Saveti za pripremu publikacije za komercijalno štampanje

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ako vam je potrebna opcije štampanja koje nemate na stonom štampaču, može potrajati publikacije u komercijalnoj štampariji koji može da reprodukuje rad na offset štampanje ili visokog kvaliteta digitalni štampač.

Na primer, možda ćete želeti da štampanje publikacije u većem broju, na posebnom papiru (kao što je natpis ili karticu akcije) ili koristite povez, skraćivanje i opcije obrade.

Ako vam je potrebna stotine kopije ili hiljadama, u komercijalnu štampariju možda ekonomsku i efikasan način za štampanje publikacije.

Microsoft Office Publisher 2007 ima mnoge funkcije koje mogu da znatno olakšavaju za komercijalne štamparije i kopirajte radnje za pripremu publikacije za štampu. Sledeće savete koji će vam pomoći da pripremite publikaciju za štampu komercijalne štampariji ili radnju.

Savet 1: O projektu sa komercijalnoj štampariji

Posavetujte se sa komercijalnoj štampariji pre i tokom procesa dizajniranja da biste uštedeli vreme i novac kasnije. Pre početka projekta, Opišite projekat i ciljeve i saznajte štamparije.

Pre nego što kreirate publikacije, razmotrite sledeća pitanja:

 • Pitajte da li je štampač prihvata Publisher datoteke. Ako ne možete da pronađete u komercijalnu štampariju koja radi, možete da postavite o drugim načinima za prosleđivanje publikacije za štampanje. Najbolji komercijalne štamparije prihvatili PostScript ili PDF datoteke, a oni će vam uputstva o tome kako da kreirate ove datoteke iz publikacije.

 • Recite štampača za štampanje potrebe projekta, kao što su količina, kvalitet, papira, veličine papira, preporučeni model boje, povez, presavijanje, skraćivanja, budžet, ograničenja veličine datoteke i krajnjim rokovima. Uvek pitaj ako štampač ima stavki koje želite u skladištu.

 • Obavestite štampač znam da li je vaša publikacija uključivaće skenirane slike i ako je tako, da li ćete ih vi sami skenirati ili u komercijalnoj štampariji ili usluga Biro skeniranje ih.

 • Pitajte da li će postojati zadatke pripreme za štampu, kao što su preklapanje i raspored stranica.

 • Zatražite preporuke koji mogu da uštede novac.

Savet 2: Odaberite model boje ranije

Pre nego što dosta vremena na dizajniranje publikacije, odlučite da li želite da štampate u boji. Ako ste štampanje publikacije na štampaču u boji digitalni visokog kvaliteta, ne morate da brinete o bojama. Digitalni boja štampači ispravno reprodukuju milione boja. Ako planirate da štampanje publikacije na offset štampa, imate nekoliko opcija model boje.

OFFSET štampa zahteva da profesionalni operater podesili i pokrenuli proces štampanja. Obično, svaki zapis koji je potreban za štampanje publikacije zahteva više Podešavanje za operatora i povećava cene. Broj mastila koja vam je potrebna zavisi od model boje koje ste odabrali.

Kada podesite štampa u boji za publikaciju, možete da odaberete iz sledećih modela boje:

 • Bilo koje boje (RGB)

 • Jedne boje

 • Spot boje

 • Procesne boje

 • Procesne i spot boje

Bilo koje boje (RGB)

Ako štampate pomoću štampaču u boji digitalni (kao što su stonom štampaču u boji), koristite RGB (crvena, zelena, plava) model boje. Kada štampate nekoliko kopija, ovo je najmanje skup model boje za štampanje. RGB boje imaju najveći stepen varijabilnosti svih modela boje, međutim, što olakšava teško za podudaranje boja između štampanja.

Jedne boje

Ako štampate pomoću jedne boje, sve u vašoj publikaciji se štampa kao nijanse jedne boje, što je obično crne. Ovo je najmanje skup model boje za štampanje na offset pritisnite jer ona zahteva samo jedan zapis perom.

Spot boje

Ako štampate pomoću spot boja, sve u vašoj publikaciji se štampa kao nijanse jedne boje – obično crne – i nijansom dodatne boje, spot boje, koja se obično koristi za naglašavanje. Publisher koristi PANTONE® boja spot boje.

Ovaj model boje zahteva najmanje dva mastila, a možete da povećate troškovi štampanja na offset pritisnite svaki mastilom koje možete da dodate.

Napomena: U nekim slučajevima, štampanje spot boje mogu biti veći od korišćenja procesne boje. Ovo je obično u slučaju kratku štampanog.

