Sign in with Microsoft
New to Microsoft? Create an account.

Poslednji put ažurirano 29. oktobra 2020.

Microsoft 365 grupe usluga koja radi sa alatkama Microsoft 365 koje već koristite, tako da možete da sarađujete sa kolegama iz tima kada pišete dokumente, pravite unakrsne tabele, radite na planovima projekta, zakažete sastanke ili šaljete e-poštu.

Ovaj članak će vas upoznati sa tim šta su to grupe i pružiti vam neke korisne veze ka sledećim koracima.

Najnovije vesti i video zapise o programu Microsoft 365 grupe pogledajte Kancelarija Blogovi

Saveti: 

 • Ako tražite informacije o korišćenju grupa kontakata programa Outlook za slanje e-pošte na listu osoba – kao što je grupa prijatelja – pogledajtečlanak Kreirajte grupu kontakata ili liste distribucije u programu Outlook za PC.

 • Da biste saznali više Microsoft Family Safety i kako vam porodična grupa pomaže da ostanete povezani sa članovima porodice i održite ih bezbednim na Windows 10, Xbox uređajima i Android uređajima, pogledajte članak Microsoftporodična grupa .

Šta su Microsoft 365 grupe ?

Grupe u Microsoft 365 vam mogu da odaberete skup osoba sa kojima želite da sarađujete i da lako podesite kolekciju resursa za te osobe. Resursi kao što su deljeno Outlook prijemno sanduče, deljeni kalendar ili biblioteka dokumenata za saradnju na datotekama.

Ne morate da brinete o ručnoj dodeli dozvola za sve te resurse jer članovi automatski dobijaju neophodne dozvole za alatke koje grupa pruža kada ih dodate u grupu. Pored toga, grupe predstavljaju novi i poboljšani utisak pri radu sa onim za šta smo prethodno koristili liste distribucije ili deljene poštanske sandučiće.

Savet: Informacije o nadogradnji tradicionalnih lista distribucije na više Microsoft 365 grupepogledajte ovaj članak.

Određeni resursi koji su pruženi pomalo zavise od vrste grupe koju kreirate.

Koju vrstu grupe treba da napravite?

Dok razmatrate opcije, važno je da imate na umu da svi imaju različite zahteve. Različiti timovi mogu da daju prednost različitim načinima rada, Microsoft 365 ima alatke koje omogućavaju saradnju u bilo koji obliku koji timovi više vole.

Ako vašem timu više odgovara da sarađuje putem e-poštei potreban vam je deljeni kalendar: Kreirajte grupu "Microsoft 365" u programu Outlook.

Ako vaš tim želi da sarađuje u okruženju neprestanog ćaskanja ili da koristi ugrađene aplikacije:Kreirajte Microsoft Team.

Ako želite da kreirate veliki, otvoreni,diskusioni forum za preduzeće – na primer za objave i diskusije na izvršnom nivou: Napravite grupu u Yammer.

Možete da kreirate Microsoft 365 grupe raznih alatki, uključujući Outlook, Outlook na vebu, Outlook Mobile, SharePoint, Planner, Teams i još mnogo toga. Sa kojom alatkom želite da započnete pomalo zavisi od toga sa kojim vrstom grupe radite. Na primer: u programu Microsoft imamo običaj da počnemo od programa Outlook kada kreiramo grupu organizovanu oko e-pošte i kalendara. Ako je grupa za široku komunikaciju preduzeća, počećemo sa uslugom Yammer. Za saradnju zasnovanu na ćaskanju pokrenuli bismo našu grupu iz Microsoft Teams.

Kada kreirate grupu morate da odlučite da li želite da to bude privatna ili javna grupa. Sadržaj u javnoj grupi mogu da vide svi u organizaciji i svi iz organizacije mogu da se pridruže grupi. Sadržaj u privatnoj grupi mogu da vide samo članovi grupe, a osobe koje žele da se pridruže privatnoj grupi mora da odobri vlasnik grupe.

Napomena: Trenutno, grupe kreirane iz programa Outlook za veb su podrazumevano privatne.

Osobe izvan organizacije ne mogu da vide javne niti privatne grupe, a ne mogu ni da im pristupaju osim ako ih posebno ne pozovete kao goste.

Više informacija o promeni grupa iz Javno u Privatno (ili obrnuto) potražite u Microsoft 365 javne ili privatne grupe.

Vlasnici, članovi i gosti

Vlasnici grupe su moderatori grupe. Oni mogu da dodaju ili uklone članove i imaju jedinstvene dozvole kao što su mogućnost brisanja razgovora iz deljenog prijemnog sandučeta ili promena različitih postavki u vezi sa grupom. Vlasnici grupe mogu da preimenuju grupu, da ažuriraju opis ili sliku i još mnogo toga. Ako ste upoznati sa SharePoint ulogama, onda je vlasnik grupe administrator kolekcije sajtova.

