Sign in with Microsoft
Sign in or create an account.

Možda će biti trenutaka kada želite da sortirate zapise u programu Access zasnovan samo na mesečni deo vrednosti datuma i ignoriše dan i godinu. Možda ćete želeti da zapise sortirate na osnovu prvih nekoliko znakova tekstualnog polja. Ova tema prikazuje kako da izvršite ove pretrage kreiranjem jednostavnih izraza.

Šta želite da uradite?

Sortiranje na osnovu delimičnih vrednosti datuma

Kada sortirate zapise pomoću neke od komandi sortiranja , ceo datum – dan, mesec i godina – koristi se za određivanje položaja svakog zapisa. Međutim, pretpostavimo da želite da sortirate rođendane na osnovu meseci na koje se pojavljuju i da zanemarite deo vrednosti iz dana i godina.

Sortiranje između vrednosti datuma zahteva pisanje izraza. Možete da sortirate po podacima u tabeli ili rezultatima upita – ali prvo morate da budete u prikazu lista sa podacima. Izraz možete napisati u oblasti upita na kartici " Filter ". Izraz koji kreirate izdvaja samo željene podatke i zatim ga koristi kao osnovu za sortiranje.

Prikaz kartice "Filter"

 1. Prebacite tabelu ili upit u prikaz lista sa podacima.

  Ako radite sa upitom, pokrećete upit da biste prikazali rezultate u prikazu lista sa podacima.

 2. Na kartici Početak , u grupi Filter za sortiranje & izaberite stavku Više opcija , a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Napredno filtriranje/sortiranje .

  Access prikazuje novu karticu objekta sa filtriranjem u imenu.

Kreiranje izraza

 1. Na kartici Početak , u grupi Filter za sortiranje & izaberite stavku Više opcija , a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Napredno filtriranje/sortiranje .

 2. Otkucajte izraz u red polja u prvoj koloni. Na primer, da biste sortirali po mesecu bez obzira na godinu, u redu polja u prvoj koloni otkucajte izraz Izraz1: DatePart ("m") .

 3. Da biste sortirali zapise po danima u svakom mesecu, otkucajte Izraz2: DatePart ("d", [Datum rođenja]) u redu polja u drugoj koloni.

  Funkcija DatePart u prvoj koloni sortira zapise po mesecu i funkcija DatePart u drugoj koloni sortira zapise po danima u svakom mesecu.

 4. U nizu Sortiraj izaberite stavku Rastući ili Opadajući za svaki od izraza.

  Sortiranje po rastućem redosledu u prvoj koloni prikazuje januar na vrhu i decembar na dnu. Sortiranje po rastućem redosledu u drugoj koloni prikazuje 1 na vrhu i 31 na dnu. Redosled sortiranja opadajućim redosledom radi suprotno.

 5. Na kartici Početak , u grupi Filter sortiranja & izaberite stavku preklopnik filtera.

Vrh stranice

Sortiranje na osnovu delimičnih tekstualnih vrednosti

Sortiranje delimičnih tekstualnih vrednosti veoma je slično sortiranju na osnovu delimičnih vrednosti datuma. Treba da napišete izraz u prozoru napredni filter/sortiranje da biste izdvojili znakove koji formiraju osnovu za sortiranje.

Pretpostavimo da polje grad sadrži vrednosti kao što su severni Seattle, Južni Seattle, Severna Tacomaili Južna Tacoma. Pretpostavimo da želite da zanemarite prvu reč i sortirate zapise na drugoj reči.

 1. Na kartici Početak , u grupi Filter za sortiranje & izaberite stavku Više opcija , a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Napredno filtriranje/sortiranje .

 2. Otkucajte izraz u red polja u prvoj koloni. Na primer, otkucajte = Mid ([grad], 7) da biste zanemarili prvih šest znakova u polju grad.

  Funkcija Mid vraća podnisku koja se nalazi u navedenoj niski ili polju. U ovom slučaju, funkcija vraća vrednost počevši od sedmog znaka (to jest, posle razmaka) u polju grad.

 3. U ćeliji Sort izaberite stavku Rastući ili Opadajući.

 4. Na kartici Početak , u grupi Filter sortiranja & izaberite stavku preklopnik filtera.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×