Skrivanje VBA kôd od korisnika

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ako u Access bazu podataka sadrži Visual Basic for Applications (VBA) kôd, možete da sakrijete taj kôd tako što ćete sačuvati vaš baza podataka u formatu datoteke .accde. Čuvanje baze podataka u vidu .accde datoteku sastavlja VBA kôd module, uklanja sve moguće uređivati izvorni kôd i Sažima odredišnu bazu podataka. VBA kôd zadržava njegovu funkcionalnost, ali kôd nije moguće prikazati ili urediti. Opšte, baze podataka će nastaviti da funkcioniše kao i obično – možete da i dalje ažuriranje podataka i pokretanje izveštaja.

U ovom članku:

Kreiranje .accde datoteke

Funkcije koje se menjaju u .accde datoteku

Problemi sa izmena obrasce, izveštaje ili module

Ograničenja za čuvanje baze podataka kao .accde datoteku

Kako funkcionišu reference sa .accde datoteke

Kreiranje .accde datoteke

Koristite sledeću proceduru da biste kreirali .accde datoteku. Ova procedura ostavlja originalne datoteke .accdb bez popravki.

 1. Otvorite bazu podataka, a zatim izaberite stavku datoteka > Sačuvaj kao.

 2. Na oblast Sačuvaj kao , u okviru Sačuvaj bazu podataka kaoizaberite Proverite ACCDE i zatim kliknite na dugme Sačuvaj kao.

 3. U dijalogu Sačuvaj kao potražite lokaciju na kojoj želite da sačuvate .accde datoteke.

 4. Opcionalno, otkucajte novo ime za datoteku u polju ime datoteke .

 5. Kliknite na dugme Sačuvaj.

  Ako datoteka sa imenom koje ste naveli već postoji, Access će vas upitati da biste zamenili postojeću datoteku. Kliknite na dugme da da biste zamenili postojeće .accde datoteke ili kliknite na dugme ne da biste vratili u dijalogu Sačuvaj kao i otkucajte novo ime datoteke.

Access kreira .accde datoteke, zatvara originalnu datoteku .accdb i zatim otvoriti .accde datoteke.

Funkcije koje se menjaju u .accde datoteku

Čuvanje u Access bazu podataka kao .accde datoteku ne potpuno sprečava promene u dizajnu baze podataka. Međutim, nije moguće izvršiti sledeće zadatke u .accde datoteku:

 • Izmena ili kreiranje obrazaca, izveštaja ili module.

 • Korišćenje VBA reference dijalog za dodavanje, brisanje ili promena reference za biblioteke objekata ili baze podataka.

 • Prikazivanje ili menjanje VBA kôd.

 • Uvoz ili izvoz Access obrazaca, izveštaja ili module. Međutim, tabele, upiti i makroi mogu biti uvezeni iz ili izvesti u .accdb baze podataka.

Problemi sa izmena obrasce, izveštaje ili module

Uverite se da biste sačuvali kopiju originalne Access baze podataka. Ako želite da izmenite dizajn obrazaca, izveštaja ili module u .accde datoteku, morate da izmenite originalne Access baze podataka (.accdb datoteci), i zatim ga ponovo Sačuvajte kao .accde datoteku. Čuvanje Access bazu podataka koja sadrži tabele kao .accde datoteku može dovesti do problema sa usaglašavanjem različite verzije podatke ako kasnije želite da izmenite dizajn obrazaca, izveštaja ili module. Zbog toga čuvanja Access baze podataka kao .accde datoteku je najpodesniji za izložene baze podataka od front-end/back-end aplikacija.

Ograničenja za čuvanje baze podataka kao .accde datoteku

Neka ograničenja možete da sprečite možete sačuvati u Access bazu podataka kao .accde datoteku:

 • Morate imati pristup lozinkom u VBA kôd.

 • Ako bazu podataka programa Access upućuje na drugoj Access bazi podataka ili u programski dodatak, morate da sačuvate sve Access baze podataka ili programskih dodataka u lancu reference kao .accde datoteke.

Ako ste šifrovanje baze podataka pomoću lozinke pre nego što sačuvate kao .accde datoteku, .accde datoteke takođe će biti šifrovane i moraćete da unesete lozinku svaki put kada ga otvorite. Ako ne želite .accde datoteke budu šifrovani, morate da dešifrujete .accdb datoteci pre nego što ga sačuvate kao .accde datoteku. Kada sačuvate bazu podataka kao .accde datoteku, možete ponovo da šifrujete .accdb datoteci. Koristite sledeću proceduru da biste dešifrovanje .accdb datoteci:

 1. Na kartici Datoteka izaberite stavku Informacije, a zatim stavku Dešifruj bazu podataka

  Pojaviće se dijalog Uklanjanje lozinke za bazu podataka.

 2. U dijalogu Lozinke za bazu podataka , u polju Lozinka otkucajte lozinku za bazu podataka.

 3. Kliknite na dugme U redu.

Kako funkcionišu reference sa .accde datoteke

Ako pokušate da kreirate .accde datoteku iz Pristup baze podataka (.accdb) ili sa Pristup programski dodatak (.accda) koja upućuje na drugu Access bazu podataka ili programski dodatak, Pristup prikazuje poruku o grešci i ne dozvoljava vam da dovršite operaciju. Da biste sačuvali bazu podataka koja upućuje na drugu bazu podataka kao .accde datoteku, morate da sačuvate sve baze podataka u lancu reference kao .accde datoteke, počevši od prve baze podataka koje upućuju. Nakon čuvanja prve baze podataka kao .accde datoteku, koje morate zatim ažurirajte reference u sledećem baze podataka da biste ukazali na nove .accde datoteke pre nego što ga sačuvate kao .accde datoteku, i tako dalje.

Na primer, pretpostavimo da upućuje na Database1.accdb reference Database2.accdb i Database2.accdb Database3.accda. Da biste sačuvali Database1.accdb kao .accde datoteke, uradite sledeće:

 1. Sačuvajte Database3.accda kao Database3.accde.

 2. Otvorite bazu podataka 2.accdb i promenite njenu referencu da upućuju na novu datoteku pod imenom Database3.accde.

 3. Sačuvajte Database2.accdb kao Database2.accde.

 4. Otvorite Database1.accdb i promenite njenu referencu da upućuju na novu datoteku pod imenom Database2.accde.

 5. Sačuvajte Database1.accdb kao Database1.accde.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×