Saznajte kako da se krećete u aplikaciji "osobe" pomoću funkcija pristupačnosti

Osobe aplikacija u Microsoft 365 uključuje funkcije pristupačnosti koje osobama sa umanjenim sposobnostima olakšava da koriste aplikaciju. Na primer, osobe koje su slepe ili imaju nisku viziju mogu da koriste čitače ekrana da bi imale informacije o korisničkom interfejsu (UI) čitanjem naglas.

Mnoge funkcije pristupačnosti su ugrađene u uređaj ili računar. Da biste saznali više o ovim funkcijama pristupačnosti, pogledajte članak Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u programu Microsoft 365.

U ovoj temi

Upoznavanje rasporeda aplikacije "osobe"

Aplikacija "osobe" vam pomaže da upravljate kontakt informacijama. Kao i druge Microsoft 365 aplikacije, Osobe aplikacija je aplikacija zasnovana na vebu koju koristite u Veb pregledaču. Otvorite aplikaciju "osobe" izborom njene pločice u Microsoft 365 pokretanju aplikacija. Da biste se kretali kroz elemente aplikacije, koristite karticu TAB i SHIFT + TAB.

 • Okno za navigaciju

  Kada otvorite aplikaciju "osobe", fokus se nalazi na istaknute osobe, grupi u oknu za navigaciju levog okna. Pritisnite kombinaciju tastera SHIFT + TAB da biste iљli na polje za pretragu da biste ga tražili. Pritisnite taster TAB da biste pregledali grupe u oknu, kao što su Kontakti, direktorijumi grupe kojima pripadate, ako ih ima. Kada izaberete jednu od stavki na listi za navigaciju, sadržaj glavnog okna se menja u skladu sa tim izborom.

  Na dnu okna za navigaciju pronaći ćete dugmad za e-poštu i Kalendar (Outlook na vebu), aplikaciju za osobe koju koristite i aplikaciju " Zadaci ".

  Ponovo pritisnite taster TAB i fokus se premešta na Banner na vrhu okna "osobe".

 • Glavno okno

  Sadržaj glavnog okna se menja u skladu sa izabranom stavkom u oknu za navigaciju.

  Gornja traka glavnog okna sadrži dugmad za novi (kontakt, listu kontakata ili grupu), Upravljanje (uvoz i izvoz). Možete da pronađete i druge opcije, kao što je Uređivanje omiljenih lokacija, koje se pojavljuju kada ste izabrali stavku istaknute osobe u oknu za navigaciju i omogućavate da dodate neиije ime u omiljene.

Navigacija pomoću tasterskih prečica u aplikaciji Osobe

Pošto aplikacija Osobe funkcioniše sa Veb pregledačem, tasterske prečice koje funkcionišu u pregledaču takođe funkcionišu u Osobe aplikaciji. Međutim, ako vaš pregledač ne podržava tasterske prečice, možete da koristite taster Tab za pomeranje napred ili Shift+Tab za vraćanje unazad.

Sledeća tabela opisuje tasterske prečice koje možete da koristite da biste se kretali kroz UI za aplikaciju Osobe – one koje su uključene u većinu pregledača, zajedno sa onima koji su specifični za Osobe aplikaciju.

Napomene

 • Kada koristite aplikaciju Osobe, preporučujemo da koristite Internet Explorer kao Veb pregledač. Kada to uradite, imate pristup tasterskim prečicama dostupnim u programu Internet Explorer.

 • Tasterske prečice u ovoj tabeli odnose se na raspored tastera na američkoj tastaturi. Raspored tastera na drugim tastaturama možda neće u potpunosti odgovarati tasterima na američkoj.

 • Ako prečica zahteva pritiskanje dva ili više tastera istovremeno, ova tabela razdvaja tastere pomoću znaka plus (+).

Da biste izvršili sledeću radnju

Pritisnite

Premeštanje na sledeću oblast, dugme, povezanost ili opciju u dijalogu; ili zatvorite meni

Na primer, idite sa jedne veze ka navigaciji ili na sledeću, i idite na sledeću oblast informacija kada prikazujete, dodajete ili uređujete kontakt. Ili, na primer, zatvorite meni grupe . U dijalogu veze pređite na sledeću opciju.

Taster Tab

Premeštanje na prethodnu oblast, dugme ili na povezivanje

Shift+Tab

Uradite nešto od sledećeg:

 • Premeštanje sa jednog kontakta na drugi na spisku kontakata ili premeštanje na prethodni kontakt

 • Kada je jedan kontakt već izabran, izaberite više kontakata

 • Premeštanje između i izbor opcija u meniju

Tasteri sa strelicama

Potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu za kontakt na spisku kontakata ili opciju u dijalogu

Razmaknica

Brisanje svih izbora na stranici i osvežavanje te stranice u Veb pregledaču

F5

Aktiviranje dugmeta ili povezivanje ili otvaranje menija

Na primer, kada dodate ili uredite informacije o kontaktu, izaberite karticu na dugmetu Sačuvaj da biste ga izabrali, a zatim pritisnite taster ENTER. Ili, kada dodate kontakt u grupu, u meniju grupe , karticu " Zatvori " da biste ga izabrali, a zatim pritisnite taster ENTER.

Enter

Dodavanje novog kontakta

Ctrl+N

Uređivanje izabranog kontakta

Ctrl+E

Čuvanje promena kontakt informacija

CTRL + S ili CTRL + ENTER

Kada se izabere kontakt, otvorite meni grupe

Savet: Da biste se kretali između i izbora opcija u meniju, koristite tastere sa strelicama.

b

Kada se izabere kontakt, otvorite dijalog veze

Savet: Da biste se kretali između i izbora opcija u dijalogu, pritisnite taster TAB.

-

Kada se izabere kontakt, otvorite dijalog Brisanje

Savet: Da biste izbrisali izabrani kontakt, pritisnite taster TAB da biste prešli na dugme Izbriši , a zatim pritisnite taster ENTER.

Delete

Zatvaranje dijaloga

Esc

Premeštanje u polje za pretragu

/

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×