Savet: Najbolja praksa je da imate najmanje dva vlasnika grupe, ako možete. Na taj način, ako jedan vlasnik nije dostupan, drugi može da napravi izmene u grupi.

Članovi grupe su redovni korisnici u Vašoj organizaciji koji koriste grupu za saradnju. Oni mogu pristupiti svemu u grupi, ali ne mogu da menjaju postavke grupe. U SharePoint svetu oni su članovi sajta. Za informacije o dodavanju ili uklanjanju članova grupe pogledajte članak Dodavanje i uklanjanje članova grupe uprogramu Outlook.

Gosti su kao članovi grupe, ali su izvan Vaše organizacije. Podrazumevano, Vaši korisnici mogu da pozovu goste da se pridruže Vašoj grupi, a Vi možete da kontrolišete tu postavku. Dodatne informacije potražite u temi Pristup gosta Microsoft 365 grupama.

Izaberite tip grupa koje želite da koristite:

Ako Vam se više dopada režim saradnje uz deljeno prijemno sanduče, onda je iskustvo grupe u programu Outlookprava stvar za Vas. Kreiranjem grupe u programu Outlook dobićete:

 • Deljeno prijemno sanduče – Za razgovore e-pošte između članova. To prijemno sanduče ima adresu e-pošte i može da se podesi tako da prihvata poruke od osoba izvan grupe, a čak i izvan organizacije, slično kao tradicionalna lista distribucije

 • Deljeni kalendar – Za planiranje događaja vezanih za grupu

 • SharePoint biblioteku dokumenata– Centralno mesto gde grupa skladišti i deli datoteke

 • Deljenu OneNote beležnicu – Za prikupljanje ideja, istraživanja i informacija

 • SharePoint sajt tima– Centralno spremište za informacije, veze i sadržaj povezan sa Vašom grupom

 • Planer– Za dodelu projektnih zadataka i među članovima grupe i upravljanje njima

Nijedan od tih resursa ne morate ručno da pravite. Kada napravite grupu, oni se prave automatski i članovima grupe se dodeljuju neophodne dozvole kako bi mogli odmah da počnu da ih koriste.

Tim resursima možete da pristupite putem poznatog Microsoft Outlook klijenta radne površine (2016 ili novije) putem usluge Outlook na vebu putem usluge Outlook 2016 za Mac (samo deljeno prijemno sanduče) ili putem Outlook mobilnoguređaja. Svoju stranicu ćete pronaći Microsoft 365 grupe u oknu za navigaciju sa leve strane, Outlook radnoj površini ili na vebu.

Naći ćete svoje grupe u oknu za navigaciju sa leve strane u programu Outlook ili Outlook za veb

Sa novom karticom Microsoft 365 grupe, imate brz pristup deljenim resursima grupe. Samo držite iznad imena grupe u programu Outlook za veb ili u sistemu SharePoint.

Slika nove hover kartice za Office 365 grupe

Najnoviji deo naše priče o saradnji jesteMicrosoft Teams. Microsoft Teams je unutrašnja petlja za Vaš tim – trajni, radni prostor zasnovan na ćaskanju gde možete da vodite neformalne razgovore u realnom vremenu o veoma fokusiranim temama ili u određenim podgrupama u okviru grupe. 

Yammerdonosi društveno iskustvo u Vašu saradnju. On vam pomaže da ostvarite nove veze i otkrića u organizaciji. Može da vam pomogne da komunicirate i diskutujete o idejama širom preduzeća ili u oblastima od zajedničkog interesa.

Kreiranjem povezaneMicrosoft 365 grupe u Yammer dobijate:

 • Yammer grupu – zajedničko mesto za vođenje razgovora i deljenje informacija

 • SharePoint biblioteku dokumenata –centralno mesto gde grupa skladišti i deli datoteke

 • Deljenu OneNote beležnicu – za prikupljanje ideja, istraživanja i informacija

 • SharePoint sajt tima – centralno spremište za informacije, veze i sadržaj povezan sa grupom

 • Planner – za dodelu projektnih zadataka članovima grupe i upravljanje njima

Tim alatkama možete da pristupite putem usluge Yammer u pregledaču ili pomoću aplikacije Yammer na iOS, Android ili Windows Phone uređaju.

Kad grupa nadmaši svoju namenu, možete da je izbrišete kako biste oslobodili sistemske resurse i uklonili je tako da se više ne navodi ili prikazuje. Pogledajte: Izbriši grupu. Ako ne želite da pamtite da brišete zastarele grupe, administrator može da postavi smernice o isteku važenja koje će dovesti do toga da stare grupe isteknu i da se automatski uklone nakon određenog vremenskog perioda. Pogledajte: Microsoft 365 grupe za istek grupe.

