Upravljajte zakazanim obavezama, planovima, budžetima – lako uz Microsoft 365

Sortiranje zapisa na osnovu numeričkih vrednosti uskladištenih u tekstualnom polju

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Brojevi i niske uskladištene u jedan red teksta (tekst) ili Dugački tekst (odobrenje) polja u programu Access su sortirani po abecednom redu. Drugim rečima, brojevi se sortiraju na osnovu pojedinačnih cifara koje čine vrednost, umesto na osnovu numeričke vrednosti. Na primer, vrednost 11 pojavljuje se pre 2 i 12 pojavljuje se vrednost pre 3, kao što je prikazano u sledećoj tabeli.

Ime studenta

Broj studenta

Jovan

1

Mariju

10

William

11

Meri

12

Sofija

2

Lynn

3

Jason

4

Meri

5

Da biste se uverili da sortiranje brojeva na osnovu njihove numeričke vrednosti umesto po abecednom redu, uradite nešto od sledećeg:

 • Ako polje sadrži samo numeričke vrednosti, razmislite o Promena tipa podataka polja na broj ili valuta.

 • Koristite sledeću proceduru ako:

  • Ovo polje sadrži samo numeričke vrednosti, ali ne želite da promenite tip podataka polja.

  • Polje sadrži numeričke i niske vrednosti, ali želite da zanemarite vrednosti niske kada sortirate.

Ova procedura koristi na funkcija " Val" da biste dobili numeričke vrednosti broja koji su uskladišteni kao tekst. U izrazu se koristi na funkcija IIf rukovanja vrednosti "null" koji mogu biti polje za sortiranje.

 1. Na kartici Početak , u grupi Sortiranje & Filter , izaberite stavku Više opcija , a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Napredno filtriranje/sortiranje .

 2. Otkucajte izraz Expr1: IIf ([Fieldname] Is Null, 0, Val([Fieldname])) u redu polje u prvoj koloni.

  Funkcija IIf proverava da li vrednost polja bez vrednosti i, ako je tako, je tretira kao vrednost 0. Ako je vrednost "null", funkcija IIf poziva funkciju Val da bi dobio numerički ekvivalent.

 3. U ćeliji Sortiranje izaberite stavku rastući redosled ili Opadajući redosled.

  Sortirali po rastućem redosledu prikazuje zapis sa najmanju vrednost na vrhu, a zapis sa najveću vrednost na dnu. Obrnuta po opadajućem redosledu.

 4. Na kartici Početak , u grupi Sortiranje & Filter , kliknite na dugme Preklopnik filtera.

Ako prethodni postupak ne radi za vas, postoji još jedan način možete da isprobate kojim se izbegava menja strukturu tabele. To obuhvata „dopunjava” broj vrednosti koje sadrže manje cifara koje počinju nulama. Na primer, promenite vrednosti 11, 2, 2000 i 3 u vrednosti 0011, 0002, 2000 i 0003 pre nego što primenite sortiranje.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×