Saznajte više o šifrovanim porukama u Outlook.com

Pretplata da biste na najbolji način iskoristili vreme

Budite jedan korak ispred svih uz Microsoft 365 i izdvojte vreme za stvari koje su vam najvažnije.

Pretplatite se odmah

Ako imate Microsoft 365 Family ili pretplatu na Microsoft 365 Personal, Outlook.com sada uključuje funkcije šifrovanja koje vam omogućavaju da delite poverljive i lične informacije dok se uverite da e-poruka ostaje šifrovana i da ne ostavlja Microsoft 365. Ovo je korisno kada nemate poverenja u dobavljača e-pošte primaoca.

Opcije šifrovanja su dostupne na traci kada pišete poruku.

Outlook.com traka sa istaknutim dugmetom

Koje su opcije šifrovanja dostupne?

Kao Outlook.com korisnik koji ima pretplatu na Microsoft 365 Family ili Microsoft 365 Personal, videćete sledeće:

 • Šifrovanje: poruka ostaje šifrovana i ne ostavlja Microsoft 365. Primaoci sa Outlook.com i Microsoft 365 nalozima mogu da preuzmu priloge bez šifrovanja iz Outlook.com, Outlook aplikacije za mobilne uređaje ili aplikacije za poštu u operativnom sistemu Windows 10. Ako koristite drugačiji klijent e-pošte ili druge naloge e-pošte, možete da koristite privremeni kôd za preuzimanje priloga sa portala za Microsoft 365 poruke.

 • Šifrovanje i sprečavanje prosleđivanja: poruka ostaje šifrovana u okviru Microsoft 365 i ne može se kopirati ili proslediti. Microsoft Office prilozi kao što su Word, Excel ili PowerPoint datoteke ostaju šifrovani čak i kada se preuzmu. Drugi prilozi, na primer PDF datoteke ili datoteke slike mogu se preuzeti bez šifrovanja.

Kako da pošaljem šifrovane e-poruke?

Da biste poslali poruku sa šifriranjem, odaberite jednu od dve opcije koje su dostupne u okviru dugmeta za šifrovanje: šifrovanje ili šifrovanje i sprečavanje prosleđivanja.

Okno za čitanje u programu Outlook sa istaknutim opcijama šifrovanja

Kako da pročitam šifrovanu e-poruku? (Koristim Outlook.com ili Microsoft 365 )

Ako koristite Outlook.com ili Microsoft 365 i koristite Veb lokaciju Outlook.com, aplikaciju Outlook za mobilne uređaje ili aplikaciju pošta u operativnom sistemu Windows 10, možete da čitate šifrovane poruke na isti način na koji to radite sa nešifrovanim porukama.

Ako koristite Outlook za Windows, Outlook za Mac ili samostalnu aplikaciju za e-poštu, dobićete e-poruku sa uputstvima za čitanje šifrovane poruke. Možete da pristupite pomoću Microsoft naloga ili Microsoft 365 naloga.

Kako da pročitam šifrovanu e-poruku? (Ne koristim Outlook.com ili Microsoft 365 )

Dobićete e-poruku sa uputstvima za čitanje šifrovane poruke. Ako je šifrovana poruka poslata na Google ili Yahoo mail nalog, možete da potvrdite identitet pomoću Google ili Yahoo naloga ili pomoću privremenog koda za kôd. Ako je poruka poslata na neki od drugih naloga (koncast ili AOL, na primer) možete da koristite privremeni kôd za prolaz. Privremeni kôd za kôd će vam biti poslat u e-poruci.

Poruka primljena kada pokušate da otvorite šifrovanu poruku

Da li se prilozi takođe šifruju?

Svi prilozi su šifrovani. Primaoci koji pristupaju šifrovanoj e-poruci preko portala Office poruke mogu da prikažu priloge u pregledaču.

Prilozi se ponašaju drugačije kada se preuzmu u zavisnosti od opcije šifrovanja koja se koristi:

 • Ako odaberete opciju šifriranja , primaoci sa Outlook.com i Microsoft 365 nalozima mogu da preuzmu priloge bez šifrovanja iz Outlook.com, Outlook aplikacije za mobilne uređaje ili aplikacije za poštu u operativnom sistemu Windows 10. Drugi nalozi e-pošte koji koriste drugi e-poštu mogu da koriste privremeni kôd za preuzimanje priloga sa portala za Microsoft 365 poruke.

 • Ako odaberete opciju šifrovanje i sprečavanje prosleđivanja , postoje dve mogućnosti:

  • Microsoft Office prilozi kao što su Word, Excel ili PowerPoint datoteke ostaju šifrovani čak i kada se preuzmu. To znači da ako primalac preuzme prilog i pošalje ga na drugu osobu, osoba koja ga je prosledila neće moći da otvori prilog zato što nema dozvolu da ga otvori.

   Imajte u vidu da ako primalac datoteke koristi nalog Outlook.com, možete da otvorite šifrovane priloge Office u Office aplikacijama za Windows. Ako primalac datoteke koristi nalog Microsoft 365, možete da otvorite datoteku u Office aplikacijama na svim platformama.

  • Svi drugi prilozi, kao što su PDF datoteke ili datoteke slike, mogu se preuzeti bez šifrovanja.

Kako se to razlikuje od trenutnog nivoa šifrovanja u Outlook.com ?

Trenutno Outlook.com koristi oportunističko osiguranje sloja transporta (TLS) za šifrovanje veze sa dobavljačem e-pošte primaoca. Međutim, poruka možda neće ostati šifrovana kada poruka dostigne dobavljača e-pošte primaoca. Drugim rečima, TLS šifruje vezu, ne poruku.

Pored toga, TLS šifrovanje nije pružilo mogućnost sprečavanja prosleđivanja.

Poruke šifrovane pomoću Microsoft 365 ostaju šifrovane i ostaju u Microsoft 365 Personal. To vam pomaže da obezbedite e-poštu kada je primite.

Takođe pogledajte

Office 365 – napredna zaštita

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×