavku Pokreni.

 4. U okviru Otvori otkucajte %temp%.

 5. Izaberite stavku U redu.

 6. Izaberite suvišne .tmp datoteke, a zatim pritisnite taster DELETE.

  Obično možete da izbrišete sve datoteke koje pronađete u fascikli TEMP. Ako dobijete poruku „greška u pristupu“, to je verovatno zato što pokušavate da izbrišete datoteku koja se trenutno koristi.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×