Saznajte više o šifrovanim porukama u Outlook.com

Saznajte više o šifrovanim porukama u Outlook.com

Ostanite povezani i radite po rasporedu

Uz Outlook – organizator životnih obaveza – možete biti organizovani, raditi sve na vreme i profesionalno.

Nabavite Microsoft 365

Ako imate pretplatu na Microsoft 365 Family ili Microsoft 365 Personal, Outlook.com sada obuhvata funkcije šifrovanja koje vam omogućavaju da delite poverljive i lične informacije, a da pri tom osigurate da e-poruka ostane šifrovana i da ne ostavlja Microsoft 365. Ovo je korisno kada nemate poverenja u to da je dobavljač e-pošte primaoca bezbedan.

Opcije šifrovanja su dostupne na traci dok sastavljate poruku.

Outlook.com traka sa istaknutim dugmetom "Šifruj"

Koje opcije šifrovanja su dostupne?

Kao Outlook.com sa pretplatom Microsoft 365 Family ili Microsoft 365 Personal, videćete sledeće:

 • Šifrovanje:Poruka ostaje šifrovana i ne ostavlja je Microsoft 365. Primaoci sa Outlook.com i Microsoft 365 mogu da preuzimaju priloge bez šifrovanja iz usluge Outlook.com, Outlook aplikacije za mobilne uređaje ili aplikacije Pošta u operativnom sistemu Windows 10. Ako koristite drugi klijent e-pošte ili druge naloge e-pošte, možete da koristite privremeni kod da biste preuzeli priloge sa Microsoft 365 portala za šifrovanje poruka.

 • Šifrovanje i sprečavanjeprosleđivanja: poruka ostaje šifrovana unutar Microsoft 365 i ne može da se kopira ili prosledi. Microsoft Office prilozi kao što su Word, Excel ili PowerPoint datoteke ostaju šifrovane čak i nakon preuzimanja. Drugi prilozi, kao što su PDF datoteke ili datoteke slika, mogu se preuzeti bez šifrovanja.

Kako da pošaljem šifrovanu e-poruku?

Da biste poslali poruku sa šifrovanjem, odaberite jednu od dve opcije dostupne u okviru dugmeta Šifruj: Šifruj ili Šifruj i Spreči prosleđivanje.

Outlook okno za čitanje sa istaknutim opcijama šifrovanja

Kako da pročitam šifrovanu e-poruku? (Koristim nešto Outlook.com ili Microsoft 365 )

Ako koristite Outlook.com ili Microsoft 365 i koristite veb lokaciju Outlook.com, Outlook aplikaciju za mobilne uređaje ili aplikaciju Pošta u operativnom sistemu Windows 10, možete da čitate i odgovarate na šifrovane poruke na isti način kao što to radite sa nešifrovanim porukama.

Ako koristite Outlook za Windows, Outlook za Mac ili aplikaciju za e-poštu nezavisnog proizvođača, primićete e-poruku sa uputstvima o tome kako da pročitate šifrovanu poruku. Možete da dobijete pristup pomoću Microsoft naloga ili Microsoft 365 naloga.

Kako da pročitam šifrovanu e-poruku? (Ne koristim ovu Outlook.com ili Microsoft 365 )

Primićete e-poruku sa uputstvima kako da pročitate šifrovanu poruku. Ako je šifrovana poruka poslata Na Google ili Yahoo Mail nalog, možete da potvrdite identitet pomoću Google ili Yahoo naloga ili pomoću privremenog koda. Ako je poruka poslata na drugi nalog (na primer Comcast ili AOL), možete da koristite privremeni kod. Privremeni kod će vam biti poslat putem e-pošte.

Poruka primljena kada pokušate da otvorite šifrovanu poruku

Da li su i prilozi šifrovani?

Svi prilozi su šifrovani. Primaoci koji pristupe šifrovanoj e-pošti putem Office portala za šifrovanje poruka mogu da prilože priloge u pregledaču.

Prilozi se ponašaju drugačije nakon preuzimanja, u zavisnosti od opcije šifrovanja koja se koristi:

 • Ako odaberete opciju Šifruj, primaoci sa Outlook.com i Microsoft 365 nalozima mogu da preuzmu priloge bez šifrovanja iz usluge Outlook.com, Outlook aplikacije za mobilne uređaje ili aplikacije "Pošta" u operativnom sistemu Windows 10. Drugi nalozi e-pošte koji koriste drugog klijenta e-pošte mogu da koriste privremeni kod za preuzimanje priloga sa Microsoft 365 portala za šifrovanje poruka.

 • Ako odaberete opciju Šifruj i spreči prosleđivanje, postoje dve mogućnosti:

  • Microsoft Office prilozi kao što su Word, Excel ili PowerPoint datoteke ostaju šifrovane čak i nakon preuzimanja. To znači da ako primalac preuzme prilog i pošalje ga nekom drugom, osoba kojoj ga je prosledila neće moći da otvori prilog jer nema dozvolu da ga otvori.

   Imajte u obzir da ako primalac datoteke koristi Outlook.com nalog, može da otvori šifrovane Office priloge u Office aplikacijama za Windows. Ako primalac datoteke koristi nalog za Microsoft 365, može da otvori datoteku u Office aplikacijama na svim platformama.

  • Svi ostali prilozi, kao što su PDF datoteke ili datoteke slika, mogu da se preuzmu bez šifrovanja.

Po tome se to razlikuje od trenutnog nivoa šifrovanja u programu Outlook.com ?

Usluga Outlook.com koristi opportunistic Transport Layer Security (TLS) za šifrovanje veze sa dobavljačem e-pošte primaoca. Međutim, ako je TLS, poruka možda neće biti šifrovana kada poruka stigne do dobavljača usluga e-pošte primaoca. Drugim rečima, TLS šifruje vezu, a ne poruku.

Pored toga, TLS šifrovanje nije obezbedilo mogućnost sprečavanja prosleđivanja.

Poruke šifrovane pomoću Microsoft 365 ostaju šifrovane i ostaju unutar Microsoft 365 Personal. To vam pomaže da obezbedite e-poštu kada se primi.

Takođe pogledajte

Office 365 – napredna zaštita

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×