Procesne boje

Ako koristite ovaj model boje, publikaciji se štampa u boji kombinovanjem mastila procesne boje cijan, magenta, žuta, i Crna, što se obično skraćeno na CMYK (cijan, Magenta, žuta, ključ). Iako možete da kombinujete ova četiri mastila da biste dobili skoro pun opseg boja, ne može da pronađe neke boje. Na primer, CMYK modela boje ne može da bi se dobila metalik boje ili boje visoko zasićene.

Procesne boje štampanje uvek zahteva se štamparska sa četiri CMYK mastila. Takođe zahteva veština deo pritisnite operator da poravnate utisak mastila jedne sa drugima, koja se naziva registracija. Ove zahteve proverite procesne boje štampanje skup štampanje spot boja.

Procesne i spot boje

Ovaj model boje je skup da biste odštampali zato što kombinuje štampanje procesne boje (četiri mastila) sa jednog ili više mastila spot boja. Koristite ovaj model boje samo ako želite punu boju plus zasićene ili metalik boje koje nije moguće reprodukovati korišćenjem CMYK.

Izbor modela boje

Kada odaberete model boje u programu Microsoft Office Publisher, birač boje prikazuje samo one boje koje su dostupne u model boje koje ste odabrali. Na primer, ako postavite model boje jedne boje, možete da odaberete samo linija, popunjavanje i boju teksta možete da izvršite sa te jedne boje. Ako podesite model boje Spot boje, možete da odaberete samo linija, popunjavanje i boju teksta koje možete izvršiti pomoću boja spot mastila.

Savet 3: Uverite se da su sve stranice publikacije ispravne veličine

Pre nego što kreirate publikacije, trebalo bi da budete želeli da koliki završene odštampane publikacije da bude. Obavezno pogledajte komercijalnu štampariju.

Kada utvrdite veličinu stranice koju želite, podesite ga u dijalogu " Podešavanje stranice ".

Uverite se da u ovoj fazi je veličine stranice u dijalogu " Podešavanje stranice " odaberete željene veličine. To je teško da biste promenili veličinu stranice nakon što započnete sa dizajniranjem publikacije. Takođe, u komercijalnoj štampariji će imati problema štampanje publikacije na drugu stranicu veličinu od one koju ste podesili.

Važno je da Imajte u vidu da Podešavanje stranice i štampanje, veličine stranice i veličine papira dve stvari:

 • Veličina stranice uvek se odnosi na veličinu završio stranice, posle skraćivanja.

 • Veličinu papira uvek upućuje na veličinu lista papira na kome štampate publikaciju, pre nego što skraćivanja.

U većini slučajeva, veličine papira mora da bude veći od veličine stranice kako bi se omogućila razlivanje i znaci štampača ili da biste omogućili da biste odštampali više stranica po listu papira.

Ako želite da odštampate više stranica na jednom listu papira da biste kreirali brošuru, možete ga lako uradite u programu Publisher. Štampanje više stranica na jednom listu tako da oni mogu biti presavijanjem i čine niz stranica se zove nametanje.

Savet: Da biste dobili najbolje rezultate sa nametanje, sa komercijalnoj štampariji pre nego što podesite publikacije. U komercijalnoj štampariji možda koristite program za nametanje nezavisnih proizvođača za nametanje publikacije.

Kao opšte pravilo, da li koju ćete koristiti nametanje ili ne bi trebalo da postavite veličinu stranice u konačnu veličinu stavke.

 • Vizitkarte, kartice za indeksiranje i razglednice veličine    Ako želite da odštampate nekoliko malih stavki, kao što su vizitkarte, na listu jedan veličine pisma (8,5 inča x 11 inča), podesite veličinu publikacije da bude veličine kartica (2 inča x 3,5 inča za vizitkarte), ne veličinu papira da ćete je odštampati o n. u dijalogu Podešavanje stranice možete da podesite koliko kopija želite da odštampate po listu.

  Kako?

  1. Na kartici Dizajn stranice , kliknite na pokretač dijaloga u grupi Podešavanje stranice .

  2. U dijalogu Podešavanje stranice u okviru tip rasporeda, kliknite na dugme više stranica po listu ili drugu odgovarajuću opciju.

  3. U okviru Opcije, unesite vrednosti koje želite u poljima Bočna margina, Gornja margina, Horizontalni razmaki Vertikalni razmak .

  4. Kliknite na dugme U redu.

   U zavisnosti od toga koju ste izabrali veličinu papira i margina vrednosti koje ste uneli, Publisher uklapa koliko kopija stavke na stranici je moguće. I dalje možete videti samo jednu kopiju u prozoru publikacije, ali kada štampate publikacije, Publisher štampa više kopija na jednom listu papira.