Napomena: Sadržaj ove kartice namenjen je administratorima.

Postoje tri primarna modela obezbeđivanjaMicrosoft 365 grupe: Otvoreno, IT ili Kontrolisano. Svaki ima svoje prednosti.

Model

Prednosti

Otvori (podrazumevano)

Korisnici po potrebi mogu da kreiraju sopstvene grupe bez potrebe za čekaju na IT, ili da im smetaju

IT

Korisnici traže grupu od IT-a. IT ih može voditi u izboru najboljih alatki za saradnju za njihove potrebe

Kontrolisano

Kreiranje grupe ograničeno na određene osobe, timove ili usluge (Pogledajte: Kontrolisanje osoba koje mogu da kreiraju Microsoft 365 grupe)

Ako želite da kontrolišete kako se imenova Microsoft 365 grupe, možete da koristite smernice za imenstvo da biste naveli da se imena grupe pridržavaju određenih standarda, uključujući prefikse ili sufikse, kao i da blokirate neodgovarajuća imena. Više informacija Microsoft 365 o smernicama za imenuje grupe.

Svaka grupa ima najmanje jednog vlasnikakoji može da dodaje ili uklanja članove i da vrši osnovno upravljanje grupom i njenim sadržajem. Obično vlasnik to radi u programu Outlook. Pogledajte: Dodajte i uklonite članove grupe u programu Outlook. Ako vlasnik grupe (ili vlasnici) napusti organizaciju iz bilo kog razloga, administrator može da dodeli grupi novog vlasnika. Pogledajte članakDodela novog vlasnika nedodeljenoj grupi.

Pored toga, ako imate administratorske dozvole Exchange Online možete da upravljate grupama iz Microsoft 365 centra administracije (pogledajte upravljanje članstvom u grupama u Microsoft 365centru administracije) ili iz sistema PowerShell (pogledajte upravljanje Microsoft 365 grupama uz PowerShell .

Može doći vreme kada poželite da izbrišete grupu od svog zakupca. Za informacije o tome kako da izbrišete grupu pogledajte: Izbriši grupu. Ako je grupa slučajno izbrisana, adminizbrišete grupu, ona može da je vrati u prethodno stanje u najkasniju 30 dana, pogledajte: Vraćanje izbrisane grupe Microsoft 365 grupi.

Ako želite automatizovaniji način upravljanja životnim vekom Microsoft 365 grupe možete da koristite smernice o isteku važenja da biste grupe istekli u određenom vremenskom intervalu. Vlasnici grupe će dobiti e-poruku 30, 15 i 1 dan pre isteka grupe koja im omogućava da lako obnove grupu ako je ona još uvek potrebna. Pogledajte: Microsoft 365 grupe za istek grupe.

Ograničenja grupe

Maksimum...

Vrednost

Vlasnika po grupi

100

Grupe koje korisnik može da kreira

250

Grupe koje može da napravi administrator

Do podrazumevanog ograničenja zakupca od 500.000

Broj članova

Više od 1.000, iako samo 1.000 može istovremeno da pristupi grupnim razgovorima.

Korisnici mogu primetiti kašnjenja prilikom pristupanja kalendaru i razgovorima u veoma velikim grupama u programu Outlook

Broj grupa kojima korisnik može da bude član

1.000

Skladište datoteka

1 terabajt i 10 gigabajta po pretplaćenom korisniku + svo kupljeno dodatno skladište Možete kupiti neograničenu količinu dodatnog prostora za skladištenje.

Veličina poštanskog sandučeta grupe

50 GB

Podrazumevani maksimalni broj grupa koje organizacija Microsoft 365 može da ima trenutno je 500.000.

Ako planirate da koristite funkciju "Grupno pisanje" iz alatke Azure Active Directory Povezivanje, maksimalna dužina je 448 znakova povezanih sa atributom "Opis".

Za dodatne informacije o SharePoint Online skladištu pogledajte članak SharePoint Online ograničenjai SharePoint Online granice i ograničenja softvera.

Upravljanje Microsoft 365 grupe efikasnije kada imate informacije o načinu na koji možete da upravljate korišćenjem grupa. Centar Microsoft 365 za administaciju ima alatku za izveštavanje koja vam može omogućiti da vidite stvari kao što su upotreba skladišta, koliko aktivnih grupa imate, pa čak i kako korisnici koriste grupe. Dodatne informacije potražite u Microsoft 365 Izveštaji u centru aktivnosti.

Microsoft 365 grupe vam pruža niz alatki za usaglašenost, zaštitu informacija i e-discovery.

Takođe pogledajte

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×