Upravljajte zakazanim obavezama, planovima, budžetima – lako uz Microsoft 365

Saznajte više o Power Query formulama

Napomena: Power Query je poznat kao Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje se ovde date primenjuju se na obe funkcije. Da biste saznali više, pogledajte članak Preuzmi i prenesi u programu Excel 2016.


Pomoću programskog dodatka Power Query, upitima možete da dodate prilagođene kolone. Više informacija o prilagođenim kolonama potražite u članku Umetanje prilagođene kolone u tabelu. Jezik Power Query formula pruža veliki broj formula koje se koriste za građenje složenih izraza.

Formule Power Query mogu se napisati ili izmeniti u uređivaču upita pomoću polja za formulu

 

Query Editor Formula Sample

Da biste otvorili polje za formulu:

  • U uređivaču upita izaberite stavku Prikazrasporeda > > traka za formulu . (Moraćete otvoreni upit da biste promenili ovu postavku.)
     

Napomena: Da biste videli veoma kratak video prikaz uređivača upita, idite na kraj ovog članka.

Power Query pruža moćan upit podataka i oblikovanje iskustva za Excel koji obuhvata mnoge mogućnosti. Jezgro mogućnosti energetskog upita jeste da filtrira i ponovo oblikujte podatke iz velike kolekcije izvora podataka. Bilo koji takav upit podataka se izražava pomoću programskog dodatka Power Query. Da biste saznali više o programskom dodatku Power Query, pogledajte sledeći članak:

  • Power Query kategorije – referenca formule Power Query sa sintaksom, argumentima, primedbama i primerima za sve formule.

Napomena: Uređivač upita se pojavljuje samo kada učitavate, uređujete ili kreirate novi upit pomoću programskog dodatka Power Query. Sledeći video prikazuje prozor uređivača upita koji se pojavljuje nakon uređivanja upita iz Excel radne sveske. Da biste pregledali Uređivač upita bez učitavanja ili uređivanja postojećeg upita radne sveske, iz odeljka "učitavanje spoljnih podataka " na kartici Power Query izaberite stavku iz drugih izvora > prazan upit. Sledeći video prikazuje jedan način za prikazivanje uređivača upita.

Kako prikazati uređivač upita u programu Excel

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×