 • Presavijena brošura veličine    Ako je vaša publikacija jedan list papira koji će biti presavijena jednu ili više puta, kao što je trodelna brošura ili razglednice, veličine stranice treba da bude isti kao predviđenu veličinu pre nego što ste podesili. Ne treba da razmotrite svaki tabla brošura da bude posebnu stranicu. Na primer, ako je vaša publikacija trodelna brošura koja će se štampati na papiru veličine slova, kliknite na dugme slovo veličine stranice u dijalogu " Podešavanje stranice ".

 • Brošura veličine    Ako je vaša publikacija knjižica sa više stranica presavijena (na primer, katalog ili magazin), veličine stranice trebalo bi da isti kao jedne stranice nakon njenog deo. Na primer, ako je veličinu publikacije 5,5 inča x 8,5 inča, možete da odštampate ove stranice tako što ćete zajedno sa obe strane veličine pisma lista papira. Funkcija za štampanje knjižica u programu Publisher uređuje stranice tako da kada Kombinovanje i presavijanja, stranice su u ispravnom nizu.

  Da biste podesili brošuru, pogledajte članak Postavljanje nagore i štampanje brošura veličine pisma ili biltena.

 • Složena nametanje    Neke nametanje može da uključuje veliki broj stranica koje se štampaju na jednom listu koja je zatim presavijanjem nekoliko puta i sa tri strane da biste dobili grupa redosledom numerisanih stranica. Ova vrsta nametanje mogu da se izvrše samo pomoću programa nezavisnih proizvođača.

Savet 4: Omogućite prekoračenje margina

Ako imate elemenata u publikaciji koju želite da odštampate na ivicu stranice, postavite ih kao prekoračenja margine. Prekoračenja margine je kada element izlazi van stranice publikacije. Da biste veličinu papira koji je veći od veličine stranice, a zatim odsečene štampanja publikacije. Prekoračenja margine su neophodna zato što većina uređaja za štampanje, uključujući offset štamparske, ne možete da štampate ivice papira i skraćivanje papira može ostaviti tanke, belo, neodštampanih ivice.

Da biste kreirali prekoračenja margine u programu Publisher, uvećajte elemente koje želite da tako da oni ivice stranice tako što ćete najmanje 0.125 inča.

Publikacija sa prekoračenim marginama

Ako je element automatski oblik koji ste kreirali u programu Publisher, možete ga lako Razmaknite. Međutim, ako je oblik slike, treba da više pažnjom da biste se uverili da dobijete proporcije ili da ne biste izgubili deo slike koji želite da zadržite kada je odsečene stranice.

Savet 5: Izbegavajte korišćenje sintetičkih stilova fonta

Slovni obično su dizajnirani različitih fontova za predstavljanje varijante. Na primer, slovni Times New Roman je zapravo četiri fontova:

 • Times New Roman nove

 • Radno vreme novi Roman podebljano

 • Puta novi Roman kurziv

 • Radno vreme novi Roman podebljani kurziv

Da biste pojednostavili pomoću varijanti, kada primenite podebljano ili kurziv oblikovanja na tekst u programu Publisher, Microsoft Windows primenjuje odgovarajući font ako je dostupna. Na primer, ako izaberite neki tekst u Times New Roman, a zatim kliknite na dugme " podebljano " na traci sa alatkama Oblikovanje , Windows zamenjuje Times New Roman Bold za font.

Mnoge slovni nemaju zasebne fontove koji predstavljaju podebljano ili kurziv. Kada primenite podebljano ili kurziv oblikovanja na ove fontove, Windows kreira sintetičku verziju na slovni oblik u taj stil. Na primer, slovni oblik strip Sans MS nema verziju sistema kurziv. Kada primenite oblikovanje teksta u strip Sans MS kurzivom, Windows omogućava da tekst izgleda kurziv pomalo znakove.

Većini stonih štampača štampanje sintetičkih stilova fonta, kao i obično, ali skupa štampanja uređaja, kao što su uređaja za fotoslog, obično štampanjem kao što je očekivano. Uverite se da ne morate sve sintetičkih stilova fonta u publikaciji kada dodajte isključili komercijalnoj štampariji.

Proveri da li postoje zasebne fontove koji želite da odštampate

Da biste bili sigurni da nemate sve sintetičkih stilova fonta, treba da znate koje slovne oblike koristite i varijacije koje su dostupne u vidu zasebnih fontova. Da biste videli koje slovne oblike koji ste koristili u publikaciji, uradite sledeće:

 • Na kartici datoteka izaberite stavku informacije, a zatim izaberite stavku Upravljanje ugrađenim fontovima.

  Dijalog " Fontovi " prikazani su svi slovni koje se koriste u publikaciji.

Da biste videli koje varijacije stila na slovni oblik dostupni su kao zasebne fontove, uradite sledeće:

 1. U meniju Start izaberite stavku Pokreni.

 2. U dijalogu pokretanje , u polju Otvori otkucajte fontovei zatim kliknite na dugme u redu.

  Fontovi prozora se otvara i prikazuje listu svih fontova i varijacije fonta koji su instalirani na vašem računaru.

 3. Proverite da li ako slovnih oblika koje koristite u publikaciji su dostupne za stilove koji želite da koristite zasebnu fontove.

Ako neki slovni oblik navedena samo jedna varijacija, odvojene fontova dostupni su za podebljano, kurziv ili podebljani tekst oblikovanja kurzivom. Većina slovni koji je dostupan samo jedan font su ukrasni fontovi i nisu dizajnirani da se koristi druge varijacije.

Savet 6: Izbegavajte upotrebu nijansi na tekstu sa malom veličinom fonta

Ako je obojenog teksta na mali font, koristite boje koje su jednobojna spot mastila ili boje koje je moguće izvršiti i kombinacija pune proces bojama. Izbegavajte korišćenje nijansi boju.

Publisher štampa svetle kao ekrana ili kao procenat pune boje. Kada pregledanu krupan ekrana pojavljuje se kao grupa tačaka. Na primer, 50 procenata nijanse zelene štampa se kao 50 procenata ekrana od pune zelene boje.

Uvećana verzija jednobojnog teksta i teksta sa nijansom

Kad jednobojnog teksta na mali font, tačaka koje čine ekrana može biti nedovoljan za jasno definisanje oblika znakova. Tekst je zamagljen ili tačkast, odnosno teško čitati. Ako je nijansi procesne boje (korišćenjem više mastila), mastila su možda biti nastaloj koje možete da dodate mutno ivice na tekst.

Ako želite da obojite tekst čija je veličina fonta mala, uverite se da koristite boje koja će biti odštampana kao pune boje, a ne kao nijanse. Ovo su boje:

 • Crno

 • Belo

 • Cijan

 • Magenta

 • Žuti

 • Crveno (100 procenata Magenta, 100 procenata žute)

 • Zelena (100 procenata cijan, 100 procenata žute)

 • Plava (100 procenata cijan, 100 procenata crvene)

 • 100 procenata nijanse bilo koje spot boje

Napomena: Za tekst na veće veličine fonta, otprilike 18 tačaka i veće, svetle nijanse nisu problem. Ne zaboravite da o fontovima koje želite da ton sa komercijalnoj štampariji.

Savet 7: Veličina digitalne fotografije i skenirane slike na odgovarajući način

Grafike kreirane u programu Bojanka, skeniranje programa ili digitalni fotoaparat se sastoji od koordinatne mreže različito obojenih kvadratića koji se zove piksela. Više piksela grafike ima više detalja pokazuje.

Rezoluciju slike izražen piksela po inču (ppi). Svaka slika ima ograničenog broja piksela. Podešavanje razmere slike smanjuje rezoluciju (manje ppi). Umanjivanjem slike povećava rezolucija (više ppi).

Ako rezoluciju slike je preniska, ona će se odštampati izgledati nejasno. Ako je rezoluciju slike visoke, veličine datoteke publikacije postaje nepotrebno velika i je potrebno više vremena za otvaranje, uređivanje i štampanje. Slika sa više od 1000 ppi možda neće se odštampati uopšte.

Ako rezoluciju slike veća od one koju štampač je u stanju za štampanje (na primer, sa 800 ppi na štampaču u 300 ppi), štampač potrebno više vremena da obradi podatke o slici bez prikazivanja bilo koji još detalja u odštampanoj tekstu. Pokušajte da se podudara sa rezoluciju slike na rezoluciju štampača.

Boja slika koje želite da odštampate u komercijalnoj štampariji treba da bude između 200 i 300 ppi. Slika može da ima veću rezoluciju – do 800 ppi – ali ne bi trebalo da smanjite rezoluciju.

Napomena: Ponekad ćete možda videti rezolucije slike izraženu kao tačaka po inču (dpi) umesto ppi. Ove termine se često koriste naizmenično.

Važeće rezolucije

Slika sadrži iste količine informacija bez obzira da li ga povećali ili smanjili u publikaciji. Ako želite više detalja slika prilikom uvećavanja ga, treba da počnete sa slikom koja ima viši važeća rezolucija.

Svaka slika u publikaciji ima važeću rezoluciju koja uzima u obzir originalnu rezoluciju grafike i efekat promene njene razmere u programu Publisher. Na primer, slika sa originalnom rezolucijom od 300 ppi kojoj je razmera povećana za 200 procenata ima važeću rezoluciju od 150 ppi.

Da biste pronašli važeću rezoluciju slike u publikaciji, uradite sledeće:

 1. Na kartici Prikaz potvrdite izbor u polju za potvrdu pored Menadžer za grafike.

 2. U oknu zadatka Menadžer za grafike , u okviru Izaberite sliku, kliknite na strelicu pored slike, a zatim izaberite stavku Detalji.

 3. U prozoru " Detalji " polje Važeća rezolucija prikazuje rezoluciju u tačkama po inču (dpi).

Smanjivanje grafike visoke rezolucije

Ako imate samo nekoliko grafiku čiju rezoluciju prevelika, možete da imate problema štampanja. Ako imate nekoliko grafike visoke rezolucije, publikacije će se odštampati efikasnije ako smanjite njihovu rezoluciju.

Važno: Pre nego što smanjite rezoluciju grafike, posavetujte se sa komercijalnoj štampariji o rezoluciju koje su vam potrebne.

U programu Publisher, možete da smanjite rezoluciju jedne, nekoliko, ili svih slika tako što ćete ih komprimovati.

 1. U programu Publisher, izaberite jednu ili više slika čiju rezoluciju želite da smanjite, jedan od njih kliknite desnim tasterom miša, a zatim izaberite stavku Oblikovanje slike.

 2. U dijalogu Oblikovanje slike izaberite karticu slika .

 3. Izaberite stavku Komprimovanje.

 4. U dijalogu Komprimovanje slika u okviru Željeni izlazni format, izaberite stavku komercijalno štampanje.

 5. U okviru Primeni postavke komprimovanja odmah izaberite da li želite da komprimujete sve slike u publikaciji ili samo slike koje ste izabrali i zatim kliknite na dugme U redu.

 6. Ako se pojavi poruka koja pita ako želite da primenite optimizaciju slike, kliknite na dugme da.

  300 ppi verzija iste slike ili slika zamenjuje visoke rezolucije originalnu sliku ili slike.

Savet 8: Koristite povezane slike

Kada umetnete slike u publikaciji, možete ih ugraditi u publikaciju ili vezu do datoteke slika. Umetanje slike u publikaciji kao veze smanjuje veličinu publikacije i omogućava da štampač za svaku od slika uređivanje zasebno ili upravljanje boje za sve u grupi.

Ako umetnete povezane slike, uverite se da datoteke slika zajedno sa publikacije u komercijalnoj štampariji. Ako koristite Go čarobnjak za pripremu publikacije za komercijalno štampanje, povezane slike su uključene u spakovani datoteku.

Isporučivanje publikacije sa povezanih slika je posebno važno ako koristite Encapsulated PostScript (EPS) grafike, zato što ne možete da sačuvate sliku izdavača u EPS formatu. EPS grafika je dostupna u komercijalnoj štampariji samo ako ga je obezbeđen kao zasebnu povezanu datoteku.

Da biste umetnuli sliku kao vezu, uradite sledeće:

 1. Na meniju Umetanje postavite pokazivač na stavku Slika, a zatim izaberite stavku Iz datoteke.

 2. U dijalogu Umetni sliku Pronađite sliku, a zatim kliknite na njega.

 3. Kliknite na strelicu pored stavke Umetni i zatim kliknite na dugme Poveži sa datotekom.

Savet 9: Za pripremu datoteke publikacije koristite čarobnjak

Idite čarobnjak paketi publikacije i povezane datoteke u jednu komprimovanu datoteku koje možete preduzeti u komercijalnu štampariju. Kada koristite čarobnjak idite, Publisher radi sledeće:

 • Čuva kopiju datoteke i ugrađuje te TrueType fontovi koje dodelite dozvolu za ugradnju.

 • Kreira se komprimovana datoteka arhive, što uključuje publikacije i sve njegove povezane grafike.

 • Kreira PDF datoteku koja štampač možda ćete hteti da koristite.

  Napomena: Možete da sačuvate kao PDF ili XPS datoteke iz programa Microsoft Office 2007 tek pošto instalirate programski dodatak. Više informacija potražite u članku Čuvanje ili je konvertujte u PDF ili XPS formatu.

 • Kopira spakovani datoteku na disk jedinicu po vašem izboru.

Da biste pokrenuli čarobnjak Zapakuj, pogledajte članak koristite čarobnjak da biste sačuvali datoteku za komercijalno štampanje.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×